Jó dolog a házasság? Vagy túloznak?

Az Egyesült Államokban 2006 óta évente 150 millió dollárt költenek a házasságot népszerűsítésére. Hirdetőtáblákon, buszokon, a rádióban és a televízióban jelennek meg családi jeleneteket ábrázoló képeket olyan kommentárokkal, mint például "A házas emberek jobban keresnek, és többet spórolnak", vagy "A házasságban élők egészségesebbek." Ezek a kijelentések azonban nemcsak, hogy túlzóak és hamisak, akár károsak is lehetnek - figyelmeztet Christopher Wanjek, a LiveScience portál publicisztája.

A szociológusok persze nem házasságellenesek, mindössze a téma összetettségére hívják fel a figyelmet rendszeresen a Journal of Health and Social Behavior (JHSB) folyóiratban. A házasságot dicsőítők előszeretettel hivatkoznak ezekre az írásokra annak ellenére, hogy valójában meglehetősen kevéssé támasztják alá kijelentéseiket.

Például az 1999. márciusi számban megjelenő tanulmány arról számol be, hogy a gyermeküket egyedül nevelő anyák rosszabbnak tartják gyermekük egészségét, mint a kapcsolatban élők. A kutatásban azonban egyrészt nem mérték fel a gyermekek valós egészségi állapotát, másrészt nem vonták le azt a következtetést, hogy a házasság értékesebb lenne, mint az együttélés. Valójában az a konklúzió vonható le inkább a tanulmányból, hogy a rossz anyagi helyzet sokkal veszélyesebb az egészségre nézve.

Egy másik folyóirat, a Demography egyik cikkében beszámol arról, hogy ha a férj fizikailag, érzelmileg és anyagilag nagyon igénybe veszi a családot, akkor nő a válás után magasabb életszínvonalat ér el - ez történik az esetek 20 százalékában. Megint más tanulmányok a válás káros hatásait taglalják.

Az bizonyos, hogy a házasság nem működik mindig annyira jól, és nem jelent nagyobb törődést a gyermekeknek: a hasonló iskolázottságú és anyagi helyzetű, gyermeküket egyedül nevelő, illetve házas nők ugyanannyi időt töltenek el gyermekükkel. A "Nős férfiak jobban keresnek" jelszót a kampány az Economic Inquiry egy olyan cikkéből ragadta ki, ami pont, hogy cáfolja ezt a hamis állítást.

A házasságot népszerűsítő kampány által figyelembe nem vett cikkek egyenesen leszögezik, hogy nem minden házasság tesz jót az egészségnek, illetve nem mindenkinek jelenti a legjobb döntést. Az ok-okozati viszony téves használata sok félreértést szül. Például a magasabb társadalmi helyzetűek egészségesebbek, és nagyobb arányban élnek házasságban - de ez nem jelenti azt, hogy a házasság miatt egészségesek, illetve jómódúak.

A szociológus Andrew Cherlin idén megjelent könyve némileg rendet tesz a témában. Leszögezi, hogy a házasság működőképes lehet, de ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek mindenáron a házasságra kéne törekedni. Kimutatja, hogy az USA - ban nagyobb a házasságok, az újraházasodások, a válások és a rövidtávú együttélések száma, mint más fejlett országokban. A szakember szerint a gyermekek egészsége szempontjából szerencsésebb lenne, ha sorozatos rossz párkapcsolatok helyett a nők inkább az egyedüllétet választanák.

"A házasság tehát azoknál működik leginkább, akiknél nem a rossz párkapcsolatokat és a csúnya szakításokat jelentik. Jó dolog leegyszerűsíteni az üzeneteket, de a fiatalokban hamis reményeket táplálni a házassággal kapcsolatban inkább káros, mint hasznos" - összegzi véleményét Wanjek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)