Kockázatos a nők megérintése!

Ha éppen valami pénzügyi tranzakcióra készülünk, óvakodjunk a barátságos és segítőkész üzletasszonyoktól. A Columbia és az Alberta Egyetem kutatói ugyanis felfedezték, hogy mind a férfiak, mind a nők nagyobb eséllyel vállalnak nagyobb pénzügyi kockázatot, ha egy nő megérinti őket, miközben a férfiak érintése nem járt ilyen hatással.

"A kontaktus egyes formái összefüggnek az édesanyánk általi érintéshez kötődő emlékekkel és érzelmi tapasztalatokkal" - magyarázta Jonathan Levav, a Columbia docense. A Psychological Science folyóiratban megjelent tanulmány elkészítésekor az önkéntesek egy részét először könnyedén megérintette egy nő, majd kérdéseket kellett megválaszolniuk a pénzről és a kockázatról, például hogy melyiket választják: 600 dollárt biztosan, vagy 2000 dollárt pénzfeldobással. A megérintett férfiak és nők jelentősen gyakrabban voltak hajlandóak kockáztatni.

Egy második kísérletben üzleti tanulmányokat folytató főiskolásokat érintett meg egy férfi vagy egy nő, kezet fogtak velük vagy nem érintették meg őket. Ezután szintén a kockázatvállalásra vonatkozó kérdéseket tettek fel és kiderült, hogy akik kezet fogtak egy nővel vagy az megérintette őket, nagyobb kockázatba mentek bele, mint a többiek. "Már a női kézfogás is megnyugtató lehet" - mondta Levav.

A harmadik részben a résztvevőket arra kérték, írjanak egy rövid fogalmazást egy olyan helyzetről, amikor biztonságban, illetve bizonytalanságban érezték magukat, ezután a kutatók ismét érintéssel próbálták meg befolyásolni a döntéshozatalt. A bizonytalanságról író és nem megérintett emberek nem hagyták magukat eltéríteni szándékuktól, de érintéssel fokozható volt a kockázatvállalási kedv.

"Az anya-gyermek testi kontaktus elősegíti a kötődést, ez biztonságot sugároz, így az utódok elég erősnek érzik magukat ahhoz, hogy új dolgokat fedezzenek fel" - folytatta a kutató, aki szerint az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a logikus gondolkodásra a szubjektív, érzelmi és tudattalan tényezők is hatással vannak. A tudósok most azt vizsgálják, mennyire befolyásolja az anyához és az apához fűződő kapcsolat az érintésre adott reakció erősségét.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag