Egyedül rajtad múlik!

A józan élet visszaszerzéséhez a legfontosabb az elhatározás, az erős akarat és a szertől való szabadulás erőteljes vágya - vallja a Névtelen Anyagosok Közössége.
A hét végén Pécsett rendezte regionális találkozóját és az ehhez kapcsolt nemzetközi workshop-ot a Narcotics Anonymous (NA) magyarországi szervezete, a felépülés szabadsága mottóval. A hazánkban mindössze hét éve működő társaság mindenki számára nyitott összejövetelén függők, gyógyítók és gyógyultak mondhatták el a szenvedélybetegségükkel kapcsolatos tapasztalataikat, illetve mesélték el azt a hosszú és gyötrelmektől sem mentes utat, amely végül a józan élethez vezetett.
A drogfüggők nemzetközi szervezetének neve nálunk még sokak számára ismeretlen, ám a világ 116 országában már hatékonyan működnek, információs füzeteiket 27 nyelvre lefordították. Az NA valójában a Névtelen Alkoholisták (AA) programja alapján kezdte meg segítő tevékenységét az 1940-es évek végén. Első összejöveteleiket az USA-ban tartották.
A szervezeti tagság minden drogfüggő számára nyitott. Amikor az NA átvette a Névtelen Alkoholisták szervezetének Első Lépés nevű programját, az alkoholt a függőség szóval helyettesítették.
A Narcotics Anonymous valójában a felépülési folyamatot támogató hálózat, eredményességének kulcsa pedig az a fajta terápia, melyen belül a függők más függőkkel működnek együtt. A tagok megosztják sikereiket és kihívásaikat az aktív függőség legyőzésében.
A program tizenkét lépésből áll, melynek legfontosabb eleme a probléma beismerése, a segítségkérés, az alapos önvizsgálat, a bizalmas önfeltárás, az okozott kár jóvátétele, végül más, felépülni vágyó függők segítése.
Az NA a tagokat arra bátorítja, hogy minden fajta drogtól (alkoholtól is) tartsák magukat távol, törekedjenek a teljes absztinenciára. A nemzetközi szervezet általános tapasztalata szerint a teljes és a folyamatosan tartós absztinencia a felépülés és a személyes fejlődés legfontosabb pillére.
Az NA által tartott összejövetelek rendszeresek, a szervezet általa kialakított kisebb csoportok saját magukat működtetik, ám a tapasztalatokat - fűződjön az kudarchoz vagy sikerhez - megosztják egymás között.
2007-05-28 09:22
Forrás: Weborvos Erdei Éva

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag