Kirándulás a hasadt tudatba

Az emberek a skizofréniát általában rejtélyes betegségnek tartják, mert laikusként keveset tudnak róla. Pedig e betegségben szenved a népesség 1 százaléka, és sok híres elme családja is érintett: Albert Einstein fia és Csontváry is skizofrén volt.

Öt perc egy életre elég

A VIII. Neuropszichofarmakológiai Kongresszuson mutatta be először a Janssen-Cilag gyógyszergyár Magyarországon azt a speciális kamiont, amelyben egy szimulációs technika segítségével a kongresszuson részt vevő szakorvosok és néhány szerencsés újságíró "testközelből" érzékelhette a skizofrénia állapotát. A bemutató, az arra vállalkozók körében valóságos sokkoló élményt jelentett. Az öt perces bemutató alatt egy filmet láthattak az érdeklődők, melyet hangeffektusok és más, a betegségre jellemező hatások tarkítottak. A film egy történetet mesélt el egy skizofrén betegről, és sugallta, hogy bárki lehet érintett. A film alatt futó felfokozott hangokat és zajokat nem csak a fülével fogta fel az ember, hanem szinte az egész lelkébe, szervezetébe beleivódtak. Érdemes mélyen belegondolni és elképzelni, hogy a skizofrén betegek nap mint nap olyan lelki és fizikai állapotban élnek, amiből az egészséges embernek akár már öt perc is nehezére esik. A kamionba zárt "elvarázsolt kastély" élethű módon érzékeltette a skizofrén beteg által megélt mindennapokat, érzékcsalódásokat és hallucinációkat. A szimuláció rávilágított azokra az élményekre, amelyek megakadályozzák a skizofrén emberek elfogadását, a társadalomba történő beilleszkedését.

Harmónia helyett diszharmónia

A skizofrénia (gör. 'hasadásos elmezavar') súlyos, legtöbbször a pszichózis jellegzetességeit mutató elmekórtani állapot, pszichiátriai betegség, amely Magyarországon mintegy százezer embert érint, a lakosság egy százalékát. Kiváltó oka mind a mai napig ismeretlen: öröklődés, idegfejlődési zavarok és környezeti hatások játszhatnak szerepet kialakulásában. A betegség többnyire a serdülőkor végén vagy a felnőttkor elején alakul ki, és általában a beteg egész életét végigkíséri, bár gyógyszeresen jól kezelhető. A tünetek felismerése nagyon nehéz: a betegség a gondolkodás, az észlelés és az érzelmi reakciók jellegzetes megváltozásával jár, így az egész személyiség "átváltozását" vonja maga után, ami súlyos kihatással van az érintett alkalmazkodóképességére, társas kapcsolataira. A betegek gyakran meghökkentő, váratlan cselekedetekkel reagálnak a külvilág ingereire, így a társadalom jelentős részét elzárkózásra késztetik. E betegséget sok irodalmi mű feldolgozta már, s ezek közül az egyik leghitelesebb ábrázolást az Egy csodálatos elme című filmben tekinthetjük meg.

A skizofréniák többes szám!

A skizofrénia, mint elnevezés, görög gyökerekre nyúlik vissza, a szkhidzó (hasítani) és phrén (lélek) szavakból származik, azonban a hasadás nem a személyiség "többszöröződésére", hanem a gondolatok, érzések és cselekedetek között fennálló diszharmóniára, az összhang felbomlására vonatkozik. A skizofréniát tünetei és lefolyása alapján több altípusba sorolja a szakirodalom. A paranoid skizofréniát főként a téveszmék, a hanghallucinációk, a viselkedési rendellenességek jellemzik, de gyógyszeresen általában jól kezelhető.

A hebefréniás vagy szétesett skizofréniában felbomlik a beszéd és viselkedés, továbbá a beteget a sivár érzelmi élet, a gondolkodási zavarok jellemzik. A differenciálatlan skizofréniát komplex tünetegyüttes jellemzi: téveszmék, hallucinációk, gondolkodási zavarok és az "abnormális" viselkedés.

A katatón skizofréniában a testi, pszichomotoros tünetek a meghatározók, a mozdulatlanság vagy éppen a szélsőséges mozgások kivitelezése.

A skizofrénia szimplex formában a szintek csaknem észrevétlenül alakulnak ki, és idült skizofréniába torkolnak.

Amilyen sokféle formája van a skizofréniának, olyan különböző lehet a betegség prognózisa is. A skizofréniához gyakran társul alkoholizmus, dohányzás és öngyilkossági hajlam.

Zuhanás a hegyről

Ha a betegek megkapják a megfelelő gyógyszeres kezelést és szociális gondoskodást, nagyobb esélyük marad a társadalomba történő beilleszkedésre. A visszaesések megakadályozása érdekében a betegek többségének folyamatos gyógyszeres kezelésre van szüksége, ami egyúttal rendszeres orvos-beteg kapcsolatot is megkövetel. A kezelés sikertelenségének egyik fő oka a beteg részéről a terápiás együttműködésre való készség hiánya. Ha a skizofrén beteg elutasítja a gyógyszerszedést, akkor állapotában az esetek nagy százalékában romlás következik be, ami óhatatlanul a beteg visszaesését jelentheti. A gyógyszeres kezelés elhagyásának időtartamával arányosan növekszik a visszaesések rizikója. A visszaesés következménye pedig nemcsak a családi és gondozói terhek növekedését, hanem a kórházi, egészségügyi források mind nagyobb mértékű igénybevételét is jelenti.

A jó család mentsvár lehet

A rendszeres gyógyszerszedésre kényszerülő skizofrén betegek és hozzátartozóik számára komoly nehézséget jelent a kezelés folyamatosságának biztosítása. A gyógyulási folyamat eredményességét nagymértékben befolyásolja, ha a páciens együttműködő, és betartja a szakorvos által javasolt terápiás előírásokat. A biztos családi és szociális háttér hangsúlyozottan segít a betegség javulásához, kezeléséhez és a beteg egy könnyebb szakaszba történő orientálásához. A meghitt családias légkör, az odafigyelés nagyban valószínűsítheti a betegség kedvező lefolyását. Egy családtaggal vagy a beteg bizalmát élvező társsal hamarabb megosztja élményeit az érintett. A szakemberek legalább olyan fontosnak tartják a családterápiát, mint a gyógyszeres kezelést, ezért is készítettek neves orvosok, professzorok segítségével olyan kiadványt, amely az érintett családtagoknak, hozzátartozóknak nyújt egyfajta mankót a betegség megértéséhez, elfogadásához és kezeléséhez. Az Önsegítő útmutató pszichotikus betegségekkel élőknek című füzetecske az Artwerk Kft. gondozásában jelent meg, amely nem csak gyakorlati tanácsokat és konkrét információkat ad a betegségről, hanem támaszul is szolgál mind a közvetlenül érintettek, mind pedig hozzátartozóik számára. A tájékoztató füzet képregény formában is feldolgozza a betegséget sejtető előjeleket, illetve tüneteket.

Fény az alagút végén

A skizofrénia kutatásában és kezelésében az utóbbi évtizedekben jelentős változás tapasztalható, hisz 1995-től intenzíven bővült a rendelkezésre álló gyógyszerkészítmények száma. Az újfajta készítmények már nemcsak a betegség pozitív tüneteit (téveszmék, érzékcsalódások) befolyásolják kedvezően, hanem a negatív tünetek (szociális visszahúzódás, érzelmi elsivárosodás) kialakulását is nagy hatékonysággal meggátolják. Forradalmi jelentőségűnek számít, hogy már Magyarországon is beszerezhető az az új gyógyszerkészítmény, amely a skizofrénia kezelésében új távlatokat nyit. Ez az atípusos antipszichotikum-injekció, melynek jelentősége abban rejlik, hogy hatóanyaga és kedvező mellékhatás-profilja révén egyesíti a korszerű gyógyszeres terápia és a tartós hatású injekciós kezelés előnyeit. Óriási előnye a mindennapos gyógyszerszedéssel szemben, hogy csak havonta kétszer szükséges a betegnek beadni. A betegpopuláció monitorozása is azt a visszajelzést mutatta, hogy ennek a fajta gyógyszeres kezelésnek szívesebben alávetik magukat a betegek, és a kezelés hatására csökken a visszaesések száma.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső