A tökéletes lánykérés titka

Lehet bármikor - csak négyszemközt, romantikus módon, térden állva történjen, illetve legyen meglepetés. Ilyen a tökéletes lánykérés a magyarok többsége szemében egy új felmérés szerint.

"Évek óta azt tapasztaljuk, hogy változnak a lánykérési szokások, úgy érezzük, hogy kopnak a hagyományok. Ezt szerettük volna megvizsgálni, jobban megérteni" - mondta el Blaner Attila, a 7800 fős online felmérést végző Ékszerpalota vezetője.

Az ideális körülmények

Mi történik egy férfi szívével lánykérés közben? Részletek itt.

A válaszadók 46 százaléka szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie, míg 36 százalékuk szerint nincs erre szabály, azaz mindenki úgy csinálja, ahogyan szeretné. Meglepő, hogy a megkérdezettek mindössze 8 százaléka szerint kell hagyományos módon, a szülőktől megkérni a lány kezét, 3 százalék szerint pedig a család és a barátok jelenlétében, majd utána együtt ünnepelve, bulizva lesz jó egy lánykérés. Ugyancsak 3 százalék válaszolta, hogy valamilyen extrém helyzetben kell elhangzania az eldöntendő kérdésnek.

Érdekesség, hogy a válaszokban nem mutatkozik számottevő különbség sem a nemek, sem az életkor szerint, egyetlen kivétellel. Míg a férfiak 6 százaléka szerint a lánykérésnek valamilyen nyilvános helyen - koncerten, étteremben vagy utcán - kell zajlania, addig a nők csupán 3 százaléka választotta ezt a lehetőséget.

Le kell-e térdelni?

A felmérés résztvevőinek túlnyomó többsége, egészen pontosan 73 százaléka szerint a kérőnek térden állva kell megkérnie a választottja kezét. A legnagyobb arányban a fiatalok gondolják így, majd az életkor növekedésével egyre magasabb azoknak az aránya, akiknek szerint ez a gesztus nem olyan fontos. A válaszadók 19 százaléka szerint mindegy, hogy a férfi térdre ereszkedik-e vagy sem, és mindössze 7 százalék vélekedett úgy, hogy nem kell letérdelni.

A legtöbb ember szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie
A legtöbb ember szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie

Hol és mikor?

Meglepő, de a Valentin-nap mindössze a válaszadók egyetlen százalékának szemében tökéletes időpont a lánykérésre, ezzel szemben 69 százalékuk válaszolta, hogy bármilyen nap tökéletes rá. Nem egészen harmaduk valamilyen jeles napot tart ideálisnak: legtöbben (14 százalék) a kapcsolat évfordulóját említették, míg 12 százalék a nyaralás, 2 százalék a lány születésnapja és 2 százalék a karácsony mellett tette le a voksát.

"A lánykérés helyszíne nagyon változatos, de alapvetően háromféle típus jöhet szóba: a nyaralóhely, a lakóhely és az otthon. Utazás során kedvelt helyszínnek számítanak a wellness hotelek, a Balaton, a tengerpart, valamint a kirándulások és a romantikus városi séták. Szintén nagyon kedveltek a lakóhelyen vagy annak közelében lévő éttermek, parkok, tó- és folyópartok. Otthon a spájzon és a garázson kívül szinte mindenhol történik lánykérés, néha még az illemhelyen is. A leggyakoribbnak ugyanakkor a konyha, az ágy a hálószobában és a fürdőszoba bizonyult" - mutatott rá Blaner Attila.

A nagy többség (38 százalék) 2-4 évet vár az esküvővel a lánykérés után. Elég jelentős azonban azok aránya (24 százalék) is akik 1-2 évet, illetve akik 4-7 évet (22 százalék) vártak vagy várnának a menyegzővel. A lánykérés időpontját több tényező befolyásolja, az egyik ilyen a továbbtanulás. Akik továbbfolytatják tanulmányaikat, jó eséllyel később jutnak el a lánykérésig. A diplomások mindössze 15 százalékának volt lánykérése 22 évesen vagy korábban, míg az érettségizetteknél ez az arány 34 százalék, az érettségivel nem rendelkezőknél pedig 37 százalék. Érdemes hozzátenni persze, hogy a diplomások sem feltétlenül várnak sokat az iskola befejezését követően: 23-25 évesen már 30 százalékuk megejtette a lánykérést, míg a 26-29 éves korosztály tagjainak 36 százalék mondhatta el ugyanezt magáról.


Nem minden lánykérés tökéletes

Az örök kérdés: létezik-e életre szólóan boldog házasság? Részletek itt.

A válaszadók 62 százaléka ítélte tökéletesnek saját lánykérését. Ezzel szemben a férfiak 2,14 százaléka nem éppen úgy képzelte az élményt, ahogy történt, valamint a nők 7,5 százaléka is csalódottságának adott hangot. Olyanok viszont szerencsére csak kevesen vannak, akik egyenesen borzasztónak titulálták a lánykérésüket: a férfiak 0,58 százaléka és a nők 1,33 százaléka tartozik e körbe.

A felmérés résztvevőinek egy része megosztotta a saját történetét is. Lássunk ezek közül néhány különösen érdekes vagy tanulságos esetet!

  • A legromantikusabb

"Tengerparton hullócsillagot néztünk. Leesett egy csillag, és párom azt mondta, hogy ez a zsebébe esett, majd kivette a gyűrűt."

  • A legmeglepőbb

"Éppen veszekedtünk párommal az autóban, aztán egyszer csak megállt, kiszállt, kinyitotta az ajtómat és letérdelt (megkérte a kezem). Hát, a meglepetés, az nagy volt, nem számítottam rá. Egyszerűen tökéletes volt."

  • A legcikibb

"Számomra negatív volt a leánykérés. Egy disznótor nem megfelelő esemény erre."

  • A leglazább

"Elővette a zsebéből a gyűrűt, és megkérdezte, hogy igényt tartok-e rá?"

  • A legkockább

"A párom által készített applikáció adta az utasításokat, hogy mikor, hová menjek, mit keressek. Végül az utolsó helyszínen ő várt letérdelve, gyűrűvel a kezében."

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, a keleti és északkeleti tájakat leszámítva többfelé lehet csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag