Dohányzás: a nők mára utolérték a férfiakat

HáziPatika

A nők között magasabb az alkalmanként dohányzók aránya, mint a férfiaknál, a passzív dohányzás pedig leginkább a fiatalokat érinti - derült ki egy friss hazai felmérésből.

Milyen ismeretekkel rendelkeznek a magyar felnőttek a dohányzással és a különféle légúti betegségekkel kapcsolatban? - erre a kérdésre kereste a választ a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatása, amely a Tüdőközpont megbízásából készült. Az apropót a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) világnapja adta. A felmérés eredményeit dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa értékelte.

A COPD világnapról

A Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) 2002 óta minden évben november harmadik szerdáján rendezi meg a COPD világnapját. Az idei év programjának fókuszában az "Egészséges tüdő - fontosabb, mint valaha" szlogen áll. Ezzel arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány idején kiemelten fontos a rendszeres fizikai aktivitás, illetve a tüdő egészségnek védelme a dohányzástól, légszennyezettségtől, munkahelyi ártalmaktól. A COPD-s betegek esetében pedig a tüdő egészségének megőrzéséhez lényeges a gyógyszerszedés követése, a légúti betegségek elleni védőoltások felvétele és a kontrollvizsgálatokon való részvétel.

A nők mára utolérték a férfiakat

Az online kérdőívet kitöltők között, az utóbbi évek tendenciáit követve, nemek tekintetében már nincs különbség: férfiak és nők közel azonos arányban válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy dohányoznak-e jelenleg vagy dohányoztak-e valaha hosszabb ideig. A hölgyek között ezen felül magasabb az alkalmanként dohányzók aránya. A legtöbben (37 százalék) a 18 és 34 év közötti korosztályban jelölték meg azt, hogy jelenleg is dohányoznak.

"Az egyéb statisztikákban is az látszik, hogy a nők mára utolérték a férfiakat dohányzás tekintetében. Míg korábban jelentősen magasabb volt a férfiak aránya, napjainkra ez a különbség már eltűnt. Ebből adódóan a légúti betegségek és a dohányzással összefüggő egyéb kórképek kockázata megemelkedett a nők körében is, tehát számukra is különösen fontos a krónikus légúti betegségekre figyelmeztető jelek ismerete, és a szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvétel" - figyelmeztetett dr. Hidvégi Edit.

dohányzás, nők, férfiak, dohányzási szokások, COPD, asztma, passzív dohányzás
A dohányzással összefüggő kórképek kockázata a nők körében is megemelkedett.
Fotó: Getty Images

Így hat a dohányzás az asztmára

A válaszadók döntő többsége tudja, hogy a már meglévő krónikus légúti betegség - a felmérésben az asztmára kérdeztek rá - melletti dohányzás súlyosbítja a betegség tüneteit. Itt inkább korosztály tekintetében volt nagy különbség a válaszok között: a dohányzás kockázatát az idősebbek jellemzően jobban felismerik, mint a fiatalok. Az igen válaszok aránya a 65 év feletti korosztályban volt a legmagasabb (94 százalék), míg a 18-34 évesek körében ez az arány 76 százalék.

Dr. Hidvégi Edit kiemelte ugyanakkot, hogy a válaszadók többsége helyesen mérte fel a azt kockázatot, miszerint meglévő krónikus légúti betegség esetén a dohányzás rontja a gyógyulási esélyeket. Több kutatás is igazolta, hogy asztmánál például kevesebb gyógyszerrel is tünetmentességet lehet elérni, ha a beteg leteszi a cigarettát a diagnózist követően. Az életkorból adódó különbségek nyilván összefüggenek az első kérdésre adott válaszok alapján, hiszen épp a 18-34 éves korosztály tagjainál a legmagasabb a dohányosok aránya. Ha pedig valaki dohányzik, akkor hajlamos az ezzel járó kockázatokat kisebbnek ítélni, mint azok, akik nem dohányoznak.

Kit mennyire érint a passzív dohányzás?

Olyan természetes, mint a légzés - emlegetjük sokszor, bele sem gondolva, mennyien élnek úgy, hogy számukra minden egyes lélegzetvétel küzdelmes. A COPD még mindig a kevésbé ismert betegségek közé tartozik, 3 érintett elbeszéléséből azonban most kicsit jobban megismerhetjük ezt a súlyos kórt.

Az utolsó kérdésre (Ön ki van téve rendszeresen passzív dohányzásnak?) a 18-34 évesek válaszoltak a legtöbben igennel. 45 százalékuk rendszeres passzív dohányos, vagyis úgy lélegez be dohányfüstöt, hogy ő maga akár nem is dohányzik. Ez a jelentős különbség a többi korosztályhoz képest - a 35-49 évesek között már csak 31 százalék, az 50-54 évesek körében pedig 21 százalék - nyilván életkori sajátosságokból is fakad, a fiatalabbak ugyanis gyakrabban élnek társasági életet.

Dr. Hidvégi Edit a kérdés kapcsán kitért a fiatalabb korosztályban különösen népszerű e-cigarettákra. Ezekre a termékekre sokan a hagyományos dohányzás "egészségesebb" alternatívájaként tekintenek, pedig az e-cigi sem veszélytelen. A különböző gyümölcsös és egyéb vonzó illatban kínált, akár nikotinmentes termékekről is bebizonyosodott, hogy a gőzük tartós belélegzése - még nikotin nélkül is - rontja a tüdő működését és károsítja védekezőképességét. A vízipipázás pedig még a passzív környezet számára is kifejezetten káros - ez a legrosszabb cigaretta-helyettesítő dohányzási forma Hidvégi doktornő szerint.


Évenkénti szűrés javasolt

A dohányzással és a légúti betegségekkel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit azt is elmondta, hogy a betegekben gyakran csak a tüdőrák kialakulása merül fel kockázati tényezőként, pedig jóval gyakoribb például a COPD, ami napjainkban a harmadik leggyakoribb halálok. Mint arra a tüdőgyógyász rámutatott, ha dohányzás mellett elhúzódó köhögést, nehézlégzést, terhelésre jelentkező fulladásérzést tapasztalunk, nagyon fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk. Egy gyors, fájdalommentes légzésfunkciós vizsgálattal képet kaphatunk a tüdő állapotáról, korai diagnózissal pedig jelentősen javítani lehet a betegek életkilátásait. A vizsgálat elvégzése minden 40-45 év feletti számára évente javasolt, különösen akkor, ha dohányzik.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag