Betegesen ismételt dolgok: mi segít?

Betegesen fél a baktériumoktól és fertőzésektől egy 28 éves lány, ezért napja nagy részét a fürdőszobában, kézmosással tölti. Hozzá hasonlóan a lakosság 2-3 százaléka szenved kényszerbetegségtől, ami orvosi kezelés nélkül csak még súlyosabbá válhat.

"A lányom 28 éves, és kényszerbeteg. Állandóan kezet mos, azt mondja, hogy nem jön le a kezéről a ragacsosság és ezért tele van baktériummal. Már odáig fajult, hogy nem is nagyon csinál mást, csak a fürdőszobában van és kezet mos, és ezért már minden más pszichés bajai is előjönnek, de nem hajlandó orvoshoz menni és kezeltetni magát. Odáig jutunk lassan, hogy már a vízszámlát se tudom kifizetni" - panaszolta el lánya tünet Orvos Válaszol rovatunkban az egyik olvasónk.

Mikortól válik kényszeressé egy cselekvés?

Mindannyiunknak vannak bizonyos szokásaik, amik a mindennapi rutin részeként épültek be az életünkbe. Ezek egy része a praktikusság miatt alakult ki, például ugyanarra a helyre szeretjük letenni a kulcsunkat, hogy ne keveredjen el a lakásban, vagy ugyanabban a sorrendben pakoljuk össze a holminkat, nehogy valami kimaradjon. Más szokásokba a babonaság kerget bele minket, emiatt vannak, akik például csak háttal lépik át a lakásuk küszöbét, vagy nem dobnak ki bizonyos tárgyakat akkor sem, ha semmi szükségük rá. Ezekre a szokásokra sokan csak ártatlan hóbortként tekintenek, és addig valóban nem szükséges foglalkozni velük, míg nem válnak beteges kényszerré. Mi az a határ, amitől kényszerbetegségről beszélhetünk, és hogyan kezelhető? Olvasónk levelére szakértőnk, Dr. Hang András klinikai szakpszichológus adta meg a választ.

A kényszergondolatokat a betegek kórosnak érzik, szenvedést, szorongást okoznak számukra, s védekezni próbálnak ellenük. A szorongás csökkentésének vagy a félelmet keltő helyzet vagy esemény elkerülésének eszköze a kényszercselekedet. A betegség kialakulásáról és kezeléséről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

"Leghatékonyabban pszichiátriai gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés kombinációjával tudják kezelni a megfelelő helyen, kórházban a lányát. Nyugodtan zárja el a vizet, ha lánya nem bírja a szenvedést, akkor irány a kórházi gyógykezelés. Nem tartható fenn egy ilyen állapot, kezelés nélkül általában csak súlyosbodik" - hívta fel a figyelmet a szakpszichológus. A kényszerbetegséget többek között az választja el a fent említett szokásoktól, hogy minden esetben valamilyen szorongás, kellemetlen képzet társul hozzá, amit a kényszercselekvéssel próbál a beteg elkerülni.

Nehéz megbecsülni, hogy hány embert érinthet, egyes kutatások szerint a lakosság 2,5-3 százaléka szenved valamilyen kényszerbetegségben az élete során. A megfigyelések szerint a felnőttkort megelőző években gyakrabban fordul elő férfiak körében, idősebb korban azonban nagyobb arányban érinti a nőket. Kialakulásának okait egyértelműen nehéz meghatározni, genetikai, biológiai és pszichológiai tényezők együttes hatása válthatja ki.

A kényszerbetegség kezelése

Megnehezíti a kezelést, ha a beteg semmilyen módon nem kíván együttműködni az orvosokkal. Sajnos sok esetben a problémájukat is kategorikusan tagadják az érintettek, így akkor sem hajlandóak gyógyszereket szedni, vagy szakember segítségét kérni, hogyha betegségük már a hétköznapi tevékenységeiket is ellehetetleníti. Ugyanezt tapasztalta meg olvasónk is, aki az alábbiakat írta: "A múltkor kihívtam a körzeti orvost, hogy vitesse be a kórházba, de azt mondta az orvosnak, hogy a saját felelősségére nem megy be. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne rávenni, hogy kezeltesse magát?" - tette fel a kérdést a klinikai szakpszichológusnak.

A rendszeres kézmosás fontos, de a kényszeres tisztálkodás már orvosi segítséget igényelhet
A rendszeres kézmosás fontos, de a kényszeres tisztálkodás már orvosi segítséget igényelhet

"Szinte biztos, hogy a kényszercselekvéses tünet mellett van más problémája is a lányának, különben igényelné a gyógykezelést, hogy megszabaduljon a számára is kínzó tünetektől. Ha nincs ezzel baja, hogy elhanyagolja a többi tennivalóját (például tanulás, vagy munka, esetleg gyermekek gondozása) az szintén problémajelzés" - válaszolta Dr. Hang András. A kezelés megkezdésekor fontos, hogy ne csak a beteg, de annak környezete is tisztában legyen a probléma okaival, a legtöbb esetben ugyanis ők is szenvednek a tünetek miatt.

A kényszerbetegség kezelésében elsősorban két terápiás megközelítés, a viselkedésterápia és a gyógyszeres terápiák kombinációja hozhat eredményt. A viselkedésterápia során a beteg szándékosan és önként szembesíti magát a rettegett tárggyal vagy gondolattal, valóságban vagy képzeletben. A levélben szereplő nő esetében a fertőzésektől és baktériumoktól való beteges félelmet kellene leépíteni, arra ösztönöznék például, hogy érintsen meg egy általa szennyezettnek vélt tárgyat, majd ne mosson kezet, míg a szorongása nem csökken emiatt. A rögeszmék és kényszercselekvések gyakoriságát bizonyos gyógyszerek is csökkenthetik, ezeket azonban sok esetben egy életen át kell szedni, hogy a beteg ne essen vissza.

Önnek is van kérdése? Orvos Válaszol rovatunkban szakértőink örömmel állnak rendelkezésére, keresse fel őket az alábbi linkre kattintva!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)