Mit vegyünk, hogy boldogok legyünk?

Tárgyak vagy élmények? Melyiket gyűjtsük? Hosszabb távon mi tesz minket boldogabbá?

Logikus lenne azt mondani, hogy amikor dönthetünk arról, hogy mire költsünk pénzt, érdemesebb tárgyakat beszerezni élmények helyett, mivel egy tárgy hosszabb ideig tart, hosszabb ideig tesz minket boldoggá: egy egyszeri élmény pedig csak egyszeri, megfoghatatlan dolog, legyen szó akár koncertről, akár nyaralásról. Egy új kutatás azonban azt állítja: teljesen a sötétben tapogatóztunk eddig, pont fordítva van minden.

A Cornell University kutatást végző pszichológiaprofesszora, Dr. Thomas Gilovich szerint a boldogság egyik legnagyobb akadálya a megszokás. Hiába vagyunk boldogok attól, hogy megvettünk magunknak valamit, hozzá fogunk szokni azokhoz is, az újdonságélmény pedig hamar képes eltűnni. Ezért is érdemes inkább élményekbe fektetni időnket, energiánkat és pénzünket: legyen szó kiállításokról, túrázásról, utazásról vagy akár arról, hogy elsajátítunk valami újat.

Gilovich több mint húsz éve vizsgálja a boldogság pszichológiai és gazdasági hátterét.

Elmondása szerint több olyan kutatás is készült már, amely egyértelműen bizonyítja, hogy hiába érzik magukat az emberek boldogabbnak vásárlások után.

Hosszú távon is boldoggá tesz a vásárlás?

Érdekes módon a vásárlásba ölt összeg mennyisége nem módosítja jelentősen a boldogság mértékét, adott idő elteltével a tárgyakkal kapcsolatos megelégedettség mértéke csökkent, míg az élményekkel (illetve az azokkal kapcsolatos emlékekkel) kapcsolatos megelégedettség mértéke pedig emelkedett. Ez nem is meglepő, hiszen a tárgyi dolgok láthatóbban jelen vannak mindennapjainkban, megfogható dologként könnyebben beolvadnak a háttérbe, figyelmünk elsiklik felettük.

5 boldogságnövelő praktika

Az élmények ezzel szemben teljesen máshogy érintenek minket, hiszen ezek az identitásunk részét képezik, saját magunkat építjük fel ezekkel. Még a negatív élmények is építenek minket: a kutatások szerint ugyanis mihelyst elkezdünk ezekről beszélni, az ezekkel kapcsolatos élmények leírása pozitívabbá válik, ahogy feldolgozzuk ezeket és távolabbi, nagyobb perspektívából tudunk ezekről beszélni.

Ráadásul a közös élmények sokkal erősebb kapcsolatot adnak két (vagy több) ember között, mint a közös vásárlás: elvégre is sokkal jobban kötődünk valakihez, akivel együtt nyaraltunk, mint valakihez, akinek ugyanolyan tévéje van, mint nekünk.

Gilovich szerint mindezen kutatásoknak igen jelentős társadalmi üzenetük is van: ugyanis ezen eredmények egyértelműen jelzik a munkáltatóknak: ha boldog dolgozókat és állampolgárokat akarunk látni, élményeket kell nekik adni, amelyek építik őket és boldogabbá teszik őket.

Forrás: www.fastcoexist.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)