Alakformáló gyakorlatsor Hidvégi Andi edzőtől

A nyár múltával sem feledkezhetünk majd meg az alakunkról, és bújhatunk a vastagabb textilek mögé! Hidvégi Andi edző szuperhatékony gyakorlataival megőrizhetjük, sőt tovább formálhatjuk az izmainkat, amiért igencsak hálás lesz egész testünk.

- Az alábbi gyakorlatsor a hölgyek számára kifejezetten kényes területeket dolgoztatja meg: feszesíti a felkar hátulsó részét, a hátat a lapockáknál (a melltartó pántjánál), a farizmot, és főként a popsi és comb közötti részt - sorolja Hidvégi Andi, majd hozzáteszi, hogy az edzés közben végig az alap testtartást érdemes megtartani. Ez a következőkből áll: a gerinc fejtetővel megnyújtózik, vállak leengedve, lapockák a hátba "beolvasztva", deréknál a képzeletbeli öv kissé meghúzva, vagyis a központ előfeszítve. Figyeljünk arra, hogy a testtartásunk ne legyen feszes, és a gyakorlatok végrehajtása közben teljes figyelemmel tartsuk is meg ezt a pozíciót. Ez az úgynevezett Pilates alaptechnika, amelyet teljes koncentrációval, odafigyeléssel kell végrehajtanunk, kizárva minden külső körülményt, csak a testtartásunkra, az izmaink működésére és a légzésünkre figyelve.

"Százas" gyakorlat


Kiinduló helyzet: feküdjünk hanyatt, a fejünket elemelve a talajtól (a gerinc meghosszabbításaként), karjainkat tartsuk mélytartásban a test mellé emelve. A lábainkat hajlítsuk be, talptámasszal a talajon. A derekunkat ne szorítsuk le, a központunkat feszítsük meg. (1.)
Gyakorlat: vállból indulva karjainkkal ütögessünk a talaj felett 100-szor. Ha ez már könnyedén megy, a gyakorlat nehézségét fokozhatjuk, ha mindkét lábunkat felemeljük a talajról úgy, hogy a combunk a törzsünkkel és a lábszárunkkal derékszöget zárjon be. (2.) Az is jó nehezítés, ha a lábainkat kinyújtjuk közben. Ez utóbbi két verzió tényleg csak haladóknak ajánlott!
Hatása: feszesíti a felkar hátulsó részét, erősíti a hasizmokat.

A gyakorlatok előtt melegítsünk be néhány átmozgató gyakorlattal, intenzív sétával, helyben járással, könnyű futással, majd végezzünk váll- és karkörzéseket, csípő-, törzs-, láb- és bokakörzéseket, óvatosan hajoljunk előre csigolyáról csigolyára haladva, majd emelkedjünk vissza álló helyzetbe. A gyakorlatok után nyújtsuk meg a megdolgoztatott izmokat, rázzuk le karunkat és lábunkat.

Hátizom-erősítés

Kiinduló helyzet: feküdjünk a hasunkra, a gerincünket nyújtsuk meg, kezünket tegyük tarkóra, a vállainkat engedjük le a lábak felé. Lapockák beleolvasztva a hátba, központ előfeszítve, lábak zárva. (3.)
Gyakorlat: a törzs, a könyök és a láb elemelésével tartsuk ki a pozíciót 15-20 számolásig. (4.)
Hatása: erősíti a testtartásért felelős hát- és a farizmokat, valaminta comb hátulsó részét.

Gerinccsavarás

Kiinduló helyzet: helyezkedjünk törökülésbe az alap testtartást felvéve, karjainkat tartsuk kozák tartásban. (5.) Ha nem tudunk teljesen egyenesen ülni, tegyünk a fenekünk alá valamit, amivel kissé megemeljük magunkat.
Gyakorlat: kilégzés közben végezzünk törzsfordítást oldalra, majd belégzésre térjünk vissza a kiinduló helyzetbe.Felváltva végezzük a gyakorlatot mindkét oldalra, lassan, koncentráltan, 6-10 ismétléssel. (6.) Ha valamilyen térdproblémánk van, a gyakorlatot végezhetjük talptámasszal is. Haladók terpeszülésben végezzék a gyakorlatot, a karokat oldalsó középtartásban megemelve.
Hatása: vékonyítja a derekat, átmozgatja a gerincet és ezzel erősíti a gerinc izmait is.

Oldalsó lábszériák

Kiinduló helyzet: oldalfekvésben vegyük fel az alap testtartást, láb a gerinc meghosszabbítása. Helyezkedjünk kartámaszba a talajon (7.), haladók a karjukat helyezzék a testükre. 7A lábakat kissé elemelve a talajtól vegyük fel az egyensúlyi helyzetet.
"A" gyakorlat: emeljük meg a lábunkat addig, amíg a medencénk még mozdulatlan marad. Lassan, koncentráltan végezzük a lábemeléseket, 6-10 ismétléssel. (8.)
"B" gyakorlat: a térdünket húzzuk előre derékszög helyzetbe a testünk elé, majd nyújtsuk vissza a kiinduló helyzetbe. Ezt a gyakorlatot is lassan, koncentráltan végezzük, 6-10 ismétléssel, mindkét oldalra.
Hatása: feszesíti a popsi és a comb formáját oldalról.

Oldalemelés

Kiinduló helyzet: helyezkedjünk oldalfekvésbe, az alul lévő kar és a lábak a törzs meghosszabbításai. A felül lévő karunkat helyezzük tarkóra. A két lábunkat kissé elemelhetjük a talajtól, hogy egyensúlyi helyzetbe kerüljünk - ezzel kicsit nehezíthetünk a gyakorlaton.
Gyakorlat: végezzünk törzsemelést lassan, koncentráltan, 6-10 ismétléssel.
Hatása: vékonyítja a derekat, feszesíti az izmokat.
Fotó: Rózsa Erika
Hidvégi Andi oldalát itt érheti el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan fátyolfelhős lesz az ég, csapadékra ekkor még nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag