10 reakció kirúgás után: ezekkel csak árt magának

Ha valakit kirúgnak, az akár traumaként is érheti az illetőt. Az ekkor érzett düh rossz tanácsadó, és kiválthatja akár az alábbi 10 nagyon is rossz reakciót.

Egy munka elengedése számos negatív érzelmet - dühöt, sokkot, szomorúságot, aggodalmat, félelmet - válthat ki. A kisebb sokként ható bejelentés arra ösztönözheti, hogy olyanokat mondjon, tegyen, amit nem kellene. Különösen akkor, ha nem a saját hibájából rúgták ki. Ha nem volt a legtökéletesebb dolgozó, akkor is rosszul eshet, hogy kirúgták. Ennél már csak az rosszabb, ha nem is indokolják meg, hogy miért rúgták ki.

Az alábbi javaslatok segítenek kihozni a legjobbat egy ilyen kellemetlen szituációból, segítenek elkerülni néhány alapvető és gyakori hibát.

Ne száguldjon el a munkahelyéről úgy, hogy nem tett rendet a dokumentumok között. Időnként mindenki tárol magánjellegű dokumentumokat a céges számítógépén. Főként azért, mert nem lehet midig szétválasztani a magánéletet a munkától, és senki nem arra készül, hogy mikor rúgják ki. Egyes helyeken egy kísérőt kap maga mellé az elbocsátott és többször már vissza sem mehet az munkahelyére. Így jól meg kell nézni mit is hagy a számítógépén.

Mindegy, milyen a munka, ha a pénz jó A válság idején még a biztonság volt a fő szempont a munkahely választásánál, ma már egyre növekvő mértékben a pénz - derült ki a Randstad nemzetközi felméréséből, amelyet 5500 magyar munkavállaló is kitöltött. Az autóipar a legvonzóbb szektor Magyarországon. A részletekért kattintson! Ne kezdje rögtön megvitatni a munkáltatóval a felmerülő kérdéseit. Az idő mindenen segít, ebben az esetben is. Néhány órával, egy nappal később a sokkhatás elmúltával nyugodtabban tud mindent végiggondolni. Így a felmondásának feltételeit is a legoptimálisabban tudja alakítani.

Ne utasítsa el a segítséget a felmondási időszakban. Mindenkinek jobb, ha megkönnyíti az átmenetet és segít munkája, munkafolyamatai átadásában. Ilyen módon az utolsó emlék kellemes lesz Önről. Egyébként sem tanácsos haragban elválni senkitől.

Néhány munkaadó hajlik a közös megegyezésre, nem a kirúgásra. Vannak előnyei és hátrányai is annak, ha az iratok szerint közös megegyezéssel váltak el, ahogy annak is, ha az szerepel a papírokon, hogy elküldték. Érdemes kikérni egy munkaügyi hivatal, ügyvéd véleményét az ügyben.

10 reakció kirúgás után: ezekkel csak árt magának

10 reakció kirúgás után: ezekkel csak árt magának

Ne féljen ajánlást kérni a munkaadótól. Így legalább az világos lehet a következő munkáltató számára, hogy valójában mit tud, mit csinált. Esetleg arra is meg lehet kérni a közvetlen főnököt, kollégákat, hogy adjanak pozitív ajánlást, jellemzést.

Ne hibáztassa a főnökét vagy a munkatársait a teljesítménye miatt. A következő munkáltató akár alaposabban is utána nézhet annak, hogy milyen dolgozó, milyen ember, az akit fel szeretne venni. Ha úgy jött el a munkahelyéről, hogy becsmérelte munkatársait, nem fogják ezt eltitkolni, ha esetleg rákérdeznek. Így könnyen negatív benyomást kelthet.

Ne hagyja ki a lehetőséget, ha tisztességtelenül bántak Önnel. Ha nem éppen korrekt módon rúgták ki, ha nem szabályos eljárással mondtak fel, vagy ha egyszerűen megsértették valamilyen alapvető jogát, akkor nyugodtan kérjen segítséget egy jogvédő szervezettől.

Ne szakítsa meg teljesen a kapcsolatot a munkahelyével. A felmondási időszakban akár meg is változhat Önről a munkáltató véleménye, főleg ha valójában szeret az adott helyen dolgozni. Az is megeshet, hogy egy másik pozícióra esetleg mégis alkalmasnak tartják.

Ne terjessze el rögtön a barátainál, a munka kapcsán megismert ismerősei között, hogy kirúgták. Mielőtt elmondaná az egész világnak, hogy kirúgták, gondolja át, hogy valójában mit is szeretne mondani, hogyan is szeretné mondani. Arra is vigyázni kell, hogy kinek mit, mennyit mond el a kirúgása körülményeiről.

A legfontosabb, hogy ne veszítse el a hitét magában. A kirúgás lehet demotiváló, de ne feledje, hogy ez a munkáltató döntése, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy alkalmatlan. Szánjon időt arra, hogy összeszedje magát, átgondolja a képességeit, azt, hogy mivel is szeretne foglalkozni a továbbiakban. Lehet, hogy nem is a megfelelő helyen dolgozott eddig.

Forrás: jobsearch.about.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)