A gyengébb erősebb

Azt szokták mondani, a nő a gyengébb nem képviselője, akit csak alig lehet terhelni, aki képtelen hosszabb kitartásra, akit óvni kell, dédelgetni, gyengéden elvarázsolni. Mindez egyrészt igaz, másrészt viszont nem.

Statisztikák bizonyítják, hogy a felsőoktatásban részt vevő hölgyek magasabb szinten teljesítenek, mint férfi kortársaik, vitatkozóbb szelleműek, és álláspontjukat meg is tudják védeni.

A nők nem éppen olyan törékeny szárnyú pillangók, ahogyan a férfiak szeretnék elképzelni őket. A nőknek az egyedüli nagyszerűségnek elfogadott szülés-gyermeknevelés és a házi oltár őrzése mellett számos más feladatot is kijelölt a sors. Egy amerikai mentálhigiénés felmérés szerint a gyengébb nem sok szempontból alkalmasabb a kihívások teljesítésére, mint a férfi.

Még akkor is, ha mindemellett meg kell felelniük ősi feladataiknak - azaz továbbra is ők azok, akik gyermeket szülnek, nevelnek, és őrzik a családi tűzhelyet.

Vegyük sorba. Egy közvélemény-kutató felmérése szerint a nők szorgalmasabbak, mint a férfiak, s ezzel a tulajdonsággal nemegyszer kompenzálni tudják azokat a szellemi hiányosságokat, amelyek a teremtés koronáit ideig-óráig előtérben tartják. A tudósok megállapították például, hogy a lányok kisiskolás korban szívesebben végzik el házi feladataikat, több időt szentelnek ezeknek, és ez nem annak a jele, hogy nehezebben fogják fel a tudnivalókat, éppen ellenkezőleg: alaposabb ismereteket szeretnének szerezni.

Tény azonban, hogy kimagasló teljesítményük egyelőre még mindig nem elég ahhoz, hogy legyőzhessék az urakat karrier szempontjából, de az előrejelzések szerint ez már nem várat sokáig magára!

A nők - vagy majdnem nők, azaz a tinédzserek - sokkal elhivatottabb, racionálisabb jövőképpel rendelkeznek, mint a hasonló korú férfiak. Míg az erősebb nem megszerzett tudását és alkalmasságát igyekszik szponzorokkal is megerősíteni, a nők megállíthatatlanul törtetnek előre, s tarolják le az ellenérzéseket. Igaz, ezért sokszor nagy árat fizetnek - elkerülik őket a gyengéd kapcsolatok, nem mennek férjhez, nincs családjuk -, és nem mérik fel, hogy az annyira áhított karrier megéri-e ezt az áldozatot.

A nők nyolcvan százaléka napi parancsnak ítéli, hogy mindig a lehető legmagasabb hőfokon teljesítsen - s legyőzze a férfi ellenséget. Ez - a szakemberek szerint - már nem az emancipáció vágya - egyszerűen szükséglet. S mivel nem is egyszer - sőt, többször - sikerélményben van részük, óvatos becslések szerint is előbb-utóbb kialakulhat egy újabb matriarchátus, amely visszaminősíti a férfiakat, s hatalomra segíti a nőket.

"Riasztó" előrejelzések szerint, ha erre sor kerül, annak első jele az lesz, ha az Amerikai Egyesült Államok női elnököt választ. S akkor elérkezik egyfajta apokalipszis, amikor a férfiaknak kell kék harisnyát ölteniük, és okos érveléssel rávenni gyengébb nemű társaikat az ősi szerepre - anélkül, hogy továbbra is elnyomnák képességeiket.

A kutatások szerint mindezeket éppen a férfiak idézték elő. Társkapcsolataik, szexuális irányultságuk, a nőkkel szembeni tűrésküszöbük nagyon is sematikus. A nő legyen szőke, karcsú, szép testű, nem túlságosan buta, szüljön és neveljen gyereket, de tartsa tiszteletben a ház urát, tudjon akár kínait is főzni, lehessen vele megjelenni egy exkluzív partin, s akkor álljon rendelkezésre az ágyban, amikor a ház ura éppen úgy kívánja. Csoda hát, ha ismét lázadnak a nők?! X.évf./2.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: