Egymilliárd ember küzdhet hamarosan ezekkel a panaszokkal

Az évszázad közepére több mint duplájára emelkedhet azok száma a világon, akik valamilyen kevésbé gyakori mozgásszervi megbetegedéssel élnek.

Gyűjtőnéven egyéb mozgásszervi zavaroknak hívják azt a változatos betegségcsoportot, amely 2020-ban becslések szerint 464 millió embert érintett a Földön. Mint azt az ausztrál Flinders Egyetem közleménye írja, lényegében minden mozgásszervi betegség e körbe tartozik a porckopás, a reumatoid artritisz, a köszvény, a derék- és a nyakfájás kivételével. Világszerte az egyéb mozgásszervi zavarok jelentik a krónikus betegséggel – tehát egészségkárosodással – leélt életévek hatodik leggyakoribb okát. Ugyanakkor a Global Burden of Disease egy friss tanulmánya szerint az érintettek száma 2050-re 1,06 milliárd főre emelkedhet a jelenlegi nem egészen félmilliárdról.

gerinc, orvos, páciens, reumatológus, mozgásszervi betegségek
A társadalom elöregedésével egyre többeket sújthatnak mozgásszervi betegségek világszerte. Fotó: Getty Images

A Global Burden of Disease (GBD) kutatási program összesen 204 ország egészségügyi adatai alapján keresi azokat a trendeket, amelyek a legnagyobb kihívásokat jelenthetik az emberiség számára a 21. században. A programot a Bill és Melinda Gates Alapítvány hozta létre és a Washingtoni Egyetemen működő Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet (IHME) vezeti. „Becslésünket a népesedési előrejelzésekre és az elöregedést mutató demográfiai adatokra alapoztuk. Mindezek pedig abba az irányba mutatnak, hogy nemcsak azok száma növekszik majd 2050-ig és azután, akik egyéb mozgásszervi betegségekben – például szisztémás lupusz eritematózuszban vagy spondilózisban – szenvednek világszerte, hanem az egészségügyi szükségleteik is” – fogalmazott Manasi Murthy Mittinty, a Flinders Egyetem és a Harvard Egyetem kutatója, a Lancet Rheumatology című folyóiratban megjelent tanulmány egyik első szerzője.

Hozzátette, a kutatásból az is kiderült, hogy az említett mozgásszervi zavarok nagyobb arányban sújtják a nőket. Emellett előfordulási gyakoriságuk az életkor előrehaladtával növekszik, és a 60-69 év közötti életkori szakaszban éri el a csúcsát. A mostani előrejelzést a kutatók szerint befolyásolta a koronavírus-pandémia is, amelynek idején sok betegség rejtve maradt az orvosi vizsgálatokhoz való hozzáférés nehezítettsége miatt. Emiatt, ahogy lassanként utoléri magát a globális egészségügyi ellátórendszer a diagnózisok felállításában, úgy az egymilliárdos becslés is növekedhet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra