Mindent tudunk az egészséges táplálkozásról?

A dán Aarhus Egyetem és az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) kutatói hat európai országban vizsgálták meg a vásárlók táplálkozásról alkotott tudásának szocio-demográfiai és magatartásbeli tényezőit.

A fő tényezők, mint például a társadalmi osztály, a tartózkodási hely és a kor közvetlenül befolyásolták a résztvevők táplálkozási tudását. Ezen túl az idősebb emberek, a nők és a felsőbb társadalmi és gazdasági státuszú válaszadók több érdeklődést mutattak az egészséges táplálkozás iránt.

Élen az Egyesült Királyság

A tanulmányból kiderült, hogy a legnagyobb táplálkozási tudása az Egyesült Királyságban élőknek van, ami nem meglepő, tekintettel a számos táplálkozással kapcsolatos felvilágosító kampányra. Kivétel volt ez alól az élelmiszerek cukortartalma volt, mely esetében Németország, Magyarország és Lengyelország jobban szerepelt. A kérdőívek eredményei szerint a kérdezettek 97%-a tisztában van az egészségügyi tanácsadók által is javasolt zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságával, de csak 15%-uk gondolja úgy, hogy magas keményítőtartalmú ételeket (kenyér, tészta, rizs, burgonya) is kell fogyasztani. A legtöbben tudják, hogy a magas zsír-, cukor-és sótartalmú ételeket és italokat ritkábban kellene fogyasztani, sőt sokan azt gondolják, hogy teljesen ki is kellene iktatni mindet.

Téves tudás a kalóriákról

Az Egyesült Királyság válaszadói voltak a leginkább tisztában a választott ételek és italok kalóriatartalmával is. Arra a kérdésre, hogy mennyi kalória van egy adagban, 50 %-uk jól válaszolt, ellentétben a többi ország 30-40%-os arányával. A rossz válaszok esetén a válaszadók leginkább a sörben és a borban található kalóriákat becsülték túl. Összehasonlításképpen, a válaszadók jobban teljesítettek, amikor a különböző ételek zsír-, cukor-és sótartalmáról kérdezték őket, bár a zsírok típusaival kapcsolatban voltak félreértések. A legjobban az Egyesült Királyság, Németország és Magyarország teljesített, akiket Svédország, Franciaország és Lengyelország követett. A franciák tudtak legkevesebbet a transz-zsírokról, Svédország és Franciaország tudott a legkevesebbet arról, hogy mely ételeknek magas a sótartalma. Másrészről Magyarországnak és Lengyelországnak volt a legnagyobb a tudása a cukortartalmú ételekről. A legtöbben hallottak már arról, hogy az egészségügyi szakértők szerint csökkenteni kell a só és a nátrium bevitelt, de 14%-uk jelezte, hogy nem tudja, hogy konkrétan mi a nátrium.A nők és az idősebbek érdeklődőek

Úgy tűnik, hogy a társadalmi réteg, az ország és a kor közvetlenül hatással van a táplálkozási tudásra. Az egészséges táplálkozáshoz való hozzáállás és a szakértői források használata kevés hatással van a táplálkozási tudásra. Az idősebb emberek, a nők és a magasabb társadalmi osztályba tartozók magasabb számban mutattak érdeklődést az egészséges táplálkozás iránt, szemben a túlsúlyos emberekkel, vagy akiknek gyerekük van. Táplálkozási szakértővel csak kevesen konzultálnak, főként a nők és a túlsúlyos emberek, és főként a franciákra jellemző.

Összességében a vásárlók tisztában vannak a táplálkozási ajánlásokkal, de nem ismerik a különböző szakkifejezéseket, mint például a zsírok típusai, vagy a só és a nátrium kapcsolata. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlóknak problémát okozott a különböző ételek kalóriatartalmának megállapítása is.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság
Meteogyógyászati teszt

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt pár órára kisüt a nap, északnyugaton kezdődik erősebb felhősödés, de csapadék még nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag