Nem mindig jó, ha el tudunk búcsúzni a halott hozzátartozónktól

Egy új angol tanulmány szerint a brutális gyilkosságok, illetve traumás halálokok miatt elhunyt személyek hozzátartozóinak maguknak kellene eldöntenie, akarják-e látni rokonukat így, vagy sem.

Az Oxfordi Egyetemen dolgozó Alison Chapple és Sue Ziebland a British Medical Journal májusi számában megjelent tanulmányuk elkészítéséhez 80 olyan személlyel készített interjúkat, akiknek a hozzátartozói erőszakos módon haltak meg - gyilkosság áldozataivá váltak, öngyilkosságot követtek el vagy drogtúladagolás következtében hunytak el.

Az egyes résztvevőkkel a kutatók 6-6 órán keresztül beszélgettek, az interjúk alapján pedig azt állapították meg, hogy a családtagok akár úgy döntöttek, akár nem, hogy látni szeretnék elhunyt hozzátartozójukat, mindig úgy érezték, helyes döntést hoztak, még akkor is, ha valamennyire kellemetlenül érezték magukat a látottak miatt. A szakemberek úgy vélik, hogy azok, akiknek az a feladata, hogy az elhunyt hozzátartozóival foglalkozzanak, semmiképpen nem szabad, hogy eldöntsék a családtagok helyett, hogy látniuk kell-e az erőszakos módon meghalt rokont vagy sem. Azaz, nem szabad saját gondolkodásmódjukból kiindulva feltételezések mentén javasolniuk azt, hogy a családtagok mit tegyenek ebben a tragikus helyzetben.

A beszélgetések rávilágítottak arra is, hogy az attitűdök egészen különbözőek lehetnek egy családon beül is - vannak, akik mindenképpen személyesen szeretnék utoljára látni elhunyt családtagjukat, míg mások kifejezetten elzárkóznak ettől, mert túlságosan zavaró élményként gondolnak az erőszakos módon életét vesztett családtag látványára.

A kutatók szerint az elhunytak családtagjait segítők munkáját megkönnyítheti, ha figyelnek a rokonok által a halottra utaló megnyilatkozások nyelvezetére. Amennyiben gyakran előfordul a halott neve, illetve személyes névmásként jelentkezik a mondatokban, az arra utal, hogy a kapcsolat, a rokoni szál még mindig igen erősen él az adott hozzátartozó irányába. Ezekben az esetekben a holttest megtekintése, amennyiben lassan és kellő érzékenységgel zajló folyamat, segít a gyászolók számára.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)