Az érzelem miatt a házastársak szervei is jók átültetésre

Ha új vesére van szüksége valakinek, nem kell messze keresgélnie, házon belül remek donort találhatnak. Egy új tanulmány eredményei szerint ugyanis a házaspárok ideális szervdonorok.

Világszerte szűkében vagyunk a szervdonoroknak, a hosszú várólisták a világ minden pontján ismertek. Ez a jelenség vezetett oda, hogy ma már a transzplantációk során felhasznált szervek egy jelentős részét élő szervdonorokból szerzik az orvosok.

Az eddig is ismert volt, hogy a biológiai rokonságban állók, tehát testvérek, szülők jó szervdonorok, és a tőlük kapott szervekkel legmagasabb a transzplantációs beavatkozások sikerének esélye. A legújabb kutatások azonban arra engednek következtetni, hogy biológiailag nem rokon közeli hozzátartozóktól, mint, például a házastársaktól származó szervek is hasonló arányú túlélési esélyt biztosítanak a beteg számára, mint a genetikai családtagok szerveinek átültetése.

Mégis, a transzplantáció előtt álló betegeknek csak töredéke veszi fontolóra, hogy házastársától kapjon megfelelő szervet, hiszen több tényező, például a vércsoport-különbség vagy a szövetek különbözősége az immunrendszert az új szerv kilökésére késztetheti.

A Dél-koreai Sungkyunkwan Egyetem Samsung Orvostudományi Központjában dolgozó Dr. Yu-Ji Lee és kollégái legújabb kutatásuk során 185 az intézetben elvégzett sikeres szervátültetés orvosi adatait tekintették át, melyek között a 185 eredményes esetből 55 közeli, de nem biológiai hozzátartozóból származó vesetranszplantáció is szerepelt.

A Dialysis an Transplantation szakmai folyóiratban közzétett munkájukban Dr. Yu-Ji Lee arról számolt be, hogy a közeli hozzátartozóktól származó szervek esetében a transzplantációk során hasonló kimenetellel lehet számolni, mintha nem hozzátartozó élő donoroktól származó szerveket ültetnének a betegekbe, és ez a megoldás jelentősen csökkenti a várólistán töltött időt is.

A kockázatokról a koreai kutatók azt állapították meg, hogy az akut kilökődés a házastársaktól kapott szervek esetében ugyan gyakoribb volt, mint az élő, nem hozzátartozóktól származó szervek felhasználásakor, de a sikeres műtét utáni túlélési ráta ugyanolyan magas volt mindkét csoportnál.

Dr. Lee és kollégái szerint feltételezhető, hogy a házastársak közötti erős érzelmi kötődés kapcsolatban áll a tőlük kapott szervek esetében tapasztalható magas a túlélési rátával.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag