Ijesztő, mennyi kiskorú kap nikotinmérgezést itthon

Jelentősen megugrott, csaknem a háromszorosára nőtt a nikotinmérgezés előfordulási gyakorisága a kiskorúak körében az elmúlt két évben. A szakértő szerint ennek hátterében illegális ízesített elektromos cigaretták egyre növekvő népszerűsége áll.

Ahogy már nálunk is olvashattad, az Elf bar után egy újabb káros eszköz lett népszerű a kamaszok körében, a Poco bar. Az új ízesített elektronikus cigaretta Magyarországon legálisan nem kapható, ettől függetlenül nagyon sok fiatal használja. Ennek is „köszönhető” az a szomorú tendencia, miszerint két év alatt majdnem háromszorosára nőtt a nikotinmérgezéses esetek száma a kiskorúak között – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Az elektromos eszközök növelhetik a veszélyt

Míg egy hagyományos cigarettát nagyjából 40 slukk alatt lehet elszívni, addig az égés nélküli elektromos cigaretta legalább 500, de akár 10 ezer slukkig is kitart – figyelmeztetett Kimmel Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészségfejlesztő referense. Mint mondta, kórházaktól, orvosoktól és magánszemélyektől is kaptak már bejelentéseket, amelyek alapján azt látják, hogy egyre több kiskorú kap nikotinmérgezést.

Az adatok szerint, míg 2019-ben a mérgezést szenvedett betegek „csupán” 62,5 százaléka tartozott a 18 éven aluliak körébe, addig 2023-ban már az érintettek 92,5 százaléka volt kiskorú.

„Ami nem tiszta levegő, az árt a tüdőnek”

Az problémát tovább súlyosbítja, hogy nem is tudni pontosan, milyen anyagokat tartalmaznak ezek a dohányzást imitáló eszközök, így a hosszú távú káros hatásaikat sem ismerjük még – erről Mucsi János tüdőgyógyász beszélt az RTL-nek. Hozzátette, tapasztalatai szerint bizonyos tekintetben e-cigi is hasonló egészségi károsodásokat okozhat, mint a hagyományos dohánytermékek.

Ezek az anyagok lebénítják a csillószőrök működését, gyulladást okoznak, ezek hajlamosítanak a légúti fertőzésre, köhögést provokálnak, asztmás betegeknél és akiknek érzékeny a hörgőrendszerük, azoknál különösen. Tehát ami idegen anyag, nem tiszta levegő, az a tüdőnek árt” – fogalmazott a szakértő.

A tisztifőorvosi hivatal szerint az is problémát jelent, hogy sokszor a szülők és a pedagógusok sincsenek tisztában az ilyen elektromos cigaretták káros hatásaival.

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, de kevés helyen a Dunántúlon is kialakulhat zápor. Az északias szél elsősorban a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra