Abba kellene hagyni...

Külföldi és hazai vizsgálatokban egyaránt azt találták, hogy a cigarettázó emberek több mint a fele szeretné abbahagyni a dohányzást, és sokan meg is próbálják. Tudjuk, hogy a dohányzás abbahagyása nem könnyű, de nem lehetetlen.

Ma Magyarországon közel 1 millió olyan ember él, aki végleg letette a cigarettát - és élvezi, hogy nem szív.

A nemdohányzás első napjától kezdve megszűnik az egészségkárosító hatás, csökken a megbetegedés veszélye. Azoknak az életkilátásai javulnak legjobban, akik 35 éves koruk előtt hagyják abba a cigarettázást, az ő életkilátásaik nem különböznek azokétól, akik sohasem dohányoztak. Minél előbb dobja el valaki az utolsó paklit, annál jobb - de sohasem késő.

A teljesítőképesség javulása már egy-két hét után észrevehető. Jobb lesz a közérzet, a szájíz, megszűnik a haj és a ruha bagószaga, kifehérednek a fogak, és a lakásból eltűnik a savanyú füstszag. Az egészségi ártalmak közül leghamarabb a szívbetegség veszélye csökken: egy évvel a dohányzás abbahagyása után felére esik az infarktus-halálozás. A daganatos betegségek kockázatának mérséklődéséhez hosszabb idő, több év kell, de nem növekszik tovább a megbetegedés veszélye.

A cigaretta nem olcsó mulatság. Érdemes kiszámítani, hogy a dohányzó ember mennyit költ cigarettára egy hét, egy hónap, egy év alatt - megdöbbentő szám fog kijönni. A cigarettára költött pénzt érdemesebb okosabb és hasznosabb dolgokra fordítani.

Miért olyan nehéz abbahagyni a dohányzást ?

Mindenek előtt tudnunk kell, hogy a leszokott dohányosok többsége minden segítség nélkül, csupán akaraterejére támaszkodva, legtöbbször egyik napról a másikra tette le végleg a cigarettát. Másoknak ez nem sikerül: esetleg többször is megpróbálták, de néhány nap - esetleg már néhány óra - után úgy érezték, rá kell gyújtaniuk. A címben feltett kérdésre a válasz a nikotinfüggőség. A legtöbb dohányos ember szervezete olyan mértékben hozzászokik a nikotinhoz, hogy nikotin nélkül rosszul érzi magát. Minden dohányos a saját tapasztalatából ismeri az olyankor jelentkező legváltozatosabb panaszokat - feszültséget, idegességet, fejfájást, gyomor-bél tüneteket, stb. - amikor valami miatt nem jutott akár néhány órán keresztül cigarettához. Ezeket nikotin-megvonási tüneteknek nevezzük, az állapotot, ami ezt okozza pedig nikotinfüggőségnek. A legtöbb esetben a nikotinfüggőség a felelős a leszokási kísérletek kudarcáért.

A dohányipar évtizedek óta ismeri a nikotinfüggőség tényét és azt, hogy emiatt a rágyújtás már nem szabad választás lehetősége, hanem kényszer. A dohányipar nemrég előkerült titkos dokumentumaiból kiderült, hogy számos esetben tudatosan úgy alakították a dohány összetételét, hogy minél erősebb nikotinfüggőséget okozzon, a nikotin és kátránytartalom-vizsgálatok pedig sokszor megkérdőjelezik, hogy a light változatban forgalmazott cigaretták valóban csökkentett hatóanyagtartalmúak-e.

Jelentősen meg lehetne könnyíteni a cigaretta elhagyását, ha a nikotin megvonási tüneteket ki tudnánk küszöbölni. Ha volna ilyen lehetőség, sokkal többen próbálnák meg a leszokást. Jó hír, hogy van ilyen lehetőség, és nálunk is elérhető: a megoldás: a nikotinpótlás.

Az ún. nikotinpótló készítmények (nikotinos tapasz vagy rágógumi) alkalmazásával a nikotinmegvonási tünetek jelentősen mérsékelhetők, sokszor teljesen ki is küszöbölhetők. Ezekkel a készítményekkel a leszokás ideje alatt a leszokó dohányos szervezetébe be lehet juttatni azt a kismennyiségű nikotint, ami elegendő ahhoz, hogy ne lépjenek fel a nikotinmegvonás kellemetlen tünetei. Így lehetővé válik, hogy a cigarettázás szokásáról meg tudjon szabadulni. Ehhez is erős elhatározás és akarat kell - de közben nem szenved a nikotinéhségtől.

Mit tegyen az, aki le akar szokni ?

Először is, szedje össze az akaraterejét és próbálja meg letenni egyik napról a másikra a cigarettát. Ez már sok dohányosnak sikerült. Ne halogassa a döntést - a következő cigarettára már ne gyújtson rá. A fokozatos csökkentés nem szokott beválni, jobb fejest ugrani az új, nemdohányzó életbe.

Ne keseredjen el, ha nem sikerült a kísérlet. Ne adja fel, próbálja meg újra, de most már segítséggel. Országszerte több mint száz helyen van olyan "Dohányzásról leszokást segítő rendelés", ahol szakszerű tanácsot kaphat a leszokás során jelentkezőproblémák megoldására vagy megelőzésére (ilyen például a testsúlynövekedés), ellátják tájékoztató kiadványokkal és - ha kell - nikotinpótló készítménnyel. Az ezeken a rendeléseken dolgozó speciálisan képzett szakemberek több ezer dohányost segítették már hozzá, hogy végleg letehessék a cigarettát. Tegyen egy nagy lépést az egészséges élet felé, keresse fel a legközelebbi rendelést.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés valószínű. A Nyugat-Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott számíthatunk a legnagyobb számban záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra, míg keletebbre kevesebb csapadékgóc várható. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet délutántól zivataroktól függetlenül is egyre több helyen erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken ennél kissé hűvösebb maradhat az idő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra