Senki sem gyújthat rá az iskolában

Ismeretes, hogy a dohányzás erősen hajlamosít az érrendszeri betegségekre, amelyeket a leggyakoribb halálozási okok között tartunk számon. Az is tudvalevő, hogy a mintának szerepe van a rászokásban, s hogy a passzív dohányzás - a mások által kifújt füst belélegzése - legalább olyan veszélyes az egészségre, mint a cigarettázás. Mindezekre tekintettel nem meglepő, hogy az utóbbi időben szigorodtak a tanárokra vonatkozó dohányzási szabályok. A legújabb rendelkezés szerint tanárnak, szülőnek egyképpen tilos a dohányzás a gyerekek fogászatra vagy múzeumba kísérésekor, sőt közös kiránduláson, a nyári táborban is. A tilalom kiterjed az intézmény területére és a gyerekek, tanulók részére szervezett rendezvényekre is.
- Vonatkozik az olyan technikai dolgozókra is, mint a szakács, a takarító, a karbantartó" - kérdeztük Jásper Andrást, a Diákközéletért Alapítvány kuratóriumának elnökét.
- Igen, hiszen a tilalom nem személyhez, hanem helyhez kötődik. Tehát a karbantartó az intézményben és a gyerekeknek, tanulóknak tartott rendezvényeken nem dohányozhat, az intézményen kívül tartott tanári kiránduláson azonban igen.
- Eddig az iskolában volt dohányzásra kijelölt hely. Ezt meg kell szüntetni"
- A nemdohányzókról szóló törvény csak az óvodák esetében tiltja a dohányzóhely kijelölését, tehát az iskolában nem. Viszont egy 1994-es rendelet a dohányzást az intézmény egész területén tiltja, így a kijelölt dohányzó helyen is. Tehát nem jogsértő a dohányzó hely kijelölése, de ott a dohányzás igen.
- Ne keressünk ebben logikát, de azért még megtudakoljuk: a nagykorú nappali tagozatos és az esti, levelező tagozatos hallgatók sem dohányozhatnak az iskolában, és azon kívül a gyermekrendezvényeken"
- Nem, mert egy 2006-os rendelet ezt számukra is tiltja.
- Ha a szülő vagy a tanár mégis rágyújt az iskolán kívüli gyermekrendezvényen, mi a helyes eljárás"
- Az ilyen cselekedet jogsértő, a jogszabály megsértőjével szemben fegyelmi büntetés - közalkalmazottak és diákok esetében -, illetve egészségvédelmi bírság kiszabása lehet a szankció - tudatta Jásper András.
- A rendelet szerint az iskolában és azon kívüli gyermekrendezvényeken káros élvezeti cikkek árusítása és fogyasztása is tilos. Ez vonatkozik a karneváli és iskolai büfére, értelemszerűen a dohányra és a kávéra is"
- A jogszabály nem teszi egyértelművé, hogy mi minősül a szervezetre káros élvezeti cikknek. A cigaretta, a szeszes ital vitathatatlanul ide tartozik. Ha az intézményi házirend az előbb említetteken kívül mást is ide sorol, akkor természetesen azok árusítása és fogyasztása is tilos. Az intézményen belül mindenkinek.
Novák Gábor

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Dunántúl és a középső területeken gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északkeleten és a Tiszántúlon maradhat felhős, csapadékos az idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag