A szorongás ragályos, de lehet ellene védekezni

Egy kutatási szerint a szorongás fertőző, tehát ránk is átülhet másokról, illetve átadhatjuk másoknak. Többek között a testszagunk is felelős ezért - de védekezhetünk ellene. Az alábbi módokon.

Kommunikáljunk pozitívan!

Milyen fizikai tünetekben ölthet testet a rejtett szorongás? Részletek itt.

Ha valakin azt látjuk, hogy stresszes vagy szorong, akkor próbáljunk meg úgy beszélgetni vele, hogy kifejezetten pozitív hangulatú szavakat, mondatokat használunk. Legyünk jókedvűek, lelkesek - de persze azért ne vigyük túlzásba. A pozitív gondolkodást képzeljük el úgy, mint egy pajzsot - ha nem tudunk is vele másokon segíteni, legalább magunkat megvédhetjük attól, hogy negatívvá váljunk.

Az empatikus emberekre könnyen átragadhat mások szorongása
Az empatikus emberekre könnyen átragadhat mások szorongása

Elkerülés

Ha tudjuk magunkról, hogy kifejezetten empatikus a természetünk, akkor jobban ki vagyunk téve a "stresszfertőzésnek" is. Ha van a környezetünkben olyan, aki gyakran kerül instabil érzelmi állapotba, vagy esetleg vitába keveredünk valakivel, aki nagyon stresszes, a legjobb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk magunkat kivonni a szituációból, illetve mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket.

Töltsünk időt egyedül!

A negatív érzelmi hatások kiheverésére az egyedül töltött idő a legjobb módszer, ilyenkor ugyanis kivonhatjuk magunkat a mérgező szituációkból. Kapcsoljuk ki a digitális eszközöket, meditáljunk, mozogjunk, főzzünk valami finomat, süssünk süteményt vagy kézműveskedjünk - a lényeg, hogy valami olyasmit csináljunk, amit élvezünk!

Legyünk óvatosak a technológiával!

Érdemes a közösségi médiás felületekről elrejteni az olyan ismerősöket, akikről tudjuk, hogy sok negatív dolgot posztolnak, mert ezzel elronthatják a napunkat. Illetve a közösségimédia-használattal töltött időt is érdemes limitálni, mivel a különböző hírek, posztok számos negatív vagy toxikus információt tartalmazhatnak.

Forrás: care2.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés