Új szokások az új évben? Jól jár velük!

Ön is azon gondolkozik, valamit meg kellene fogadni? Ne gondolja azt, hogy csak a nagy változtatásoknak lesz nagy és látványos hatása! Cikkünkben egy tucat olyan szokást javaslunk, melyeket könnyű betartani és garantáltan jobb lesz tőlük a következő éve!

Az év eleje a fogadalmak ideje is: holnaptól nem dohányzom, naponta futok egy órát, lefogyok, többet fogok spórolni. Nagyon szép célok, ám nehéz őket betartani - a fogadalmak közel 80 százalékát már másnapra elfelejtjük, és nagyon kevesen vannak, akik még februárban is emlékeznek, mit határoztak el január elsején.

Próbáljunk meg inkább olyan fogadalmakat keresni, melyek könnyen betarthatóak, nem igényelnek akkora változtatásokat, mégis nagy hatással lesznek az életünkbe. Összeszedtünk néhányat, melyeket érdemes elkezdeni - ráadásul naponta egy-két óra elég! Számoljon velünk!

1. Olvasson többet! És nem az újsághírekre vagy a kurrens politikai eseményekkel foglalkozó blogokra gondolunk. Mikor helyezkedett el kényelmesen utoljára egy bögre tea és egy nagyszerű könyv társaságában? Mikor engedte meg magának utoljára, hogy teljesen magával ragadja egy irodalmi mű? A könyvek nagyszerűen kikapcsolnak és nyitottabbá tesznek, az olvasás csökkenti a stresszt és javítja a kognitív funkciókat is. Iratkozzon be a helyi könyvtárba, vagy regisztráljon egy könyvcserélő oldalon, és tűzzön ki magának egy célt, hány könyvet szeretne elolvasni a következő évben - természetesen nem baj, ha túllépi ezt a számot! Napi 15 perc legyen a minimum, amit olvasásra fordít.

2. Tartsa rendben az asztalát! A számítógépen lévőt, az íróasztalt és a konyhaasztalt is, meg persze a pipereasztalt se felejtsük el! Ha ezeket az apró területeket rendezetten tartjuk, sokkal hatékonyabbak leszünk a munkában vagy a napi készülődésben. Különítsünk el minden héten egy órát (gyakran 15 perc is elegendő), amikor megszabadulunk a régi papíroktól, feljegyzésektől és egyéb felgyülemlett szeméttől.

3. Hallgasson zenét! Méghozzá megnyugtató, kellemes melódiákat vagy komolyzenét. Erre is elegendő napi 15-20 perc. A zene nemcsak segít ellazulni, kikapcsolódni - ezáltal csökkenteni a stresszt -, de javítja a problémamegoldó és kognitív képességeinket is. Ha nyugodtak vagyunk, könnyebben birkózunk meg a napi gondokkal és hatékonyabbak leszünk otthon és a munkában is.

4. Főzzön hetente egy új ételt! Biztosan Önnek is porosodik néhány szakácskönyv a polcon, miért ne lehetne hasznosítani ezeket? Az új ízek azonban ugyanolyan élménynek számítanak, mint egy utazás vagy egy jó film, a főzés pedig sokakat megnyugtat egy stresszes nap után. Keressen egészséges recepteket, melyekben sok a zöldség és nem tartalmaznak nagy mennyiségű cukrot vagy zsírt. Egy recept kiválasztása mindössze tíz percet vesz igénybe.

5. Ellenőrizze a számláit! Minél tudatosabban foglalkozik a pénzügyeivel, annál könnyebb lesz spórolnia vagy megtakarítania egy nagyobb összeget. Ha szükségesnek érzi, forduljon egy tanácsadóhoz, de gyakran az is nagy segítség, ha egy füzetbe rendszeresen felírja a bevételeit és a kiadásait. Így könnyű lesz azt észrevenni, milyen felesleges dologra megy el nagyobb összeg havonta. Ha pedig nem kell az anyagiak miatt idegeskednie, az egész élete nyugodtabb lesz! És mennyi időt kell rászánnia? Hetente 15-20 perc már hatalmas változásokat hozhat!

Ne ragaszkodjon a klasszikus fogadalmakhoz!
Ne ragaszkodjon a klasszikus fogadalmakhoz!

6. Nyújtózkodjon! Tanuljon meg néhány egyszerű nyújtógyakorlatot és rendszeresen végezze is el őket. Ez naponta mindössze öt percet vesz igénybe, ám alaposan átmozgatja az elgémberedett izmokat és alaposan fel is frissít!

7. Igyon egy pohár vizet! És tűzze ki célul, hogy naponta 8-10 pohárnyit elfogyaszt. Rengeteget lehet olvasni a vízivás fontosságáról, hiszen a víz elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez. A legegyszerűbb, ha valamihez köti, hogy innia kell: állítsa be a telefonját, vagy legyen a "jel", ha a rádióban híreket mondanak.

8. Viccelődjön! A nevetés gyógyító hatású, ám nem gyakoroljuk elég gyakran. Egy jópofa vicc azonnal jókedvre derít, ennek köszönhetően javul az immunrendszerünk működése és csökken a bennünk felhalmozódott stressz is. Ráadásul a legtöbb vicc alig néhány mondatból áll, 5 perc alatt többet is elmondhat, meghallgathat!

9. Írjon egy képeslapot! Az e-mailek és a mobiltelefonok korában könnyű elfelejteni, milyen jó érzés levelet, képeslapot kapni. Nem kell, hogy különleges alkalom legyen, elég ha a napi bevásárlása során meglát egy bájos vagy vicces képeslapot és tíz perc alatt megfogalmaz rá pár kedves gondolatot: küldje el egy barátjának, egy távol élő rokonának vagy akár a házastársának a munkahelyére.

10. Rágja meg alaposan az ételt! Az emésztés már a szájban elkezdődik, és minél jobban megrágjuk az ételt, annál hatékonyabb lesz az emésztésünk, sőt annál hamarabb érezzük majd magunkat jóllakottnak. Az alapos rágás nem hosszabbítja meg az étkezések idejét, csak 10 perccel!

11. Használjon fényvédő krémet! Tíz perc alatt bekenheti az egész arcát, a mellkasát és a kezét , karját is - vagyis mindazokat a testrészeit, melyek ki vannak téve a káros napsugaraknak. Ezzel pedig hozzájárul a bőrrák kialakulásának megelőzéséhez és az öregedés lelassításához.

12. Olvassa el az ételek címkéit! Negyed órával ugyan hosszabb lesz a bevásárlás ideje, ám biztosabban fogja tudni, mely tápanyagokból jut elegendő a szervezetébe és melyekből jut a kelleténél kevesebb. A címkék áttanulmányozása abban is segítségére lehet, hogy kevesebb mesterséges ízesítőt, tartósítószert és egyéb adalékanyagot vigyen a szervezetébe!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)