+13° - +31°
Nincs front

A düh öl. Főleg magát a dühöngőt

Ha egy férfi sokat dühöng, nagyobb lesz az esélye, hogy korán meghaljon - állítja egy friss tanulmány. Azaz érdemes önmérsékletet tanulni.

Olyat már mindenki hallott - hiszen általános anekdotikus elem -, hogy valakit mérgében megütött a guta. Ez arra is utal, hogy vannak közöttünk szangvinikusabb jellemek, akiknél hamar felszalad a pumpa, elszakad a cérna, gyorsan begurulnak, vagy akiknek rövid a kanócuk és gyorsan előrántják a jégcsákányt. Az Iowa State University tanulmánya 1307 olyan férfiról gyűjtött össze adatokat csaknem 40 éven át, akik ebbe a kategóriába tartoznak. Kiderült, hogy a legdühösebb 25 százaléknál 1,57-szer magasabb a korai halálozás kockázata, mint azoknál, akik a legkevésbé dühös negyedbe tartoznak.
A kutatásban a harag szintjét 1968 és 1972 között kezdték el évente visszatérve felmérni, egy egyszerű kérdéssel: "Ön könnyen mérges lesz?" Az igen válaszok gyakorisága a felmérés egyes résztvevőinél pedig korrelált a korai halál fokozott kockázatával. Ez az összefüggés akkor is megmaradt, amikor figyelembe vették a jövedelmi helyzetet, a családi állapot és a dohányzást, amelyek mindegyike összefüggésbe hozható a korai halálozással.

Praktikák a düh kezelésére

A harag az egyik legerőteljesebb emberi érzelem. Sok mindent befolyásol, ezért súlyos következményei is lehetnek. A kulcs, hogy a haragunkat konstruktívan fejezzük ki. Mutatunk pár módszert.

Az átlagéletkor a férfiak között a vizsgálatok elején valamivel 30 év alatt volt, de a harag hatása a magasabb halálozási kockázatra megfigyelhető volt akár 35 év múlva is.

A tanulmány más személyiségjegyek hatását is vizsgálta a korai halálozásra. Például a magasabb szintű kognitív képességet és a konokságot (azt a tulajdonságot értve ezalatt, amikor az emberek elérik a dolgokat, amit a fejükbe vettek), amelyek megóvó hatásúak. A vizsgált embereknél azonban beismerten heves természetük a védelmező tulajdonságok ellenére is növelte a korai halál kockázatát.

Az állandó dühöngés korai halálhoz vezethet

Az állandó dühöngés korai halálhoz vezethet

"Nem csak arról van szó, hogy valaki alkalmanként dühös egy öt éves periódusban. Ezek az emberek valószínűleg már évek óta következetesen dühösek. Az rendben van, hogy mérgelődnek egy délutánon át, vagy akár egy éven keresztül is fortyog bennük az indulat. Csakhogy itt nem egy potenciálisan elmúló haraggal állunk szemben, hanem a haragra való hajlammal" - mondta Amelia Karraker, a tanulmány vezető szerzője. A kutató szerint nem nehéz elképzelni, hogy az állandó düh növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, és idővel nyomást gyakorol a szívre. A tanulmány által vizsgált egyik csoportban, amelyben 3873 férfi és nő volt, kimutatták, hogy a harag és ellenségeskedés a férfiak (de nem a nők) körében a pitvarfibrilláció, egy szívritmuszavar fokozott kockázatát eredményezi.

Vannak olyan tanulmányok is, amelyek azt mutatják, hogy a harag elnyomása is növelheti a vérnyomást és a szívbetegségeket, különösen, ha az emberek úgy érzik, hogy igazságtalanul bántak velük. Akkor vajon egészséges-e kiereszteni a haragot? Talán, ha az gyorsan véget ér, s a nyomást tényleg sikerül egy kis dühöngéssel mérsékelni.

Karraker elmondta, hogy a tanulmányuk nem tárta fel a harag minden árnyalatát, bár a kezdeti egyetlen kérdést mára felváltotta egy sokkal kifinomultabb harag-skála. De a megmérgedés bizonyosan sokkal több kárt tehet, mint jót. Lehet, hogy nehéz a vékony cérnát valami tartósabbal felcserélni, hiszen számos kutatás mutatta ki, hogy erre a genetika is erősen hat. Úgy tűnik azonban, hogy a heves vérmérséklet azoknak sokkal többet árthat, akik hagyják, hogy felmenjen a pumpa, mint azoknak, akikre ez alkalmasint irányul. Bár néha ez is nagyon komoly kereszt lehet.

Forrás: The Guardian

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag