Ezért rossz, ha megpróbálod kiengedni a dühödet

Nem igaz a közkeletű feltevés, hogy amikor forrnak valakiben az indulatok, akkor meg kell próbálnia leereszteni a gőzt – állítják amerikai kutatók. Eredményeik szerint egészen más módszer hozhat megkönnyebbülést ilyen esetekben.

Az adott pillanatban jóleső érzés lehet kibeszélni, kitombolni magunkból, ami éppen a szívünket nyomja, ugyanakkor ez a módszer sem tudja hatékonyan lecsillapítani a dühünket – olvasható az Ohiói Állami Egyetem közleményében. Legalábbis erre a következtetésre jutott az egyetem két kutatója, Sophie Kjaervik és Brad Bushman, akik több mint 150 korábbi tanulmány, azokon keresztül pedig tízezernél is több válaszadó adatainak elemzése alapján keresték a választ arra a kérdésre, hogy amikor eluralkodik az emberen a harag, mi segíthet valóban lehiggadni. „Szerintem nagyon fontos leszámolni azzal a mítosszal, hogy amikor dühös vagy, ki kell engedned a gőzt” – fogalmazott Bushman. Hozzátette, nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná ezt az elméletet.

veszekedő fiatal pár az ágyban, düh, harag
A düh kiengedése sokszor csak súlyosbít a helyzeten. Fotó: Getty Images

Érdemes megemlíteni, hogy korábbi vizsgálatok szerint minden érzelmünk, így a düh és harag is egyrészt fiziológiai, tehát testi izgatottságból és mentális értelmezésből tevődik össze. Ha szeretnénk megszabadulni a dühtől, akkor e két komponens bármelyikén dolgozhatunk. Születtek is olyan kutatási eredmények a múltban, amelyek szerint hatékony megközelítés, ha a düh mentális jelentését igyekszünk magunkban megváltoztatni például kognitív viselkedésterápia segítségével. Kjaervik és Bushman ugyanakkor ezúttal a másik oldalra fókuszált inkább, az érzelem fiziológiai vetületére. Az ötletet ehhez az egyre növekvő népszerűségű dühöngő szobák (rage room) adták Kjaerviknek, ahol a vendégek különféle tárgyakat összetörve tombolhatják ki a haragjukat. „Meg akartam cáfolni a harag kifejezése mint az azzal való megküzdési mód elméletét” – mondta el a kutató.

Düh, szorongás, levertség, unalom – bizonyos élethelyzetekben a negatív érzelmek is hasznosak lehetnek.

Clinical Psychology Review című folyóiratban megjelent elemzésben arra igyekeztek választ adni, hogy vajon miként hatnak az emberek dühére olyan testi izgatottságot fokozó tevékenységek, mint a törés-zúzás, futás, kerékpározás és úszás, illetve miként olyan nyugodt tevékenységek, mint a légzésgyakorlatok, a mindfulness, a meditáció vagy a jóga. Végül kirajzolódott, hogy utóbbiak jóval hatékonyabbak a harag és az agresszió csillapításában. Előbbiek pedig nemcsak hatástalanok, de sok esetben egyenes kontraproduktívak is, és csak még inkább felspanolják az érintetteket. Egy szó, mint száz, ha legközelebb elönt a vörös köd, inkább csak számolj el csendben tízig magadban, mintsem hagyd belelovalni magad az indulatokba. „Nyilvánvaló, hogy napjaink társadalmában rengeteg stresszel kell megküzdenünk, és szükségünk van olyan módszerekre, amelyek ebben segítenek. Mindenképpen hasznos tudni, hogy azok a stratégiák, amelyek stressz esetén működnek, a dühkezelésben is beválnak” – emelte ki Kjaervik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

Délelőtt átmenetileg csökken a felhőzet, ezt követően az északkeleti megyékben erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg nyugaton, délnyugaton többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. Eleinte az északi, majd a déli óráktól már az északkeleti megyékben fordulhat elő zápor, zivatar, de a nyugati határszélre is besodródhat egy-egy csapadéktömb. A szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, és megélénkül. Zivatar környezetében erős lökések lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet. Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra