Csökkenti a stresszt az éberség

A Kalifornia Egyetem davisi kampuszának legújabb kutatása szerint azzal, hogy a jelenre összpontosítunk, és nem engedjük csapongani az elménket, csökkenthetjük a kortizol stresszhormon szintjét.

Szellemi forrásaink az aktuális tapasztalatainkra való összpontosítása az éber figyelem egyik aspektusa, ami meditációval fejleszthető. "Kutatásunk elsőként mutatott ki közvetlen összefüggést a nyugalmi kortizolszint és a bármilyen típusú éber figyelem skálán elért eredményt között" - magyarázta a szaklapban közzétett tanulmány vezető szerzője, Tonya Jacobs.

A mellékvese által termelt kortizol hormon magas szintje a fizikai és érzelmi stresszel áll összefüggésben. A hormon hosszan tartó felszabadulása számos kedvezőtlen hatással járhat a különböző fiziológiai rendszerekre.

Az egyetem kutatásában kérdőívek segítségével mérték fel az éber figyelem (tudatos jelenlét - mindfulness) különböző aspektusait egy csoport önkéntesben egy intenzív, három hónapos meditációs tréning előtt és után. A kortizolszintet az alanyok nyálmintáiból határozták meg. A tréning alatt a résztvevők B. Alan Wallace buddhista oktatótól a légzés éber figyelmét, a mentális események megfigyelését és a tudatosság természetének megfigyelését sajátították el. Ezen kívül a jótékony mentális állapotok, például a szeretetteljes kedvesség, az együttérzés, az empatikus öröm és egykedvűség művelését is gyakorolták.

Az eredmények alapján az egyének szintjén összefüggést mutattak ki az éber figyelem magas értékei és az alacsony kortizolszint között a tréning előtt és után egyaránt. Azokban a résztvevőkben, akik az éber figyelem értékeinek javulását mutatták a tréning után, csökkent a kortizol hormon szintje.

"Minél inkább képes volt valaki a kognitív forrásait a közvetlen szenzoros tapasztalatokra és az aktuális feladatokra koncentrálni, annál alacsonyabb lett a nyugalmi kortizol szintje" - összegezte Jacobs. A kutató ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést a kettő között. Sőt, valójában a hatás oda-vissza működhet, vagyis az alacsonyabb kortizolszint is vezethet az éber figyelem javulásához, nem csak fordítva.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)