Idősebb korban ez a vitamin segíthet

HáziPatika

Egy nemrégiben, többféle etnikumú résztvevő bevonásával készült kutatás eredményei szerint azoknak az 54-76 éves felnőtteknek, akiknek alacsony a K-vitamin-szintjük, nagyobb az esélyük arra, hogy 13 éven belül elhalálozzanak.

Melyik az a 4 vitamin, amit 50 felett pótolni kell? A választ itt találja.

Ebből a szakértők arra következtetnek, hogy a K-vitaminnak az életkor előrehaladtával egészségvédő hatásai lehetnek.

A vitaminnal kapcsolatos vizsgálatokat a Tufts Egyetem szakemberei végezték, eredményeiket a The American Journal of Clinical Nutrition nevű szaklapban tették közzé. A kutatásba négyezer 54 és 76 év közötti amerikait vontak be, akiknek egyharmada nem kaukázusi etnikumú volt. Olyanok nem vehettek részt a vizsgálatban, akik vérhígítót szedtek, mert a K-vitamin befolyásolhatja az ilyen gyógyszerek véralvadásgátló hatását.

A kutatók a K-vitamin-szintjük alapján csoportokra osztották a résztvevőket. Ezután összehasonlították, hogy melyik csoport tagjainak mekkora esélye van a szívbetegség kialakulására, illetve az elhalálozásra a következő körülbelül 13 évben. Az eredmények nem mutattak ki mérhető összefüggést a szívbetegség kialakulása és a K-vitamin-szint között. Ugyanakkor a legalacsonyabb K-vitamin-szinttel rendelkezőknek 19 százalékkal magasabb volt az esélye az elhalálozásra, mint azoknak, akik elegendő K-vitamint vittek be a szervezetükbe.

A K-vitaminnak az életkor előrehaladtával egészségvédő hatásai lehetnek.
A K-vitaminnak az életkor előrehaladtával egészségvédő hatásai lehetnek. Fotó: Getty Images

Ezért fontos a K-vitamin

A K-vitamin fontos a vérerek egészségének fenntartásához, legnagyobb mennyiségben növényi olajokban és leveles zöldekben található meg. Sok van belőle a salátában, kelben, spenótban, illetve a szójaolajban és a repceolajban is.

A vaszkuláris szöveteknek K-vitaminra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően tudjanak működni, ezért is merült fel, hogy kapcsolat lehet a vitamin és a szívbetegségek, illetve a halálozás között. A szövetekben lévő fehérjék megakadályozzák, hogy az artériák falában kalcium halmozódjon fel, és K-vitamin nélkül ezt a folyamatot kevésbé hatékonyan tudják elvégezni. Az erek hosszú távú rugalmassága biztosítja a megfelelő vérkeringést, ha pedig az érfalak merevebbek, keményebbek lesznek, az számos egészségügyi komplikációt okozhat, és emiatt a halálozás esélyét is megnövelheti.


A vizsgálatok eredményeinek értelmében tehát érdemes 54 éves kor fölött ügyelni arra, hogy mindig elegendő K-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasszunk, és hogy alkalmanként ellenőriztessük bizonyos vitaminok szintjét is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Mely vitaminnak nincs provitaminja?

Tippek

Fogyasszunk naponta 2-3 alkalommal zöldséget-gyümölcsöt, hiszen sok vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaznak. Szabályozzák az emésztést, laktatnak, de nem hizlalnak.