Varázslatos hatásuk van a természet illatainak

Tudományos módszerekkel is igazolták, hogy a természet közelsége milyen jó hatással van ránk: a fák és növények illatának hatására kipihentebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat egy frissen publikált tanulmány szerint.

Gyakran érezhetjük úgy a természetet járva, hogy a hosszú séta ellenére is feltöltődtünk, felfrissültünk. Ez nem alaptalan, amit a Kenti Egyetem természetvédelmi és ökológiai intézete tudományos érvekkel is alátámasztott. A Medical Xpress oldalán is közzétett tanulmányuk eredménye szerint a természetben tapasztalt illatok hatására kipihentnek, örömtelinek és egészségesnek érezhetjük magunkat.

Akkor vagyunk a legboldogabbak, ha emlékeket társítunk az illatokhoz

A COVID-19 járvány kitörésével, az önkéntes karantén időszakában sokan megtapasztalták, milyen jó hatással lehet a testi-lelki egészségre az, ha a négy fal közül kiszabadulva teszünk egy sétát a természetben. A kutatók szerint ebben az élményben fontos szerepe van a szaglásunknak is, segítségével felidézhetünk például egy természethez köthető kellemes gyermekkori emlékeket. Ezért a tanulmányban kifejezetten arra fókuszáltak, hogy a fák és növények illata milyen hatással van egy túrázó hangulatára, vagy akár fizikai állapotára.

természet, virágok
A természet illata ellazít minket. Fotó: Getty Images

A tanulmány során természetet járó emberektől gyűjtöttek be adatokat a testi és mentális állapotukról, illetve fák és növények illatát megszagoló embereket kérdeztek ki ugyanebben a témában. Az eredmények szerint az illatok hatására kipihentebbnek, nyugodtabbnak érezték magukat a vizsgált alanyok. Már önmagában az is pozitív hatású a felmérés szerint, hogy a természetet járók nem, vagy legalábbis csak kisebb mértékben találkozhatnak a városi élethez köthető légszennyezéssel és más kellemetlen szagokkal. A relaxáció csökkenti a stresszt és a kortizol nevű hormon szintjét, ami számos betegség kialakulásában szerepet játszik, így ezek az eredmények közegészségügyi szempontból is fontosak lehetnek

A kutatást mind a négy évszakban elvégezték, és azt is megállapították, hogy a szagok gyermekkori tevékenységekkel kapcsolatos emlékeket idéztek fel. Sok résztvevő nem is kimondottan az erdő, hanem annak egy bizonyos illata kapcsán érzett boldogságot vagy megnyugvást. Annál váltott ki a legintenzívebb reakciót, aki valamilyen korábbi emléket is tudott társítani a száradó levelek, vagy a nyíló virágok illatához.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra