Így nem kell problémákon rágódnia

A negatív érzéseken történő túlzott rágódás és merengés csak rontja a problémamegoldó képességet, a figyelemelterelés azonban segíthet - derült ki a Maine Egyetem Pszichológiai Tanszékének kutatásából.

Úgy tűnik, egy fontos döntés előtt tényleg segít, ha alszunk rá egyet, vagy legalábbis megpróbálunk kicsit elszakadni a problémától. A kutatásba 51 önkéntest vontak be, akikkel a vizsgálat elején megnézettek egy szomorú filmet. Ezután két csoportra osztották őket a tudósok. Az első csoport résztvevőinek azonnal meg kellett oldaniuk egy feladatot, míg a másik csoport tagjainak a figyelmét elterelték, és hagytak időt feladtuk megkezdése előtt. Az eredményekből kiderült, hogy a második csoport tagjai jobban teljesítették a feladatot.

A kutatók szerint ezért a problémamegoldás során az időzítés kritikus lehet, ha ugyanis negatív érzelmeinken rágódunk, rosszabbul fogunk teljesíteni. A tudósok úgy vélik, az eredmények segíthetnek a jobb problémamegoldó stratégiák kidolgozásában, és mélyebb betekintést nyújthatnak a depresszió és a problémákon való tépelődés közötti kapcsolatba.

A tanulmány a oldalain jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)