Mosolygás közben öregebbnek tűnünk

A boldog, mosolygós arcokat a legtöbb ember a fiatalsággal köti össze - úgy tűnik, tévesen. Az alábbi új kutatás eredménye garantáltan az arcára fagyasztja majd a mosolyt.

A különböző fogrém- és rúzsreklámok általában azzal az üzenettel próbálják meg eladni terméküket, hogy mosolyogjunk minél többet, hiszen a széles mosolytól nemcsak vonzóbbnak és barátságosabbnak tűnünk majd, hanem meg is fiatalodunk. Nos, amíg az első két állítás valószínűleg igaz, addig egy friss tanulmány szerint a mosolygás inkább öregíti az embert.

A Psychonomic Bulletin és Review folyóiratban megjelent kutatásban a tudósok arra kérték önkénteseiket, hogy saccolják meg különböző fényképeken lévő emberek életkorát. A fotókon egyaránt voltak mosolygós, közömbös és meglepett arcot vágó nők és férfiak is.

A folyamatos mosolygás akár stresszessé is teheti, a nap végére pedig teljesen kimerítheti az embert. Korábbi cikkünkből további információkat tudhat meg arról, mikor érdemes és mikor nem mosolyra húzni a szánkat.

Mivel az emberek a mosolygást szeretik a boldogsággal, a pozitív értékekkel és a fiatalsággal összekötni, a tanulmány szerzői arra szerettek volna rájönni, hogy egy mosolygó arcot valóban fiatalabbnak gondolunk-e valódi koránál. Az eredmény meglepő lett.

A mosolygás öregít?

Az önkéntesek azokat az embereket, akik mosolyogtak a képeken átlagosan két évvel gondolták idősebbnek azoknál, akik közömbös arcot vágtak. Azokat az embereket tippelték a legfiatalabbnak, akik csodálkozó arcot vágtak. A kutatók szerint ez azért lehet, mert míg mosolygás során sokkal hangsúlyosabbá válnak a szemünk körüli ráncok, ha meglepett arcot vágunk, bőrünk kisimul.

Mosolygás során sokkal hangsúlyosabbá válnak a szemünk körüli ráncok
Mosolygás során sokkal hangsúlyosabbá válnak a szemünk körüli ráncok

Még mielőtt mindenki azonnal nekiállna profilképet cserélni a közösségi médián, fontos megjegyeznünk, hogy egy 2012-es tanulmány pont ennek az ellenkezőjét állapította meg: akkor azt mutatták ki, hogy a boldog arckifejezésű emberek tűnnek fiatalabbnak, szemben a közömbös arcúakkal.

Mel Goodale, a Psychonomic Bulletin és Review folyóiratban megjelent tanulmány egyik társszerzője egyébként így nyilatkozott a témáról: "Nem gondolom úgy, hogy tanácsot kellene adnom azoknak, akik fiatalabbnak szeretnének tűnni. A kutatásban egyébként is csak 1-2 évvel gondolták idősebbnek az alanyokat. Sok olyan helyzet van az életben, amikor fontosabb, hogy barátságosnak és boldognak tűnjünk még akkor is, ha ezzel talán kicsit idősebbnek látszunk."

Forrás: Health.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső