Ő a legöregebb férfi a világon

Egy venezuelai földműves, a 113. születésnapját május 27-én ünneplő Juan Vicente Pérez a legöregebb élő férfi a világon – jelentette be a Guinness Világrekordok. Az előző korrekorder, a spanyol Saturnino de la Fuente Garcia valamivel kevesebb mint egy hónappal 113. születésnapja előtt, január 22-én hunyt el.

Pérez, aki San José de Bolivar hegyvidéki településen, Tachira államban él, "kivételes egészségnek és memóriának örvend, emlékszik a gyermekkorára, házasságára, testvérei, gyermekei és unokái nevére. Szeret a családja és barátai körében lenni, beszélgetni és történeket mesélni" – írta róla közleményében a nagy-britanniai központú Guinness.

Egy 113 éves venezuelai földműves a legöregebb férfi a világon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images
Egy 113 éves venezuelai földműves a legöregebb férfi a világon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A hosszú élet titka

A férfi azt vallja, hosszú életének titka "a kemény munka, az ünnepnapokon a pihenés, a korai lefekvés, naponta egy pohárka tömény és Isten szeretete".

Pérez gyerekkora óta földművesként dolgozott, már ötévesen segített szüleinek a cukor- és a kávébetakarításban. Felnőttként békebíróként is dolgozott az ingatlanviták elsimításában. 25 éve, 60 évnyi házasság után özvegyült meg, 11 gyermeke, 41 unokája, 18 dédunokája és 12 ükunokája van.

Egy francia apáca a női rekorder

A legidősebb nő a világon jelenleg egy 118 éves francia apáca, André nővér, aki 1904. február 11-én született Lucile Randon néven – emlékeztet az AFP.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)