Egészségbiztosítási kétségek

A biztosítók számára sem világos, hol tart most a kompromisszumkeresés, hiszen nincs kiérlelt álláspontja egyik félnek sem, jegyezték meg a Generali Reform Műhely múlt heti tanácskozásán. Több elszólásból viszont arra lehet következtetni, leginkább a biztosítók könnyebbülnének meg, ha nem kellene részt venniük a szolidaritási és nemzeti kockázatvállalási elemet is tartalmazó alapbiztosításban. Legalábbis úgy nem, ha profitban önmérsékletre kell törekedniük, miközben milliárdos beruházásokat várnak el tőlük.
Június végéig befejeződhetnek a koalíciós tárgyalások az egészségbiztosításról, de még nem látni a fényt az alagút végén. A közfinanszírozásból már kivett extrémsport-balesetekre hamarosan köthető üzleti biztosítás.
Egymás után gyilkolják le a biztosítótársaságok vezetőit Michael Palmer amerikai író és gyakorló orvos napokban itthon megjelent krimijében. Az indok: az Egyesült Államok piaci alapú egészségügyi ellátórendszerének nyertesei csupán a biztosítók, illetve azok felső vezetői, akik igyekeznek minél több pénzt megspórolni a betegeken. Ugyanezért kapják meg a magukét a biztosítók Michael Moore amerikai rendező idei cannes-i versenyfilmjében is. A művészek éles kritikája nem jön jól a versengő biztosítókra alapozó kisebbik magyar kormánypártnak, jóllehet nem az amerikai egészségügyi rendszert választotta mintaként. Újabb érv lehet viszont az alapbiztosítás közkézben tartása mellett kitartó szocialisták számára.
A biztosítók számára sem világos, hol tart most a kompromisszumkeresés, hiszen nincs kiérlelt álláspontja egyik félnek sem, jegyezték meg a Generali Reform Műhely múlt heti tanácskozásán. Több elszólásból viszont arra lehet következtetni, leginkább a biztosítók könnyebbülnének meg, ha nem kellene részt venniük a szolidaritási és nemzeti kockázatvállalási elemet is tartalmazó alapbiztosításban. Legalábbis úgy nem, ha profitban önmérsékletre kell törekedniük, miközben milliárdos beruházásokat várnak el tőlük. Az üzleti biztosítók azért is ellenérdekeltek a nemzeti kockázatközösséget jelentő egységes szolgáltatási csomag hosszú távú fenntartásában, mert az megfosztaná őket attól, hogy különböző biztosítási csomagokkal és díjakkal csökkenthessék költségeiket és növelhessék eredményüket - hangsúlyozta a HVG-nek Orosz Éva egyetemi tanár, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpontjának vezetője.
"Az irányított betegellátáson alapuló rendszer továbbfejlesztését említik mostanában olyan, mindkét párt számára elfogadható modellként, amely, miközben fenntartja az alapbiztosításban a közfinanszírozást, teret ad az üzleti biztosítóknak is" - jelzett egy lehetséges koalíciós kompromisszumot a HVG-nek Paál Zoltán, a Generali Providencia Biztosító igazgatósági tagja, de a részletek ismeretének hiányában értékelésére nem vállalkozott. Annyi bizonyos, hogy ebben a szisztémában a magánbiztosítóknak nem a biztosításban kellene versenyezniük, hanem a szolgáltatásszervezésben, ahol egyidejűleg kellene figyelniük a hatékonyság és az ellátás minőségének a javítására. "Az egységes, szolidaritáselvű társadalombiztosításon belül az alapbiztosítási csomag nyújtására és az ellátások szervezésére a szolgáltatók, például kórházak és fenntartóik által létrehozott, területi elven szerveződő társulások jönnének létre. A társulások a központi alapból a lakosság számával arányos virtuális kasszával rendelkeznének, és ők szerződnének az egyes szolgáltatókkal. A társulásokban versenyeztetés után üzleti biztosítók is helyet kaphatnak" - magyarázta a HVG-nek Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója az általa pannon modellként emlegetett elgondolását. A területen belüli versenyt gyakorlatilag kiiktató, erőforrás-koncentrációra és belső racionalizálásra épülő modell megvalósulása kapóra jöhet annak az amerikai egészségügyi ellátásszervező vállalkozásnak, amely néhány hete indította el magyarországi cége bejegyzését (HVG, 2007. május 5.). Egyelőre nem világos viszont, hogy az egészségügyi szolgáltatók területi társulása valamennyi ott élő állampolgárt köteles lenne-e ellátni, és fordítva: a polgár szabadsága meddig terjedne.
A biztosítók számára az is kedvező, ha rátelepülhetnek a közfinanszírozásra, derült ki Francois Maresquier-nak, a magyarországi Groupama Biztosító vezérigazgatójának a francia egészségfinanszírozási rendszert néhány hete bemutató előadásából. A franciák háromnegyedének van kiegészítő biztosítása, de az ide sorolt kezeléseket az üzleti biztosítók szinte kivétel nélkül csak akkor finanszírozzák, ha bizonyos hányadot az országos pénztár is vállal.
A koalíció permanens egyeztetéseiről az is kiszivárgott, hogy egyes egészségügyi ellátások kikerülhetnek az alapcsomagból. Kökény Mihály szocialista országgyűlési képviselő a fogászatot, az ápolást, a gyógyászatisegédeszköz-támogatást és a baleseti ellátást említette olyan szolgáltatásként, amelyekre az üzleti biztosítóknál kellene kötelezően kiegészítő biztosítást kötni. Még nem világos azonban, hogy mindez hogyan érintené a tb-járulék mértékét. Pusztai Erzsébet, az MDF szakpolitikusa úgy véli, hogy csak a munkahelyi balesetek és betegségek finanszírozását lehet azonnal kivenni a csomagból, a munkaadók járulékát ugyanis könnyű átcsoportosítani a biztosítókhoz. A fogászatban szerinte fokozatosságra lenne szükség, hogy ne sújtsa a mostani nyugdíjasokat, ha például a fogpótlást a kiegészítő biztosításokhoz sorolnák. Pusztai kétfelé bontaná a gyógyászati segédeszközök támogatását: magát a gyógyítást továbbra is az alapbiztosításból kellene finanszírozni, míg az ápolást és a szükséges segédeszközöket kiegészítő biztosításból.
A baleset-biztosítás és az ápolás üzletileg elkülöníthető ellátási terület, de pontosan kellene tudni, mennyi megy el erre a központi kasszából - hangsúlyozta a HVG-nek Paál. Szerinte ha az ápolás külön biztosítás lesz, számolni kell azzal is, hogy a családtagjaikat jelenleg ingyen vagy fillérekért gondozó rokonok jelentkeznek a biztosítónál pénzért. Paál a legnagyobb veszélyt abban látja, ha előbb születik meg a kormánydöntés, mint hogy konzultálnának a biztosítókkal. Az év elején például teljesen felkészületlenül érte a társaságokat, hogy a társadalombiztosításból kikerült az extrém sportolás miatt bekövetkezett balesetek finanszírozása. Tisztázatlan volt ugyanis, mi számít továbbra is a tb-be tartozó sürgősségi ellátásnak, s mikortól kezdődik az a gondozás, ami már fizetős szolgáltatás. Ez csak jóval később, a biztosítók kérésére vált részben világossá, így nem csoda, ha csak mostanában jönnek ki az első magánbiztosítási csomagok, köztük néhány héten belül - évi 15 ezer és 25 ezer forintért - a Generali ajánlata. A biztosító balesetet szenvedett ügyfeleit az intézménnyel kötött szerződés alapján az Országos Baleseti és Sebészeti Intézet látja el, de a megállapodásban foglalt összeget akkor is téríti a Generali, ha a sérültet egy másik kórházban ápolják.
Az emberek sem utasítják el a kiegészítő biztosításokat, derült ki egy 2500 fős áprilisi felmérésből. A legtöbben a várólisták elkerülése és a szabad orvosválasztás fenntartása, a gyógyszerek részleges ártámogatása, illetve a betegség miatt kieső jövedelem pótlása érdekében fizetnének. A kiegészítő biztosításoknak azonban csak akkor lesz terük, ha a parlament egyértelműen meghatározza, mi tartozik az alapcsomagba és mi nem. Amíg viszont nem átláthatók a térítési feltételek és a kórházi költségelszámolások, az üzleti biztosítás terjedését akadályozó hálapénzrendszer sem szorul vissza.
(2007.05.31. 10:50)
Papp Emília - HVG

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon a változó felhőzet mellett hosszabb napos időszakok is előfordulnak, délen azonban sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag