Mosolygás közben öregebbnek tűnünk

A boldog, mosolygós arcokat a legtöbb ember a fiatalsággal köti össze - úgy tűnik, tévesen. Az alábbi új kutatás eredménye garantáltan az arcára fagyasztja majd a mosolyt.

A különböző fogrém- és rúzsreklámok általában azzal az üzenettel próbálják meg eladni terméküket, hogy mosolyogjunk minél többet, hiszen a széles mosolytól nemcsak vonzóbbnak és barátságosabbnak tűnünk majd, hanem meg is fiatalodunk. Nos, amíg az első két állítás valószínűleg igaz, addig egy friss tanulmány szerint a mosolygás inkább öregíti az embert.

A Psychonomic Bulletin és Review folyóiratban megjelent kutatásban a tudósok arra kérték önkénteseiket, hogy saccolják meg különböző fényképeken lévő emberek életkorát. A fotókon egyaránt voltak mosolygós, közömbös és meglepett arcot vágó nők és férfiak is.

A folyamatos mosolygás akár stresszessé is teheti, a nap végére pedig teljesen kimerítheti az embert. Korábbi cikkünkből további információkat tudhat meg arról, mikor érdemes és mikor nem mosolyra húzni a szánkat.

Mivel az emberek a mosolygást szeretik a boldogsággal, a pozitív értékekkel és a fiatalsággal összekötni, a tanulmány szerzői arra szerettek volna rájönni, hogy egy mosolygó arcot valóban fiatalabbnak gondolunk-e valódi koránál. Az eredmény meglepő lett.

A mosolygás öregít?

Az önkéntesek azokat az embereket, akik mosolyogtak a képeken átlagosan két évvel gondolták idősebbnek azoknál, akik közömbös arcot vágtak. Azokat az embereket tippelték a legfiatalabbnak, akik csodálkozó arcot vágtak. A kutatók szerint ez azért lehet, mert míg mosolygás során sokkal hangsúlyosabbá válnak a szemünk körüli ráncok, ha meglepett arcot vágunk, bőrünk kisimul.

Mosolygás során sokkal hangsúlyosabbá válnak a szemünk körüli ráncok
Mosolygás során sokkal hangsúlyosabbá válnak a szemünk körüli ráncok

Még mielőtt mindenki azonnal nekiállna profilképet cserélni a közösségi médián, fontos megjegyeznünk, hogy egy 2012-es tanulmány pont ennek az ellenkezőjét állapította meg: akkor azt mutatták ki, hogy a boldog arckifejezésű emberek tűnnek fiatalabbnak, szemben a közömbös arcúakkal.

Mel Goodale, a Psychonomic Bulletin és Review folyóiratban megjelent tanulmány egyik társszerzője egyébként így nyilatkozott a témáról: "Nem gondolom úgy, hogy tanácsot kellene adnom azoknak, akik fiatalabbnak szeretnének tűnni. A kutatásban egyébként is csak 1-2 évvel gondolták idősebbnek az alanyokat. Sok olyan helyzet van az életben, amikor fontosabb, hogy barátságosnak és boldognak tűnjünk még akkor is, ha ezzel talán kicsit idősebbnek látszunk."

Forrás: Health.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)