Megbízhatóbb, aki bocsánatot kér?

Ha valaki folyton bocsánatot kér olyan dolog miatt, ami a személyén kívül áll, s amin nem tud változtatni, megbízhatóbbnak tűnik mások számára - derül ki egy friss amerikai kutatásból.

A Harvard Egyetem üzleti iskolájának szakértői szerint a túlzott magyarázkodás akár a befolyásolás fontos fegyvere is lehet. A következtetést egy kísérletsorozat alapján vonták le, melynek során az emberek hajlamosak voltak kölcsönadni telefonjukat egy idegennek, miután az bocsánatot kért valami más miatt.

A tipikus brit magatartásként ismert folytonos bocsánatkérést például a Hugh Grant által megformált karakter attól is elnézést kért, aki nekiütközött az utcán. Amerikai kutatók most rámutattak, hogy ha az egyén nem felelős egy bizonyos jelenségért vagy helyzetért - például eső vagy közlekedési dugó esetén -, de mégis magyarázkodik, megbízhatóbbnak tűnik.

Jobban bízunk abban, aki magyarázkodik?

"Kísérleteink során rávilágítottunk a bocsánatkérés lényeges előnyeire" - mondta a kutatást vezető Alison Wood Brooks professzor. "A túlzásba vitt bocsánatkérés mások befolyásolásának könnyű, mégis erőteljes módja. Ugyanis vétkesség hiányában is szimpátiát kelt, ha valaki sajnálatát fejezi ki például az időjárással kapcsolatban" - tette hozzá a szakértő.

A Pennsylvaniai Egyetem Wharton Iskolájának közreműködésével készült tanulmányt a Social Psychological and Personality Science című szakfolyóiratban tették közzé. Az egyik kísérletben egy férfi színész 65 idegent - köztük 30 nőt - közelített meg a vasútállomáson egy esős napon, és kölcsönkérte a mobiltelefonjukat. Az esetek felénél rögtön előállt a kéréssel, míg a másik felénél megjegyezte: "Mennyire sajnálom, hogy esik!" A fölösleges magyarázkodást követően az idegenek fele nyújtotta át a telefonját, míg annak hiányában csupán 9 százalékuk.

Egy másik kísérlet során késéssel induló repülőgépre váró utasokat kérdeztek meg ugyanerről, immáron elméleti szituációban, laboratóriumi körülmények között, egy videó megtekintésének nyomán. Itt is kiderült, hogy a sajnálkozó idegennek szívesebben adnának telefont a résztvevők.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: