Azt hihették, megélnek a fényből

Még rejtély, hogy miért éhezett az a fiatal házaspár, aki kétéves gyermekétől is megvont minden táplálékot. Az apára és a kislányra az éhhalál szélén, de még élve talált rá a rendőrség, a 36 éves édesanyán azonban már nem tudtak segíteni.
Az apa édesanyja pár nappal korábban értesítette a rendőrséget, hogy a családdal valami történhetett, ám a rendőrség - amint azt a nyomozás vezetője a sajtónak nyilatkozta - nem hatolhatott be a lakásba a nagymama rossz érzése miatt. Pénteken már a férfi testvére kérte a rendőrséget, akik betörtek a lakásba, és megtalálták a csontig lesoványodott 37 éves apát és kislányát, valamint az aszszonyt, aki már nem élt. Az orvos szakértők megállapították, hogy az éhezés miatti vetélés okozta halálát.
A férfi ellen a rendőrség eljárást indított, a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását, majd átszállították a tököli rabkórházba. Tettük okáról azonban hallgat. A fővárosi Amfiteátrum utca legelején található négyemeletes ház környékén azonban éppen ezt találgatják az ott élők. Az egyik szomszéd szerint valami szekta torz eszméit követve kezdett tudatos, megtervezett éhezésbe a család. Van, aki tudni véli, hogy az amúgy láthatóan jó körülmények között élő, korábban vidám és érezhetően kiegyensúlyozott család az elmúlt két hónapban magába fordult, a lakást alig hagyták el, még vásárolni sem jártak. Ezt támasztja alá, hogy a lakásban semmiféle élelmiszert nem találtak a nyomozók, az egyetlen zacskó nagyobb mennyiség szódabikarbónán kívül, amelyet vélhetőleg a gyomorbántalmak enyhítésére vettek magukhoz olykor-olykor. A történtek óta, főleg a kisgyerekes anyukák arról is beszélnek, hogy van a környéken egy "szektás" játszótér, ahová a család járt. A tér hollétéről azonban nincs hír.
Egy a kutyáját gyakran sétáltató asszony szerint a szektás elmélet nem légből kapott. A lakótelepen többször is becsöngettek a lakásokba. Általában Jehova tanúi voltak, de egyszer két fiatal lány valami fényevésről beszélt. Ezt azonban éppen úgy nem hallgatta végig a kutyás asszony, mint a jehovistákat. Egy gyerekét sétáltató anyuka azonban ugyancsak emlékszik ezekre a fényevőkre, akik egy időben járták a lakótelepet. A fiatalasszony semmi másra nem emlékezik, csak arra, hogy néhány hétig vagy hónapig semmit nem szabad enni, sőt lehetőleg inni sem, mert a szervezet csak így tisztulhat meg. Azt azonban nem hinné, hogy "egy értelmiségi és jól szituált házaspár bedőlne egy ilyen hókuszpókusznak".
A fényevésnek némi kultusza nálunk is van, sőt irodalma is bőséges. Az ebben hívő emberek azt állítják, hogy nincs szükségük ételre, mert ők egyenesen a fény energiájából, a pránából, a csí életenergiából táplálkoznak. Ez egy 21 napos kúra, amelynek első hetében semmit sem szabad fogyasztani, csak magunkba fordulva meditálni és a fény energiáját feldolgozni. Később már inni sem szabad. Akik végigcsinálták a 21 napos "beavatási folyamatot", azok állításuk szerint eljutottak Istenhez, a halhatatlansághoz, és még életükben képessé váltak megszakítani a születés-halál körforgását. Magyar fordításban is megjelent Jasmuheen ausztrál írónő könyve, aki állítja, hogy 1993 óta nem vett táplálékot magához, és csakis a fényből élt. Követői vallják, hogy a legfontosabb életadó szerv nem a gyomor, hanem a tüdő. Az élet csatornája a hátgerinc- és nem az emésztőcsatorna. A legfontosabb funkció pedig a légzés.
Néhány, az Amfiteátrum utcában élő lakó szerint ezeket a tanokat közéjük is elhozták, ám senki sem hitte, hogy ezt bárki is komolyan veszi. Igaz - mondja a kismama -, egyik kolléganője anorexiában vesztette életét. Azt se akarták elhinni.
Petrát, a kétéves kislányt kihozták a Bethesda kórház intenzív osztályáról, de az orvosok azt mondták, hogy csak órái lehettek már, amikor rájuk törték az ajtót. A kislány 6 kiló volt. Egy egészséges kétéves gyerek általában 10 kiló, míg Petra alig több mint ennek a fele, de szülei is kórosan alultápláltak voltak.
Az ügyben a pszichiáterek is legfeljebb találgatni tudnak: praxisában, de még a szakirodalomban sem találkozott senki még csak hasonló esettel sem. Szerintük ugyanakkor szinte biztos, hogy nem vallási fanatizmus üldözte a családot ebbe a mindenkit megdöbbentő helyzetbe: azt ugyanis valahogy, valamilyen módon mások tudomására is hozták volna, terjesztik, s nem izolálják így el magukat.
Dr. Kurimay Tamás , pszichiáter elsősorban valamilyen pszichiátriai kórképet feltételez a háttérben, leginkább skizofréniára gyanakszik. A szakirodalomban ráadásul ismert: ha valaki skizofrén, téves eszmék rabja, ezt könnyen átragaszthatja a társára, aki így ebbe a másik világba átkerül. Erre a kórképre tippel Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, a szakember ugyanakkor gyilkossági és öngyilkossági szándékról is beszél.
- Diagnózist nem mernék fölállítani, de az egészen biztos, hogy az egyik szülő elmebeteg. Azt, hogy az anyuka vagy az apuka, egyelőre nem tudni. Ahogy az is látszik, hogy egy eltervezett koncepciót hajtott végre a család. Ami azonban egészen megdöbbentő, hogy miért nem működött az életösztön - mondja a pszichiáter. Csakis egy teljes zavar, paranoid állapot vezethet oda, hogy valaki képes legyen így végezni az életével - mondja Ranschburg Jenő.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan felhős lesz az ég, napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag