Agyunknak is árt a gazdasági válság

Ingadozó árfolyamok, terror, recesszió: kutatások szerint a gazdasági válság az emberi agyra sincs jó hatással, aki ugyanis középkorúként éli meg a recessziót, idős korában kevésbé lesz intelligens.

A Journal of Epidemiology and Community Health című lapban közzétett kutatás során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, milyen hatással vannak egy egyénre azok a körülmények, melyekre ő maga nincs befolyással. Ennek érdekében 11 európai ország 12 000 ötven év feletti lakosát kísérték figyelemmel, és olyan tényezőket vizsgáltak, mint az egészség, a munkahely, valamint a szociális körülmények.

Több fejfájás

A gazdasági válság komolyan kihat az egészségünkre - bizonyította több kutatás is, és erre utalnak az internetes keresések is. A legtöbbünknek többet fáj a feje és a gyomra. Kattintson ide és olvasson tovább!

A szakemberek valamennyi ország GDP-jét rögzítették visszamenőleg 1959 és 2003 között, és az alanyok kognitív képességeit 25-34, 35-44, 44-49, illetve 50-74 éves koruk között is megvizsgálták. A vizsgálatok kimutatták, hogy a válság időszaka kognitív hanyatlást vont maga után, ami kihatott a memóriára, továbbá a verbális és a számolási készségekre is.

Azok a férfiak, akik a negyvenes éveik során nem éltek át recessziót, 50 és 74 éves koruk között jobb eredményeket értek el az ellenőrző teszteken, mint azok, akik igen. A nőknél is hasonló eredményeket találtak: itt az derült ki, hogy akik húszas éveik közepe és harmincas éveik közepe közötti időszakban éltek át valamilyen gazdasági válságot, azok később szintén rosszabbul teljesítettek a kognitív képességeket ellenőrző feladatok során.

Agyunk is nehezen bírja a recessziót

Agyunk is nehezen bírja a recessziót


A gazdasági megszorítások a vizsgált emberek életében több tényezőből álltak: volt, aki munkanélküli lett, volt, akit részmunkaidőre kényszerítettek, másoknak csökkent a fizetése vagy alacsonyabb beosztásba kerültek.

Amint azt dr. Simon Ridley, az Egyesült Királyság Alzheimer Kutató Központjának munkatársa kifejtette, a vizsgálat lényegében arra mutat rá, hogy az a munka, amit az emberek életük során végeznek, kihat a későbbi életükre is, ugyanakkor azt fontos hangsúlyozni, hogy nem a recesszió maga okoz mentális hanyatlást, hanem azok a helyzetek, amik a recesszió következtében egy adott ember életében bekövetkezhetnek.

A szakember úgy véli, ez a kutatás csak megerősíti azt a korábbi megfigyelést, hogy a mentális aktivitás sokat segít abban, hogy valaki később, idősebb korában megfelelő kognitív képességekkel bírjon, az azonban nem derült ki belőle, hogy mindebben milyen egyéb tényezők játszottak szerepet.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag