Nehezen győzik le félelmeiket a tinik

A Weill Cornell Orvosi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a kamaszok veszélyre adott reakciói még akkor is fokozottak maradnak, amikor a fenyegetés már nincs is jelen.

A kutatók szerint amint egy kamasz gyerek agya reagál egy fenyegetésre, az érzelmi reakció elfojtásának képessége lecsökken. Ez magyarázhatja azt is, hogy a szorongás és a stresszel összefüggő zavarok ebben a fejlődési szakaszban tetőznek.
A Proceedings of the National Academy of Sciences internetes kiadásában megjelent kutatásban első ízben dekódolták a félelem elsajátítását és a "kioltásos tanulást" a szinapszisok szintjén egerekben, ami az emberi neuronhálózatot tükrözi. A kutatók humán- és egérkísérletek révén azt is kimutatták, hogy a szerzett félelmet a kamaszok egy része nehezen tudja kioltani. A kutatásból ezzel szemben az derül ki, hogy a felnőtteknek és a fiatalabb gyerekeknek nem okoz gondot annak megtanulása, mikor nincs már jelen a fenyegetés.

A tanulmány vezető szerzője, dr. Siobhan S. Pattwell úgy véli, az eredmények azért jelentősek, mert megmagyarázhatják, miért tetőznek a szorongásos zavarok a kamaszkorban vagy közvetlenül az előtt. Az eredmények arra utalnak, hogy ebben a fejlődési szakaszban megváltozik a prefrontális kéreg plaszticitása, ezért a kamaszok képtelenek leküzdeni a félelmüket. A mostani kísérletben első alkalommal mutatták ki a szinapszisok szintjén a félelem elsajátításának és a félelem kioltásának működését, és kiderült, hogy a fiatalabb és az idősebb egerekben mindkét terület jól működik, de a félelem kioltásában részt vevő neuronok a kamasz egerekben csökkent aktivitást mutatnak.

A kutatók szerint ha a kamaszok nehezebben tudják megtanulni, hogy valami, ami korábban megijesztette őket, már nem jelent veszélyt, akkor nyilvánvalónak tűnik, hogy a standard deszenzitizációs módszerek a félelem kezelésére esetükben nem válhatnak be.
A szakértők úgy vélik, még rengeteget kell kutatni a félelemre adott választ és ennek dekódolását a kamaszokban, többek között azt is, vajon a gének szerepet játszanak-e a megváltozott félelemtanulásra való hajlamban, de főleg azt, mit lehet tenni annak érdekében, hogy segíteni lehessen a kamaszokat a félelem leküzdésében. Ez azért nagyon lényeges, hogy meg lehessen akadályozni, hogy a kamaszkori félelem életre szóló szorongáshoz és depresszióhoz vezessen.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag