A videojátékok készségfejlesztőként hatnak

A videojátékokat gyakran vádolják többek között az erőszak népszerűsítésével és a gyermekkori elhízással. Egy friss kutatás eredményei kapcsán kiderült, hogy videojátékok javíthatnak bizonyos kognitív készségeken: az akciójátékok növelik a kognitív folyamatok sebességét, míg a logikai játékok a pontosságukat.

A kutatás során Rolf Nelson, a Wheaton College pszichológiaprofesszora és munkatársai 20 hallgatót vizsgáltak, akik először egy térbeli tájékozódási feladatot oldottak meg, ezután egy órán át logikai vagy akciójátékot játszottak, majd megismételték az első feladatot.

"Egy olyan játék, amely a vizuális figyelem és a motoros működések gyors mozgósítását igényli, a gyorsaságot fejleszti a pontossággal szemben, míg egy lassabb, gondolkodtatóbb jellegű játék éppen fordítva" - magyarázza Nelson. "A lényeg az, hogy a különféle játékok különféle képességeket igényelnek, és a hatásukban már rövid távon is mérhető a különbség."

Daphne Bavelier, a New York-i Rochester Egyetem munkatársa is hasonló eredményre jutott: a videojátékokat játszó személyek szem-kéz koordinációja, vizuális információ-feldolgozó képessége és mentális forgatási képessége, valamint térbeli memóriája is jobb.

Bár egy-két menetnek lehet némi haszna, azért további kutatás szükséges, mielőtt a videojátékot a házi feladat részévé tennék, vagy videojátékok vásárlását lehetne javasolni a jobb jegy reményében.

Chandramallika Basak, az Illinois-i Egyetem kutatója szerint, ha játékot veszünk egy gyereknek, személyre szabottan kell választani a fejlesztendő képesség szerint: logikai játékot a pontosság, akciójátékot a gyorsaság javítására. Hozzátette, hogy bár ezek a játékok kétségkívül segíthetik bizonyos készségek fejlődését, a testmozgás és a társas aktivitás elengedhetetlenek a gyermekek normális fejlődéséhez.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag