A növekvő fogászati probléma egyik oka a modern étrend

Kutatók kimutatták, milyen veszélyekkel jár a fogakra nézve modern étrendünk magas savtartalma. Egy nyilvánosságra hozott jelentésben a vezető fogápolási szakember ismerteti a saveróziót, az összes korosztályt érintő fogászati problémát.

A saverózió akkor következik be, amikor a fog felszíne savas hatásnak van kitéve - ami ételekkel és italokkal érintkezve gyakran előfordul. A kemény fogzománc ilyenkor átmenetileg felpuhul. Ez a savak okozta lágyulás idővel a fogak jelentős mértékű kopásához vezethet, különösen a fogmosáskor fellépő dörzsölő hatással párosulva.

A betegség feltűnésével kapcsolatos legérdekesebb tény, hogy a modern étrend alapvető részeként számon tartott számos magas savtartalmú élelmiszer, pl. salátaöntetek, a bor és sokféle gyümölcs is veszélyfaktor.

A fogak egyre növekvő élettartama a modern étrend sajátosságaival párosulva eredményezi, hogy a fogzománc többek között a saverózió okozta kopása egyre gyakoribbá és feltűnőbbé válik. A természetes fogakon előbb-utóbb jelentkeznek a saverózió tünetei, a káros hatások pedig visszafordíthatatlanok.

A "Saverózió: a XXI. századi fogászat új problémája" címet viselő jelentés az ágazat vezető véleményformálói, többek között Dr. Adrian Lussi kutatási eredményeire támaszkodik. A jelentés kifejti, hogy bár a fogászok tudatában vannak a problémának, az emberek többsége még csak nem is hallott a saverózióról, és nem ismerik a fogaikkal kapcsolatos alapvető folyamatokat. A páciensek gyakran már csak akkor fordulnak fogorvoshoz, amikor a betegség előrehaladott szakaszba jutott.

A saverózió tünetei közé tartozhat a fogak túlérzékenysége forró vagy hideg ételek és italok fogyasztásakor; a fogak éleinek legömbölyítettsége; a fogak felszínének kis mértékű sárgulása, ahogy a savak a fogzománcot kimarják, és megjelenik az alatta lévő fogállomány.

A későbbi szakaszokban a fogak elszíneződése fokozódhat; a rágóélek áttetszővé válhatnak; apró repedések jelenhetnek meg a fogéleken; fokozott túlérzékenység; apró bemélyedések jelennek meg a rágófelületeken. A saverózió hatásai visszafordíthatatlanok, és előrehaladott esetben fogászati kezelésre lehet szükség a beteg fogak alakjának és megfelelő működésének helyreállítása érdekében. Nagyon súlyos esetekben a károsodás a fog eltávolítását is szükségessé teheti.

A saverózió korai diagnózisát és a fogak védelmét fontosnak tartó egyik nemzetközi gyógyszercég fogorvosok közreműködésével felvilágosító programot indít annak érdekében, hogy a fogyasztók tisztában legyenek a problémával és felismerjék a figyelmeztető jeleket. A szakértők egyetértenek abban, hogy bizonyos egyszerű óvintézkedésekkel csökkenteni lehet a veszélyeket.

  • Ne mossunk fogat közvetlenül savtartalmú ételek vagy italok fogyasztását követően - a legjobb várni vele legalább egy órát.
  • A savtartalmú italokat gyorsan nyeljük le - ne "öblögessünk" velük, ne tartogassuk őket a szájban.
  • Válasszunk alacsony dörzsölő hatású, nem savas kémhatású és maximális fluoridtartalmú fogkrémet.

Készült a GlaxoSmithKline közleménye alapján.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció