A cigaretta alternatívái

A cigaretta a nikotinbevitel egyik legkárosabb formája, ezért a dohánygyárak ma már több olyan dohányzási alternatíván is dolgoznak, amelyek csökkentenék a cigarettafüsttel járó káros hatásokat. Mi marad a cigiből, mire eloszlik a füst?

A dohánytermékek fogyasztása hosszú utat tett meg azóta, hogy Kolumbusz és matrózai találkoztak az első pipázó indiánokkal. Az újvilágból visszahajózva először a franciák, majd az angolok vették át a füstölgés szokását anélkül, hogy annak káros hatásairól tudtak volna. Sőt: a dohányt a kávéval és tealevelekkel együtt gyógytermékként hirdették, sokan ugyanis azt hitték, hogy a füst az eltett húsokhoz hasonlóan az emberi szervezetet is "tartósítja", és hosszabb életet biztosít. Magyarországra viszont mégsem nyugatról, hanem délről, a török hódoltság alatt álló területekről érkeztek az első növények, a pipázás pedig a végvári élet nyomasztó mindennapjainak szerves részévé vált.

Az általunk ismert, modern fogyasztási mód, azaz a cigaretta a 19. század utolsó éveiben kezdett igazán terjedni, miután egy amerikai iparos kifejlesztette az első cigarettasodró gépet. Ez a dohányfogyasztás második reneszánszát hozta el az újvilágban, az indián törzsek hagyományát az Egyesült Államok lakói vitték tovább. A dohányzás az amerikai életérzés egyik jelképévé vált a huszadik században, elég csak a magánnyomozót alakító Humphrey Bogart füstös irodájára, vagy a cigarettát tekerő Clint Eastwood egysorosaira gondolni. Ha nem is a filmsztárok, hanem a nikotin hatására, de világszerte egyre többen gyújtottak rá, ami miatt számos súlyos betegség előfordulása megemelkedett.

Ez talán megváltozhat a jövőben: a dohánygyárak napjainkban a füstölés olyan új alternatíváin dolgoznak, amelyek csökkentenék a dohányzással járó káros hatásokat. A cél az lenne, hogy a füsttel a szervezetbe kerülő égéstermékek a lehető legkisebb mértékben károsítsák a dohányzók egészségét.

A nikotinmérgezés tünetei és kezelése

Önmagában a túl sok cigarettától nem igazán alakul ki nikotinmérgezés: egy átlagos cigaretta 13 milligramm nikotint tartalmaz, a szivarok mérettől függően akár 40 milligrammot is, ehhez a mennyiséghez pedig a fogyasztók hozzászoknak. Hogy kiket veszélyeztet mégis a nikotinmérgezés, és hogyan kezelhető, arról bővebben az alábbi cikkben írtunk!

Ami a cigarettát igazán veszélyessé teszi, az nem annyira a nikotin (bár a függőség kialakulásáért kétségtelenül ez a szerves vegyület a felelős, amely az addiktív voltán túl mérgező anyag, és a nagymértékű fogyasztása súlyos panaszokat okozhat), hanem elsősorban a füsttel a szervezetbe jutó káros anyagok. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyeletének (FDA) adatai szerint egyetlen slukkal közel hétezer vegyületet szívunk magunkba, ebből közel 100 toxikus, több mint hetvenet pedig bizonyos daganatok kialakulásával is összefüggésbe hoztak. A füstben lévő szén-monoxid az oxigénnél sokkal erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, így azt "kiszorítja" a vérkeringésből, ami miatt sejtszinten fulladni kezdünk. Bizonyos anyagok pedig a légutakban lévő, apró csillókat is megbénítják, így azok nem tudják kisöpörni a tüdőben lévő káros anyagokat.

Nyilvánvaló, hogy a leszokásnál nincs jobb megoldás a dohányzás ártalmainak csökkentésére. Nem mindenki teszi azonban le a cigarettát. Szerencsére a tudomány és technológia fejlődésének köszönhetően a felnőtt dohányzók számára is léteznek ma már a cigarettánál kevésbé káros alternatívák.

E-cigi

A nikotinsót, vagy nikotin folyadékot tartalmazó elektronikus cigarettákat a legtöbben már valószínűleg jól ismerik. Ezek használatával a nikotin égés nélkül juthat a szervezetbe, magunk adagolhatjuk annak mennyiségét, sőt az ízt is. A hagyományos cigaretta füstjében jóval több karcinogén található, mint az e-cigaretták párájában, a rák kockázata tehát egyértelműen alacsonyabb ezeknek a termékeknek. Az ízek palettája rendkívül széles, és a kilélegzett pára is kevésbé zavaró, mint a cigaretta füstje.

Szinte naponta érkeznek az elektronikus cigaretta hatásaival foglalkozó kutatási eredmények, ezekkel párhuzamosan pedig a pro-kontra érvek ezzel a technológiával kapcsolatban. Ezek alapján az e-cigi sem veszélytelen, egyes vizsgálatok például megállapították, hogy a pára gyulladást okozhat a szövetekben, és lassítja a tüdőben halmozódó káros anyagok, baktériumok és allergének kiürülését is. A dohányosok egy részének azonban a cigarettafogyasztás élményét nem tudják visszaadni ezek a termékek, és a dohány ízét keresve sokan inkább visszaváltanak a cigarettára, vagy párhuzamosan használják ezeket a termékeket.

Szivar sodrása dohánylevelekből - kevés dohánytermék készül már csak ezen a hagyományos módon. Fotó: 123rf

Szivar sodrása dohánylevelekből. Kevés dohánytermék készül ilyen hagyományos módon

Fotó: 123rf

Snüssz

Svédországban a füstmentes dohánytermékek egyik legnépszerűbb típusa a snüssz. Habár a csomagolásán feltüntetett figyelmeztetések alapján - amelyek szerint a termék káros az egészségre, és függőséget okozhat - nem sokban különbözik a hagyományos cigarettától, a kutatások szerint a fogyasztása jóval kisebb ártalmakkal jár. Jelenleg Svédországban a legalacsonyabb a tüdőrák okozta halálesetek száma egész Európában, melyben az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) szerint nagy szerepe van a snüssz elterjedésének is. A kutatási eredményeket, illetve a skandináv országokban élők egészségét tekintve úgy vélhetjük, hogy megtaláltuk a dohányfogyasztás ideális módját.

Mielőtt azonban az első trafik felé vennénk az irányt, hogy érdeklődjünk a termékről, fontos tudni: a snüsszt kizárólag Svédországban forgalmazzák, és ehhez hasonló is csak néhány országban kapható. Skandinávián kívül a kereslet sem túl nagy rá, mivel a dohány sajátos fogyasztásával jár. A termékek tulajdonképpen kis tasakok, amelyekben speciális, gőzöléssel előkészített dohánylevelek vannak. Ezeket a szájba, a fogínyhez helyezik el, a levelekben lévő nikotin így közvetlenül a nyálkahártyán keresztül szívódik fel. Nincs égés, így a dohányfüsttel szervezetbe jutó káros anyagoktól sem kell tartani. Ettől még persze a snüssz sem veszélytelen, megnövelheti ugyanis a szájüregi gyulladások és fogínybetegségek előfordulását. Ráadásul a dohányzás szertartásához sem hasonlíthatnak a szájba helyezett tasakok, így nem biztos, hogy mindenkinek elfogadható alternatíva lehet.

Hevítésen alapuló dohányfogyasztás

Egyes kutatások szerint csak azok a termékek lehetnek a dohányzás tényleges alternatívái, amelyek a lehető legjobban hasonlítanak a cigarettafogyasztásra. Az e-cigi tömeges elterjedésének egyik fő akadálya is az volt, hogy az egyszerűen nem keltette a felhasználóban azt az érzetet, hogy dohányozna. Több országban is elérhetőek már olyan dohányzási alternatívák, amelyek égés helyett annál jóval alacsonyabb hőmérsékleten teszik fogyaszthatóvá a dohányt. Az eszköz sok szempontból hasonlít az említett e-cigire, azonban valódi dohánylevelet fogyaszthatnak vele a felhasználói úgy, hogy az égéssel keletkező káros anyagokból az égés kiküszöbölésével jelentősen kevesebb jut a szervezetükbe. A technológia a cigarettára nagyon hasonlító, de annál jóval rövidebb dohánytöltetet használ, amelyet egy elektronikus eszköz meghatározott hőmérsékletre hevít - amely az égéshez még nem, a dohány ízének kinyeréséhez viszont már elegendő. Ráadásul füst sincs, így a dohányzó környezetében tartózkodók számára is kevésbé zavaró a használata.


Fontos azonban tudni, hogy a cigarettához hasonlóan ezek a termékek is függőséget okoznak, a bennük található nikotin miatt. Ráadásul a szervezetre gyakorolt hosszú távú hatásaikról is csupán kalkulált számítási eredmények vannak, hiszen még csak nagyon rövid ideje jelentek meg a piacon. A károsító hatásuk az eddigi kutatási eredmények tükrében alacsonyabb, mint más hagyományos dohánytermékeké, további vizsgálatok szükségesek azonban ahhoz, hogy egyértelműen kevésbé káros alternatívaként lehessen rájuk tekinteni.

Nyilván mind közül a legjobb lehetőség az lenne, ha mindenki végleg letenné a cigarettát, hiszen a dohányzással kapcsolatos ártalmak kiküszöbölése kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek - akár passzív - fogyasztásának abbahagyása biztosíthatja; ez viszont a jelen helyzetben nehezen elképzelhető. A világon körülbelül egymilliárd dohányos van, akiknek jelentős hányada kis eséllyel szoktatható le teljesen erről a káros szenvedélyről. Ezért valószínűleg már az is komoly népegészségügyi sikertörténet lenne, ha ezeknek a felnőtt dohányzók letennék a cigarettát és egy kevésbé káros dohányzási alternatívára váltanának. Egyre több azonban az egészségtudatos ember, az új igényekre pedig a piac számos szegmense gyorsan reagált már. Várhatóan a dohányipar is hasonló trendet követ, így hamarosan újabb alternatív technológiák jelennek majd meg, amelyek egyre nagyobb arányban válthatják majd fel a cigarettát.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Tisztelt Doktor Úr! Kérem, segítsen nekem "utat vágni a dzsungelben"! Amikor egy pulmonológus, kardiológus, onkológus a dohányzásról, mint rizikófaktorról nyilatkozik, valójában miről van szó? A dohányzás alatt én a (vegyszerekkel megkezelt) dohánylevél papírköntösben való elégetését értem. Az elektromos cigaretta ebben a tekintetben ugyanolyan veszéllyel bír? Amikor bizonyos gyógyszerek és a dohányzás interakciójáról van szó, akkor a nikotinos e-cigi is beleértendő? Kérem, segítsen nekem eligazodni ebben az útvesztőben!

Az e-cigaretta is ártalmas a szervezetre, így amikor a dohányzásról és annak hatásairól, interakciójáról írunk, mindkettőre értendő.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag