+3° - +12°
Kettős front
szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Aki minden szívdobbanásért harcba indul

Háromszor is külföldre ment, de a szíve mindig hazahúzta. Fontos érték számára a beteg emberi méltósága, és ezt a gyermekek esetében sem felejti el, akik mosolyáért akár bohócorrot is húz. Dr. Prodán Zsoltról van szó, aki mesél a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermek Szívsebészeti Osztályán elindult fejlődésről, az általa vezetett elkötelezett és jól képzett csapatról, ahol a műtősfiútól a nővéren át az orvosokig mindenki egy emberként képes dolgozni.

Dr. Grózli Csaba: Mindig is orvosnak készült vagy volt más lehetőség is a tarsolyban?

Dr. Prodán Zsolt: Egészségügyi dolgozók gyermeke vagyok, apám fül-orr-gégész, édesanyám műtősnő volt. Amikor nagymamám beteg lett, akkor anyám, aki sokáig az idegsebészeten dolgozott, magával vitt és én a steril beadóból néztem, ahogy különböző agyműtéteket végeztek, akár baleseti sérülteknél is. A középiskola végén nagy kérdés volt, hogy építész legyek vagy orvos, mivel mindkettő érdekelt. Végül a matek négyes döntött, így kerültem az orvosi pályára, amit nem bántam meg azóta sem. 

A sebészetet értem a szülői háttér okán, de honnan jött a szív?

P.Zs.: Péterffy Árpád szívsebész egyetemi éveim alatt jött haza Svédországból, aki új szellemet hozott a DOTE sebészeti (és különösen mellkas- és szívsebészeti) ellátásába. Olyan ember volt, aki kopogott a kórterem ajtaján, mert azt mondta, az a beteg privát szférája.

Ez a fajta viselkedés már akkor ennyire fontos erővel bírt egy egyetemista számára?

P.Zs.:  Persze hogy fontos, mert szerintem ma az egyik legnagyobb kihívás az egészségügyben az emberi méltóság megőrzése. Tehát ha valamin nagyon sürgősen változtatni kellene Magyarországon, akkor az ezzel a mondattal összefoglalható. 

Példaképként tekintett rá?

P.Zs.: Szerettem Péterffy Árpád emberi hozzáállását. Amikor például kollégáját veszítette el, akkor láttam őt professzorként sírni, ami azért, valljuk be őszintén, ritkán fordulhat elő. Ő volt az, aki egy igazi modern, nemzetközi szemléletet hozott a szívsebészetbe, és ő mondta azt nekem, hogy foglalkozzak a veleszületett szívhibákkal, mert itt nagyon sok változás várható. 

Dr. Prodán Zsolt nemzetközi hírű magyar gyermeksebész.
Dr. Prodán Zsolt nemzetközi hírű magyar gyermeksebész. Kép: www.trapilap.hu

Jókor volt jó helyen?

P.Zs.: Egy olyan időszakba sikerült bekapcsolódni a nyolcvanas évek második felében, amikor a veleszületett szívhibák sebészete éppen új lendületet kapott, legalábbis a világ legnagyobb centrumaiban. Előtte az újszülöttek műtéti technikája nem volt még kialakítva, viszont a műszaki robbanásnak köszönhető új eszközök, például az ultrahang, új korszakot hoztak mind a sebészi technikák, mind az anesztézia terén. 

Akkor a jelenre ugorva, itt elindult egy új osztály?

P.Zs.: Igen, és ez azért nagyon szép. Mi vagyunk ma Magyarországon a legnagyobb gyermek intenzív osztály, 24 ággyal. Nagyon igyekszem, hogy megtartsam a fiatalokat, akik dinamikus, tettre kész kollégák. Fantasztikus ilyen jó csapatban dolgozni. 

Dr. Prodán Zsolt szobáját gyermekek által készített alkotások díszítik, ahol Süsü a sárkány bakelit lemeze jól megfér a zeneművészet klasszikusaival. Az orvosnak a nemzetközi hírű magyar gyermeksebészet kialakulását elősegítő nagy hatású munkáját 2017-ben Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj életműdíjjal, 2020-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.

57 évesen hogy érzi, hol tart most? Még tanulna, vagy már tanítana?

P.Zs.: Tanítani már régóta tanítok. Amikor Franciaországból 1997-ben hazajöttem, megfogadtam, hogy mindazt, amit tudok, az megmutatom, képletesen szólva, nem takarom el a kezem. Így a velem egykorú kollégák is megtanulhatták, amit én tudtam. 

A szobájában, ahol különböző gyermekek által készített ajándékok vannak, az egyik falon több aláírás is látható. Kik ők?

P.Zs.: Azon kollégák kézjegyei, akik szerte a világból nálam jártak, velem operáltak, segítettek nekem. Vannak itt japánok, finnek, oroszok, horvátok, mert nagyon sok olyan kolléga dolgozott nálam még Münchenben, aki utána azt mondta, hogy a bonyolultabb műtéteket csináljuk együtt. Sokat járok Kazahsztánba, Zágrábba, Belgrádba besegíteni. Ez egy ilyen társaság, segítjük egymást. Egy hamburgi barátom Michael Hübler, akit egy nehéz, transzplantációra váró eset kapcsán faggattam, hogy mit javasolna, volt-e már ilyen esete, hogy tegyük-e műszívre a beteget? Ez karácsony előtt két nappal volt, mire csak annyit mondott: holnap ott vagyok. A műtét remekül sikerült. Másnap a kislány annyira jól lett, hogy amikor viziteltem a legnagyobb problémája az volt, hogy úgy enne egy kis bajai halászlevet karácsonyra, mivel onnan származott. Volt egy nagy pecás műtősfiúnk ügyeletben, és mivel tudtam, hogy halászlevet fog főzni, megkértem, hogy hozzon be egy kicsit. És akkor ez a kislány karácsonykor halászlevet tudott vacsorázni.

Akkor önök egy nagy családot alkotnak így együtt?

P.Zs.: Nagyon erősen együtt dolgozunk, és talán abban különbözünk más szakmáktól, hogy itt nagyon sok ember dolgozik együtt, alkot egy csapatot. Nem szoktunk összeveszni egymással, hiszen aki nem segít, az nem is kapja vissza. Már a kardiológus és a szívsebész is egymásra van utalva. Nagyon büszke vagyok erre az elkötelezett, jól képzett csapatra.

Van, hogy bohócorrot húz, talán ennyire vidám dolog gyermekeket gyógyítani?

P.Zs.: Ez itt egy más univerzum, én személy szerint is nagyon sok örömöt kapok tőlük. Egyébként is, a gyerekekkel akkor lehet jól együttműködni, ha az ő nyelvükön szólunk és teljesen őszintén. A gyerekek nem "kis hülyék," akiknek gügyögni kell, ők azok, akik 20-30 év múlva adják azt a Magyarországot, amit mi szeretnénk, hogy jobb legyen, mint a mostani. Kevesen tudják, de a magyar társadalom 1 százaléka él veleszületett szívhibával. Ezek egy része sosem derül ki, de ha mégis, akkor leggyakrabban csecsemő-, vagy fiatal felnőttkorban történik. 

Mi az, ami motiválja, és hogyan éli meg a határok elérését, a kudarcot, ha van ilyen?

P.Zs.: Igazi siker volt az a kisleány, akit sikerült műszívre tenni, és másfél év után meggyógyult a szívizomgyulladása, és transzplantálás nélkül, a saját szívével élhet ma is. Persze vannak nehézségek, vannak kudarcélményeim bőven, nem tussolom el őket. Kicsit hasonlóan a focihoz, kielemzem és igyekszem tanulni belőle. Az igazi kudarc, ha ismétlődnek a hibák. Azt nehéz feldolgozni, azt el kell kerülni.

Ha lehetne egy kívánsága, mi lenne az?

P.Zs.: Szeretném megélni, hogy ez a centrum fejlődik, hogy amit kitalálok, annak a 80%-a megvalósulhat, hogy egyre jobban megközelítjük a nemzetközi színvonalat, hogy egy kutatóbázis is kialakulhat.

Akkor boldog lenne?

P.Zs.: Akkor boldog lennék! 

Készítette: Dr. Grózli Csaba 

Az interjú a Magyar Szervátültetettek Szövetségének lapjában, a SZERVUSZ-ban jelent meg, teljes szövege ide kattintva érhető el. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége társadalmi célú közösségi aktivitást és egészségkampányt indít, amely a rendszeres mozgás népszerűsítésén keresztül megismerteti a szervátültetést, és érzékenyít a hátrányos helyzetűek iránt. A szervezet letölthető applikációja bármely mozgásformát lépésekké alakítja, így 10 héten át minden mozgásunkkal versenyben lehetünk. Ezzel egyidőben virtuális utazást tehetünk, és megismerhetjük a vesénk működését, valamint a szervátültetés történetét is. Csatlakozás: https://www.milliolepes.hu/

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +12 °C
Minimum:
+3, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag