Varázslatos hatásuk van a természet illatainak

Tudományos módszerekkel is igazolták, hogy a természet közelsége milyen jó hatással van ránk: a fák és növények illatának hatására kipihentebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat egy frissen publikált tanulmány szerint.

Gyakran érezhetjük úgy a természetet járva, hogy a hosszú séta ellenére is feltöltődtünk, felfrissültünk. Ez nem alaptalan, amit a Kenti Egyetem természetvédelmi és ökológiai intézete tudományos érvekkel is alátámasztott. A Medical Xpress oldalán is közzétett tanulmányuk eredménye szerint a természetben tapasztalt illatok hatására kipihentnek, örömtelinek és egészségesnek érezhetjük magunkat.

Akkor vagyunk a legboldogabbak, ha emlékeket társítunk az illatokhoz

A COVID-19 járvány kitörésével, az önkéntes karantén időszakában sokan megtapasztalták, milyen jó hatással lehet a testi-lelki egészségre az, ha a négy fal közül kiszabadulva teszünk egy sétát a természetben. A kutatók szerint ebben az élményben fontos szerepe van a szaglásunknak is, segítségével felidézhetünk például egy természethez köthető kellemes gyermekkori emlékeket. Ezért a tanulmányban kifejezetten arra fókuszáltak, hogy a fák és növények illata milyen hatással van egy túrázó hangulatára, vagy akár fizikai állapotára.

természet, virágok
A természet illata ellazít minket. Fotó: Getty Images

A tanulmány során természetet járó emberektől gyűjtöttek be adatokat a testi és mentális állapotukról, illetve fák és növények illatát megszagoló embereket kérdeztek ki ugyanebben a témában. Az eredmények szerint az illatok hatására kipihentebbnek, nyugodtabbnak érezték magukat a vizsgált alanyok. Már önmagában az is pozitív hatású a felmérés szerint, hogy a természetet járók nem, vagy legalábbis csak kisebb mértékben találkozhatnak a városi élethez köthető légszennyezéssel és más kellemetlen szagokkal. A relaxáció csökkenti a stresszt és a kortizol nevű hormon szintjét, ami számos betegség kialakulásában szerepet játszik, így ezek az eredmények közegészségügyi szempontból is fontosak lehetnek

A kutatást mind a négy évszakban elvégezték, és azt is megállapították, hogy a szagok gyermekkori tevékenységekkel kapcsolatos emlékeket idéztek fel. Sok résztvevő nem is kimondottan az erdő, hanem annak egy bizonyos illata kapcsán érzett boldogságot vagy megnyugvást. Annál váltott ki a legintenzívebb reakciót, aki valamilyen korábbi emléket is tudott társítani a száradó levelek, vagy a nyíló virágok illatához.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: