Egyedül rajtad múlik!

A józan élet visszaszerzéséhez a legfontosabb az elhatározás, az erős akarat és a szertől való szabadulás erőteljes vágya - vallja a Névtelen Anyagosok Közössége.
A hét végén Pécsett rendezte regionális találkozóját és az ehhez kapcsolt nemzetközi workshop-ot a Narcotics Anonymous (NA) magyarországi szervezete, a felépülés szabadsága mottóval. A hazánkban mindössze hét éve működő társaság mindenki számára nyitott összejövetelén függők, gyógyítók és gyógyultak mondhatták el a szenvedélybetegségükkel kapcsolatos tapasztalataikat, illetve mesélték el azt a hosszú és gyötrelmektől sem mentes utat, amely végül a józan élethez vezetett.
A drogfüggők nemzetközi szervezetének neve nálunk még sokak számára ismeretlen, ám a világ 116 országában már hatékonyan működnek, információs füzeteiket 27 nyelvre lefordították. Az NA valójában a Névtelen Alkoholisták (AA) programja alapján kezdte meg segítő tevékenységét az 1940-es évek végén. Első összejöveteleiket az USA-ban tartották.
A szervezeti tagság minden drogfüggő számára nyitott. Amikor az NA átvette a Névtelen Alkoholisták szervezetének Első Lépés nevű programját, az alkoholt a függőség szóval helyettesítették.
A Narcotics Anonymous valójában a felépülési folyamatot támogató hálózat, eredményességének kulcsa pedig az a fajta terápia, melyen belül a függők más függőkkel működnek együtt. A tagok megosztják sikereiket és kihívásaikat az aktív függőség legyőzésében.
A program tizenkét lépésből áll, melynek legfontosabb eleme a probléma beismerése, a segítségkérés, az alapos önvizsgálat, a bizalmas önfeltárás, az okozott kár jóvátétele, végül más, felépülni vágyó függők segítése.
Az NA a tagokat arra bátorítja, hogy minden fajta drogtól (alkoholtól is) tartsák magukat távol, törekedjenek a teljes absztinenciára. A nemzetközi szervezet általános tapasztalata szerint a teljes és a folyamatosan tartós absztinencia a felépülés és a személyes fejlődés legfontosabb pillére.
Az NA által tartott összejövetelek rendszeresek, a szervezet általa kialakított kisebb csoportok saját magukat működtetik, ám a tapasztalatokat - fűződjön az kudarchoz vagy sikerhez - megosztják egymás között.
2007-05-28 09:22
Forrás: Weborvos Erdei Éva

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag