Mínusz 110 fokkal gyógyították Bakács Tibor Settenkedőt

"Nem is hideg! Olyan érdekes! Nem is hideg a bőröm! Én mondtam, hogy farkasember vagyok!" - lelkendezett Bakács Tibor Settenkedő, miután kilépett a mínusz 110 fokos kamrából, ahol 3 percet töltött el Horváth Gábor olimpiai bajnok kajakozó társaságában.

Farkasember a farkasordítónál is hidegebb kamrában Újságírók gyűrűjében készülődött a hidegben való megmerítkezésre Bakács Tibor, látszólag nem tartott az "erőpróbától", de azért bevallotta, hogy kíváncsisággal vegyes izgalmat érez. És azt is elárulta, hogy a gyerekei beparáztatták rendesen, hogy "majd bemegy ide, és nem lesz apjuk". Bár a kezelést fürdőruhában, vagyis minimális ruházatban kell végezni, a szemérmes Settenkedő rövidnadrágot és pólót viselt - emiatt aztán az egyébként a lányok szeméhez szokott Horváth Gábor olimpiai bajnok kajakozó is túlöltözötten készült a próbára.

A vakuk villogásától övezve léptek be a mínusz 60 fokos kamrába, ahol épp csak pár szót tudtak váltani egymással már terelték is őket át a terápiás részbe, ahol mínusz 110 fok volt. A fotósok, újságírók kívülről, a hőszigetelt ablakokon nézték a két hírességet, figyelve, hogy történik-e valami rendkívüli. De nem történt, azon kívül, hogy a szokástól eltérően túl sok pára keletkezett mínusz 60 fokon, így a gomolygó fehér köd ellepte a hírességeket.

3 perc leteltével sértetlenül léptek ki a "fagyasztóból".

- Ez inkább jó volt, mint ijesztő! Nagyon jólesett, tényleg! - mondta a HáziPatika.com kérdésére Bakács Tibor Settenkedő, miután levette magáról az arcmaszkot.

- Rosszabbra számítottál?

- Azt hittem, hogy az egész sokkal borzasztóbb! Oké, hideg, ezt felfogtam, de én bírom a hideget, szokták is mondani, hogy nem is ember vagyok, hanem farkas - azért is jöttem el, hogy megnézzem, mennyire bírom. Azt gondolom ezután, hogy bírom! Érdekes módon leginkább azt éreztem, hogy a cipőm nagyon hideg - tette hozzá.

- Azért a mínusz 110 fok ijesztően hangzik!

- Nem éreztem annyinak, olyan, mint amikor az ember jeges vízbe ugrik, vibráló érzés! Beszélgettünk bent, kár, hogy nem vittünk kártyát, ultizhattunk volna. Bár nem biztos, hogy sikerült volna, mert nem láttam semmit a mínusz 110 fokban, olyan nagy volt a pára. Így viszont az egésznek volt valami science fiction jellege!

- Azért amikor beléptél, akkor mellbe vágott a hideg?

- Nem. Szerintem eltúlozzák a félelmet, ha valakik paráznak ettől a hidegtől. Ráadásul nekem voltak tüdőproblémáim is, ettől kicsit tartottam, de nem volt semmi gond.

A szakemberek szerint a hidegterápia a tüdőre is jó hatással van. A hideg levegő háromszor sűrűbb, mint a normál levegő, melegedés közben tágul. Ha a tüdőben kényszerülne hirtelen felmelegedni, akkor az nem esne jól az embernek (bár kárt nem tenne benne.) Ezért van maszk, abban a bőr közelsége miatt eleve melegebb a levegő, azt a légút tovább melegíti, így egyáltalán nem kellemetlen lélegezni a mínusz 110 fokban. Viszont épp ezen adottságok miatt a tüdő edzésére is használható, asztmásoknak is jót tesz.

Hidegsokk csak úgy, kíváncsiságból Szintén kíváncsiságból akarta kipróbálni a hidegkamrát Blum Péter, aki egyébként is szereti a hideget, és még télen is általában csak pulóverben járkál.

A vérnyomásmérés és a kikérdezés után végre készen állt arra, hogy belépjen a mínusz 60 fokos előkamrába. De előtte a szakorvos még a lelkére kötötte, hogy a karjait tartsa a törzsétől messzebb, ne érjen egymáshoz a bőrfelület, mert a dörzsöléstől sérülések alakulhatnak ki ilyen extrém hidegben.

A hidegkamra azok számára is előnyös, akik egyébként egészségesek, de például nagy szellemi igénybevételnek vannak kitéve, esetleg sok stressz éri őket.

Megfigyelések szerint ugyanis a kezelés után a szervezetben normalizálódik a stresszhormonok termelődése, és fokozódik a szellemi aktivitás - kezelés felélénkíti az egyébként egészséges pácienseket. Ezt tapasztalta Blum Péter is a kezelést követően.

- Mintha egy jót úsztam volna, úgy felfrissített! - mesélte fél órával a mínusz 110 fokos sokk és a 15 perces kardioedzés után.

- Jólesne most egy squash, de az csak este lesz. De komolyan el tudnám képzelni, hogy ezentúl minden héten egy reggel így kezdjem el a napot!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: