A tulipánok nyugovóra térnek

A szokatlan meleg miatt az idén a tulipánok korábban kezdik pihenőjüket, a nap ugyanakkor máris előcsalta a legvirgoncabb rózsákat. Az idén ügyesen kell metszeni, hogy mindig szép virágot hozhassanak.
A hagymás jelzőt általában egymástól meglehetősen távoli rokonságban álló növényekre használjuk. A díszkerti besorolás szerint tágabb értelemben idetartoznak a hagymás gumósok, a gyökértörzses vagy gumós gyökerű fajok is. Ezért annak, aki az egyszerű tulipánon és a kardvirágon kívül mással is próbálkozik, fel kell készülnie arra: lesznek rossz napjai, olyanok is, amikor a vagyont érő növényei cserbenhagyják. Ugyanis nem könnyű a kényes ízlésüket eltalálni. Ha viszont ez sikerül, akkor nem csalatkoznak. A hagymások tulajdonképpen egyfajta virágkonzervek. Ezért tárolásuk, szállításuk, így kereskedelmük is egyszerűen megszervezhető. Ma már nem kell szakboltokba menni a hagymákért: megszokottá vált, hogy egy kisebb ABC-ben is ott áll az importhagymákat árusító állvány. A kezdőknek azonban érdemes óvatosan vásárolniuk.
Botanikai besorolás szempontjából a hagymások csoportosítása tulajdonképpen egyszerű. A fajokon belüli változatok azonban külalak, igényesség szerint olyannyira eltérőek, mintha nem is állnának egymással rokonságban. A hagymás növényeket a virágzásuk szerint lehet besorolni tavaszszal, nyáron és ősszel nyílókra. A tavaszi körbe tartozik egyebek mellett az amarillisz, az írisz, a jácint, a gyöngyike, a hagymavirág, a krókusz, a kockásliliom vagy a szellőrózsa. Nyáron és ősszel nevel virágot a begónia, a borostyánlevelű ciklámen, a dália, az írisz, az inkaliliom, a kardvirág, a kikerics, korbácsliliom, a liliom, madársóska, a rózsanád (Canna) és a tölcsérvirág és a sáfrányfű. Így egy-egy ágyás többször is használható. Az éppen pihenő hagymák felszedhetők, konzervként raktározzák az életerőt.
A legelterjedtebbnek a tulipánok számítanak. Ahhoz, hogy a kert tavasszal színpompás legyen, a tulipánhagymákat őszszel kell elültetni. Több olvasónk is kérdezte, mi a teendő az elvirágzott hagymákkal. Maradhatnak a földben, de fel is szedhetők. A virágzást most befejező hagymákat még azelőtt fel kell szedni, hogy a nyár közepére teljesen behúzódnak, mert akkor jövő tavaszig, az új kihajtásig végleg eltűnhetnek. Az elvirágzott virágtengelyeket ki kell csípni, vagy le kell vágni. Van, aki a leveleket is levágja, megkurtítja, a földbe tapossa. Ezzel a hagyma visszahúzódása segíthető, de ha nincs szükség a helyére, akkor békén lehet hagyni a növényt, és nyárra magától pihenőre húzódik. A virághagymákat csak akkor szabad felszedni, ha a talaj feletti részek már elsárgultak vagy visszahúzódtak. A hagymák csak ekkorra fejlődnek ki teljesen és alakították át a tápanyagokat raktározhatóvá. A felszedhető egészséges hagymák már nem fehérek, felületüket sötétbarna, lehámló pikkelylevelek borítják. A felszedéskor (szerencsések, akik valahogy jelölték a különböző színváltozatokat) nagyság szerint rendezni kell a hagymákat. A kicsik a fiókák. Ezek nem hoznak virágot, előbb hizlalni kell őket, hagymaiskolában a helyük.
A tulipánnemesítés szokatlan eredménye
Kép: A szerző felvétele
A tulipánhagymákat néhány centis szárral kell felszedni (ezért nem szabad a leveleket tőből levágni), és kis csomókba kötve, árnyékos, szellős helyen kell szárítani. Ha sikerült a szárítás, akkor lapos dobozokban, hosszú szárú zoknikban lehet az ültetés idejéig pihentetni, raktározni. A tulipánoknak szeptemberig kell várniuk, hogy új helyükre kerüljenek. A hagymák szeretik a meleget, ezért, ha lehet, ne a pincében, hanem a padláson tárolják.
Más, közönségesnek mondott hagymásokat, például a hóvirágot, sáfrányt, fürtös gyöngyikét, tőzikét nem kell felszedni. Sarjhagymáikkal és gumóikkal sűrű virágszőnyeget alkotva elszaporodnak.
A kényes, ám gyönyörű rózsa, ha nem ápolják állandóan, hamar áthatolhatatlan tüskés bokorrá válik. A folyamatos virágzás és a kívánt alak megtartása érdekében általában gyakori metszést igényel. A rózsával a legtöbb gondot ez jelenti. Nyáron érdemes a száradó virágokat az első ötleveles hajtás felett levágni. Az alakító metszés ideje tavasszal van. Már most is duzzadnak a régebbi rózsabokrok rügyei. Minél korábbi a metszés, annál gazdagabb lesz a virágzás. A takarás kibontása után a száraz ágakat, az idősebb girbe-gurba csonkokat, a lisztharmattal fertőzött vesszőrészeket le kell vágni. Az igazi metszés csak ezután következik. A bokor alakú tea-, floribunda- és polyantharózsák és a magas törzsűek esetén az erős, tőből kihajtó vesszőket 6-8, a gyengébbeket 2-3 rügyre kell visszavágni. A vesszők legfelső rügyei kifelé álljanak, hogy a hajtások akadálytalanul növekedhessenek.
A lugasok rózsáit és a futórózsákat a száraz, elöregedett karoktól meg kell szabadítani. Ezek általában a fiatalabb és az idősebb vesszőkőn is virágoznak. A megmaradt karókon, a lugas élő vázrendszerén, ahogy a szőlőnél, itt is csapokat kell hagyni. A rózsánál 15-20 centinként egy rövidre metszett csapot érdemes meghagyni, amiből a virágot viselő hajtás tör majd elő. A nagy bokrokká meghagyott parkrózsákat csak a szemnek tetszetősen kell ritkítani. Ezeknél nem lehet hibázni, mindent túlélnek.
A jövő héten a balkonládákról és a muskátlik újraélesztéséről írunk.
Ma nyitja meg a kapuit huszadik alkalommal a Budai Arborétumban a hagyományos tavaszi dísznövény-kiállítás. A Dísznövény 2007 a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusán (ismertebb, régi nevén a Kertészeti Egyetemen) vasárnap 18 óráig várja az érdeklődőket. A hazai dísznövényes szakma legnagyobb tavaszi fórumán nemcsak a termesztők, kereskedők, forgalmazók találkoznak, hanem a tudományos élet is jelen van, szakmai találkozókra is sor kerül. A növény- és a kellékvásár pedig a hobbikertészek számára nyújt beszerzési lehetőséget.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok feloszlanak, csak kevés felhő jelenik meg az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag