Carpe diem – a Z generáció már nem kér a robotolásból

Nem azért élnek, hogy dolgozzanak, sokkal inkább fordítva.

A Z generáció előnyben részesíti az életet a munkával szemben, személyes életüket és jólétüket helyezik előtérbe, mert azt látják, ahogy az idősebb generációk semmire sem mentek az állandó robotolással írja az EconomX.

Z generáció, avagy a Zoomerek az Y generációt követő és az alfa generációt megelőző demográfiai csoport. A generáció tagjai 1995 és 2009 között születtek.  

Z generáció, fiatal, utazik, utazás
Inkább élvezni akarják az életet. Fotó: Getty Images

Látják a megszegett ígéreteket

Ők már másképp viszonyulnak a munkához, mint az idősebbek, mert ez az első generáció, amelynek tagjai nem rendelkeznek nagyobb vagyonnal, mint szüleik vagy nagyszüleik. Ezen túlmenően megtapasztalták az olyan helyzeteket, mint például a COVID-19 világjárvány – mondja Ravin Jesuthasan. A Mercer tanácsadó vezetője és a munka jövőjének szakértője a Világgazdasági Fórumon beszélt a Z-generációról is. Jesuthasan szerint ők már nem látják ugyanazt a javadalmazást a kemény munkáért. Emellett magánéletük és jólétük rovására mehet, ha a munkát akarják előtérbe helyezni.

"A Z generáció korábbiakhoz hasonlóan a „dolgozni azért, hogy éljünk” helyett az „életért élni” mellett dönt, mert tudja, hogy kemény munkáért semmivel sem kapnak többet– emeli ki a szakértő, aki szerint ők már látják a megszegett ígéreteket is. Vagyis hogy ha harminc évig dolgozol, nem feltétlen lesz nyugdíjad, orvosi ellátásod.

A megnövekedett megélhetési költségek, az egekbe szökő lakásárak és a diákadósság megnehezítette a vagyon felhalmozását. Ennek eredményeként számos Z generációs csendben felmond és egy lépést visszalép a munkahelyén, mert tudatában vannak annak, hogy kemény munkájuk lényegében semmit sem érhet. Céljuk, hogy a munka ne vehesse át az irányítást a magánéletük felett. Elvégzik ezért a minimum elvártat, de semmivel sem többet. 

Az ezredforduló környékén született, úgynevezett Z generációnak elsősorban nem az egészségét, hanem a tanulmányi és munkaerőpiaci esélyeit veszélyeztette a járvány. Itt írtunk erről.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők nagyrészt összeesnek, és nagy területen kiderül az ég. Főleg az északkeleti harmadban azonban továbbra is előfordulhat záporos csapadék. Az északi, északnyugati szelet elsősorban a Dunántúlon olykor élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +5 fok között valószínű, de a felhős tájakon ennél enyhébb idő, míg a hidegre hajlamos helyeken néhol gyenge fagy is lehet. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra