A vegetáriánus étrend sötét oldala

Bizonyított jótékony egészségügyi hatásai ellenére a vegetáriánus étrend egyeseknél táplálkozási betegséget fedhet el - derül ki a Journal of the American Dietetic Association áprilisi számából.

A cikk szerint kétszer annyi vegetáriánus tinédzser és csaknem kétszer annyi fiatal felnőtt alkalmazott egészségtelen módszereket a testsúly kordában tartása érdekében, mint nem vegetáriánus társaik.

Ne így fogyókúrázzon! Belehalhat!

Ne így fogyókúrázzon! Belehalhat!
Ilyen egészségtelen módszer például a diétás tabletta, a hashajtók és vízhajtók szedése, valamint az önhánytatás.

Dr. David L. Katz, a Yale orvosi karának Prevenciós Kutatóközpontjának igazgatója szerint nem a vegetarianizmus idézi elő a problémákat, hanem éppen fordítva. A serdülők folyamatosan súlyproblémákkal küszködnek, és egyéb kevésbé egészséges módszerek közt a vegetarianizmust is a súlycsökkentésre használják fel. Önmagában a vegetáriánus étrend nem feltétlenül káros, ám ha a tinédzser maga választja a húsmentes táplálkozást, nem árt utánaérdeklődni a valódi okoknak. A vegetáriánus fiatalok körében ritkább volt az elhízás, és valószínűleg a vérnyomás és koleszterinértékek is jobbak lehettek, mint a mindenevőknél állítja Katz.

A kutatást vezető Ramona Robinson-O"Brien, a Szent János Egyetem és a Szent Benedek Főiskola Táplálkozástani Intézetének adjunktusa egyetértett Katzcal. A szakember szerint a mai vegetáriánusokra elsősorban a nagy evészetek veszélye leselkedik, korábban jobban kellett tartani a kirívóan egészségtelen súlycsökkentő magatartástól.

A kutatásba 2516 tizenéves és fiatal vett részt. Két korcsoportra (15-18 évesek és 19-23 évesek), valamint három osztályba (néhai és mostani vegetáriánusok, valamint nem vegetáriánusok) osztották a résztvevőket. Rákérdeztek az evészetekre, arra, hogy éreztek-e kontrollvesztést az étkezési szokások tekintetében, valamint hogy alkalmaztak-e valamilyen extrém súlycsökkentő módszert.

A nem vegetáriánusok 10 százalékával szemben a valaha vegetáriánus tizenévesek 21 százaléka állította, hogy alkalmazott kirívó súlycsökkentő módszert. A fiatal felnőtteknél ugyanerre a kérdésre a jelenleg vegetáriánusok 16 százaléka, a régi vegetáriánusok 27 százaléka és a nem vegetáriánusok 15 százaléka válaszolt igennel. A nagy evészet és a kontrollvesztés előfordulása a serdülő korosztályban a következőképpen alakult: 21 százalék a jelenlegi, 16 százalék a régi vegetáriánusoknál, és mindössze 4 százalék a nem vegetáriánusoknál. Ugyanezek a számok a 19-23 évesek körében 18, 9 és 5 százalék. A vegetáriánus fiatal felnőtteknél ritkább volt az elhízás, mint a nem vegetáriánusoknál, ilyen összefüggést a tizenévesek esetében nem sikerült kimutatni.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag