+18° - +38°
Nincs front

Semmi értelme a vitaminoknak?

Tudósok egy csoportja szerint a vitaminok vásárlása pénzkidobás, mert a vitamintartalmú étrend-kiegészítőknek semmiféle jótékony egészségügyi hatásuk nincs.

A kutatók szerint ezzel "le is van zárva" az étrend-kiegészítők hatékonyságáról szóló vita, aminek során korábban sokan azt is megjegyezték, hogy a vitaminok szedése káros is lehet, mivel feleslegesen félelmet kelt a páciensekben olyan betegségekkel szemben, amik nem is valósak. A szakértők azt ajánlják, tartsuk távol magunkat az ilyen piruláktól, amiket sokan marokszámra szednek, mivel a legtöbb nyugati felnőtt étrendje olyan kiegyensúlyozott, hogy csak nagyritkán van szüksége plusz vitaminokra.
Az Annals of Internal Medicine című tudományos szaklapban megjelent tanulmányban a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem és a Warwick Egyetem kutatói úgy nyilatkoztak, hogy a bizonyítékok alapján "a jól táplált felnőttek esetében a vitaminok szedésének nincs bizonyíthatóan jótékony hatása, és bizonyos esetekben káros is lehet." Ezt az állítást támasztja alá az a vitaminokról szóló, teljes körű vizsgálatsorozat is, amiben összesen több mint félmillióan vettek részt, és aminek az eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra.

Az első kutatás során 24 korábbi vizsgálat adatait felhasználva a tudósok közel 450 000 eset alapján jutottak arra a megállapításra, hogy a vitaminok szedése semmiben sem befolyásolja a halandóságot. A második kutatás 6000 idős ember részvételével készült, de a vizsgálati adatok alapján 12 év alatt a vitaminok semmiféle pozitív hatással nem voltak a kognitív hanyatlásra. A harmadik kísérletben 1700 szívbeteg férfi és nő vett részt, de a vitamintartalmú étrend-kiegészítők az ő esetükben sem hozták meg a várt javulást.

A vitaminvásárlás pénzkidobás?

A vitaminvásárlás pénzkidobás?


"Egyáltalán nem kellene vitaminokat alkalmazni a krónikus betegségek megelőzésére" - írják a tanulmányban a szakértők. "Vannak olyan állítólagos szakemberek, akik állítják, hogy a nyugati világban élők étrendje nem eléggé kiegyensúlyozott" - nyilatkozta Edgar Miller, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem munkatársa. "Ez szemenszedett hazugság. A legtöbbünk esetében még a túlzott tápanyagfogyasztás is fennáll, vagyis az étrendünk minden tekintetben kielégítő."

A Nemzetközi Megelőzési Kutatóintézet szakértői nemrég egy olyan tanulmányt publikáltak, mely szerint a D-vitamin-hiány nem is betegség, hanem csak egy már fennálló betegség következménye. Ebből következik az is, hogy Nagy-Britanniában az a 80 millió font, amit D-vitaminra költenek a közegészségügyben, szó szerint az ablakon kidobott pénz.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik betegség hiánytünete a beriberi?

Tippek

A nyers paprika C-vitamin-tartalma kétszer akkora, mint a citromé, így ha választhatunk a hazai zöldség és külföldi citrusféle között, a paprika mellett érdemes dönteni!