Mitől lesz boldog a gyerek?

Ha azt akarjuk, hogy a gyerekek boldogabbak legyenek, akkor arra kell bátorítanunk őket, hogy megfelelően értékeljék saját magukat - állítja Dr. Mark Holder, a kanadai Brit Kolumbia Egyetem munkatársa, továbbá munkatársai: Dr. Ben Coleman és Judi Wallace.

Kutatásaik kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik hasznosnak, értelmesnek érzik életüket, és akik, mély, minőségi kapcsolatokat építenek ki, sokkal boldogabbak.

Mind a spiritualitás (egy belső hitrendszer, melyhez az egyén erőhöz és vigaszért fordul) és a vallásosság (intézményes hitrendszer, melyből az egyén szintén erőt és vigasztalást merít) összekapcsolható a nagyobb boldogságérzettel a felnőttek és fiatalok esetében.

Kisgyerekek esetében azonban eddig kevés felmérést végeztek. Hogy beazonosítsák a tényezőket, melyek a gyerekek boldogságához kellenek, Holder és munkatársai szerették volna jobban megérteni a spiritualitás, vallásosság és a boldogság kapcsolatát 8-12 éves gyerekek esetében.

Állami iskolák és két egyházi tanintézmény tanulói közül 320 gyerekkel töltettek ki hat különböző kérdőívet, hogy felmérjék, mennyire boldogok, megállapítsák spiritualitásukat, vallásosságukat és a temperamentumukat. A szülőket is megkérték, hogy értékeljék gyermekeiket a boldogság és temperamentum szempontjából.

A szerzők felfedezték, hogy a spirituálisabb gyerekek boldogabbak. A spiritualitás személyes és közösségi vonásai jelzik a legjobban, hogy mennyire boldog a gyermek. A spiritualitás 27 százalékban magyarázza a gyermekek boldogságérzete közti különbségeket. A gyermek vérmérséklete a másik fontos indikátor.
A boldogabb gyermekek szociabilisabbak és kevésbé szégyenlősek. A spiritualitás és boldogság kapcsolata azonban még a vérmérséklet beszámításával is erős maradt. A vallásgyakorlás azonban kevéssé befolyásolta az eredményt.

A szerzők szerint a személyes jelentés hangsúlyozása kulcsfontosságú lehet a spiritualitás és boldogság kapcsolatában. Szerintük a személyes jelentés erősítése, mint például az, hogy legyenek kedvesek másokhoz, legyenek önfeláldozók, hozzásegítheti a gyermekeket a boldogsághoz.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag