Nagyot változnak a dohányzási szokások

A nikotinfogyasztásnak már régen nem a cigaretta az egyetlen módja, ezért fontos lenne, hogy a dohányzókat a kevésbé káros alternatívák felé terelje a piac - ez volt az egyik fő üzenete a Global Forum on Nicotine (GFN) idei konferenciasorozatának.

Ijesztő adatokat közölt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohányzás hatásait vizsgáló, 2018-as jelentése. A WHO szerint világszerte körülbelül egymilliárd ember gyújt rá rendszeresen, vagyis minden hetedik ember használ valamilyen dohányterméket. Bár a dohánylevelek elfüstölésének hagyománya a mai Egyesült Államok területéről terjedt el, jelenleg mégis a világ túloldalán a legnépszerűbb: Kína 1,3 milliárd fős lakosságának a harmada, vagyis körülbelül 315 millió ember cigarettázik, Indonéziában pedig még ennél is nagyobb arányban élnek ezzel a káros szenvedéllyel, a férfiak több mint háromnegyede (76 százaléka) gyújt rá rendszeresen. A WHO jelentése szerint a világ dohányosainak nagyjából 80 százaléka alacsony, illetve közepes jövedelmű országokban él, amelyekben ráadásul az egészségügyi ellátás lehetőségei is korlátozottak.

A fenti számok tükrében az sem meglepő, hogy az aktív vagy passzív dohányzás több mint hétmillió ember haláláért felelős minden évben, vagyis átlagosan minden hatodik másodpercben meghal egy ember a cigaretta füstje miatt kialakuló betegségek egyikében. A világ hetedét varázsütésre valószínűleg semmilyen módszerrel nem lehet leszoktatni a cigarettáról, de kutatók dolgoznak már azon, hogy kevésbé káros megoldásokat találjanak. A cél az lenne, hogy a füsttel a szervezetbe kerülő égéstermékek (például a bizonyítottan rákkeltő metán, bután, arzén, etánsav, kadmium vagy aceton) a lehető legkisebb mértékben károsítsák a dohányzók egészségét. Megoldást jelenthetnek az olyan, cigarettát kiváltani hivatott alternatívák, mint például az e-cigi, a snüssz, vagy a hevítésen alapuló termékek? Többek között erre a kérdésekre kereste a választ az idén Varsóban megrendezett Global Forum on Nicotine (GFN), amelynek fő témája a nikotinfogyasztáshoz való tudományos és fogyasztói hozzáállás volt. A konferencián (amelyre a HáziPatika.com is meghívást kapott) több mint 80 egészségügyi szakértő és kutató tartott előadást a nikotinfogyasztási szokások változásairól, és a legújabb tudományos eredményekről.

A cigaretta alternatívái

A cigaretta a nikotinbevitel egyik legkárosabb formája, ezért a dohánygyárak ma már több olyan dohányzási alternatíván is dolgoznak, amelyek csökkentenék a cigarettafüsttel járó káros hatásokat. Mi marad a cigiből, mire eloszlik a füst? Kattintson a részletekért!

Miért akarunk újra rágyújtani?

A dohányzás iránti vágyat elsősorban a dohánynövényben található alkaloida, a nikotin váltja ki. Rövid távon és kis mennyiségben a nikotin élénkséget, izgatottságot, a figyelem fokozódását és koncentrációnövekedést okoz, emellett az étvágyat is csökkenti. A nikotin a tüdő erein keresztül a vérbe szívódik fel, ahonnan eljut a test bármely régiójába. Az agyba jutva azokhoz a receptorokhoz kötődik, amelyek eredetileg az acetil-kolin - egy idegi hírvivő - kötődéséért felelősek, itt az idegsejteket jeltovábbításra készteti, ez pedig élénkítő hatást gyakorol az idegrendszerre.

Lynne Dawkins, a London South Bank University kutatócsoportjával arra volt kíváncsi, hogyan hat a nikotinbevitel a dolgozók teljesítményére. Az eredmények szerint a dohányos megfelelő nikotinbevitel mellett jobban teljesít, mint amikor megvonják tőle a cigarettát, viszont nem teljesít jobban, mint a nemdohányzó kontrollcsoport tagjai. Vagyis a nikotin önmagában nem javít a teljesítményen, csupán szinten tartja azt a dohányzó személynél.

Világszerte nagyjából egymilliárd ember használ valamilyen dohányterméket. Fotó: iStock
Világszerte nagyjából egymilliárd ember használ valamilyen dohányterméket. Fotó: iStock

Bár a dohányosok többsége úgy érzi, hogy a cigaretta segít a stressz leküzdésében, kutatások szerint mégis nagyobb mértékű stresszről számolnak be, mint a nemdohányzó személyek. A cigarettázók körében ráadásul majdnem kétszeres a depresszió kialakulásának a veszélye is - igaz, a depressziós tünetek rendszerint felerősödnek, ha a páciens leteszi a cigarettát. A nikotinbevitellel tehát kialakul egy se veled, se nélküled viszony, amelyben azonban a legnagyobb veszélyt az égés során keletkező anyagok jelentik. Egyetlen slukkal ugyanis közel hétezer vegyületet szívunk magunkba, ebből közel 100 toxikus, több mint hetvenet pedig bizonyos daganatok kialakulásával is összefüggésbe hoztak. A cigarettát felváltó alternatívákkal ezeknek a vegyületeknek a jelentős részétől megkímélheti a szervezetét a felhasználó.

"Az Európai országok közül Svédországban a legalacsonyabb a dohányzáshoz köthető megbetegedések aránya - itt ugyanis a cigaretta helyett a snüssz nevű terméket használják" - hívta fel a figyelmet David Sweanor, az ottawai egyetem jogi professzora. A snüssz nem csak a magyar piacon számít viszonylag ismeretlennek, hiszen kizárólag Svédországban forgalmazzák, és ehhez hasonló is csak néhány országban kapható. A termékek tulajdonképpen kis tasakok, amelyekben speciális, gőzöléssel előkészített dohánylevelek vannak. Ezeket a szájba, a fogínyhez helyezik el, a levelekben lévő nikotin így közvetlenül a nyálkahártyán keresztül szívódik fel. Nincs égés, így a dohányfüsttel szervezetbe jutó káros anyagoktól sem kell tartani. Persze ez a termék sem veszélytelen, egyes kutatások már igazolták, hogy a rendszeres használata megnöveli a szájüregi gyulladások és fogínybetegségek előfordulását. Viszont fontos szerepe lehet abban is, hogy Svédországban a legalacsonyabb a tüdőrák okozta halálesetek száma egész Európában.


A nemdohányzók jogaiért harcoló egyesület tanácsadójaként is dolgozó professzor szerint a fogyasztókat különböző adókedvezményekkel lehetne a kevésbé káros alternatívák irányába terelni.  Ez ugyan először némi többletkiadást jelenthet az egészségügyi ellátórendszernek, a befektetés azonban hosszú távon mindenképpen jövedelmező, hiszen a dohányzáshoz köthető megbetegedések csökkenésével a költséges terápiák is kevesebb pénzt vonnak el. David Sweanor szerint a hevítésen alapuló dohánytermékek elterjedésével csupán három év alatt harmadával csökkent a hagyományos cigaretta iránti kereslet Japánban. Ezeknek a termékeknek is fontos szerepe lehet tehát a kevésbé káros nikotinfogyasztási hagyományok meghonosításában.

Értékelje a cikket!

Tisztelt Doktor Ur! szeretnék érdeklődni,hogy létezik -e olyan igazolás tüdőgondozó vagy háziorvos részéről,hogy nem lehetek dohányossal egy légtérben.én nem dohányzom,de már nehezen viselem el,hogy a környezetemben (lakótárs) állandóan dohányfüst van...van rá mód,hogy papírral igazoljam,hogy nem tudok vele együtt lakni ez miatt? Köszönöm.

Csak azt tudom mondani, hogy a dohányzás káros az egészségre. Azt leírni nem tudjuk, hogy nem lakhat dohányossal együtt, hiszen ez az Ön szabad joga, választása.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

március 16. - március 22.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
13 300
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag