A stressz az öregedést is felgyorsítja

A stressz felgyorsíthatja immunrendszerünk természetes öregedését, ami komoly egészségügyi következményekkel és az életminőségünket negatívan befolyásoló változásokkal járhat.

Egy új tanulmány eredményei – amelyről a Healthline is beszámolt  – alátámasztják azt, amit immunológusok már régóta sejtenek: hogy az immunrendszerünket érő egyik legfontosabb stresszor – a működését befolyásoló körülmények, tényezők közül – maga a stressz.

stressz, öregedés, immunrendszer
A stressz az egész szervezetre pusztítóan hathat. Fotó: Getty Images

Immunrendszerünk is öregszik, de nem mindegy, milyen gyorsan

Természetes folyamat, hogy az életkor előrehaladtával gyengül az immunrendszer működése is. “Ez magyarázatot adhat rá, hogy az idősebb embereknél miért csökken a védőoltások hatékonysága és miért léphetnek fel náluk súlyosabb szövődmények egyes fertőzések után" –  nyilatkozta a Healthline-nak Erik Klopack, a már említett tanulmány vezető szerzője, a Dél-Kaliforniai Egyetem posztdoktori ösztöndíjasa. Hozzátette: eredményeik azt tükrözik, hogy a stressz felgyorsíthatja az immunrendszer öregedését. Ám ahogy azt Klopack is hangsúlyozta: még mindig nem teljesen világos, hogy egyes emberek immunrendszere miért gyengül gyorsabban, mint másoké.

Rés a tökéletes védelmen

Az immunrendszer működésében – ezen belül is a sejtes immunválasz kialakításában – kulcsszerep jut a T-sejteknek , más néven T-limfocitáknak, a fehérvérsejtek csontvelőben termelődő egyik alcsoportjának. A T-sejteknek több típusa van: ezek segítik a szervezetbe kerülő kórokozók (vírusok, baktériumok, gombák), vagy a már fertőzött sejtek felismerését és elpusztítását. Egyes T-sejtek hosszú távon fennmaradó memóriasejtekké alakulnak, amelyek képesek újra és újra felvenni a harcot a már ismert és korábban legyőzött kórokozókkal szemben, de differenciálódhatnak is – ilyenkor a sejtek szerkezete és működése különböző lesz.

Klopack elmondta: tanulmányukból az is kiderül, hogy ugyan az életkor előrehaladtával minden ember szervezetében emelkedik a differenciált sejtek száma, úgy tűnik, hogy a stressz fokozza ezt a folyamatot. "Az elöregedettebb immunrendszerű emberek kevésbé képesek felvenni a harcot az olyan akut fertőzésekkel szemben, mint az influenza vagy a COVID-19, és esetükben nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, ahogy a halálozásé is" – tette hozzá.

A pusztító stressz

A minket érő stressz nem egyféle, több formája és fajtája létezik: lehet fizikai és pszichés – érzelmi – eredetű, akut vagy krónikus (hosszabb ideje fennálló). A fizikai stressz hátterében számos tényező állhat a testsúlytól kezdve a fizikai aktivitási szinten át az étkezési szokásokig, betegségekig, sérülésekig. Az érzelmi stressz kiváltó okai ugyanilyen változatosak lehetnek: az érzelmi kihívásoktól a mentális egészséggel kapcsolatos kihívásokig terjedhetnek. 

"A stressz csökkentésére és a megküzdési stratégiák kiépítésére irányuló törekvések segíthetnek az immunrendszer öregedésének lassításában, ez pedig hozzájárulhat az életkorral összefüggésbe hozható egészségügyi egyenlőtlenségek kezeléséhez" – mondta Klopack.

Szakemberek szerint a stressz visszaszorításához, ezzel az immunrendszer öregedésének lassításához tudatos odafigyelésre szükség: egyebek mellett rendszeres és pihentető alvásra, egészséges táplálkozásra és rendszeres testmozgásra. A pszichés stressz esetében kulcsfontosságú a felismerés, hogy tudjuk, hogyan hat a stressz a szervezetünkre, valamint az, hogy merjünk segítséget kérni és fogadjuk is el azt. Mindemellett a közösség és a támogató környezet szerepe is fontos.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)