A dohányzás megfékezése világméretű feladat

Sok évig tartó előkészítés, és igen kemény nézetkülönbségek ellenére megszületett a dohányzás megfékezését célzó első nemzetközi egyezmény. Aláírása után végre kimondhatjuk; elhallgatott információknak is köszönhető a tömeges dohányzás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 192 tagállama a szervezet genfi közgyűlésén jóváhagyta a keret-megállapodást, amely akkor lép hatályba, ha 40 ország ratifikálja. Az egyezmény előirányozza a dohányipari hirdetések és a cigaretta népszerűsítésének betiltását, illetve erős korlátozását rendel el azokban az országokban - például az USA-ban -, ahol a betiltás alkotmányellenes lenne.

Félrevezet a "light"

Az egyezmény javasolja, hogy a cigarettásdobozokon lévő egészségvédő figyelmeztetések - mint a tönkrement fogínyről, illetve tüdőről készült képek - ne legyenek kisebbek a doboz teljes felületének a felénél, miután egy 2002-es kanadai felmérés szerint az egy évvel korábban a cigarettásdobozokon elhelyezett sokkoló képek hatására a megkérdezett dohányosok fele érzett késztetést a leszokásra. A WHO azt tanácsolja a kormányoknak, hogy jelentős mértékben korlátozzák a megtévesztő "alacsony nikotintartalmú" vagy "light" feliratokat a dobozokon. A megállapodás külön kiemeli, hogy lépéseket kell tenni a tisztességtelen, a dohányzást népszerűsítő kampányok ellen.

Épp ezért például a 2003-as WHO Dohányzás Ellenes Világnapjának egyik legfőbb célkitűzése, hogy az érintettek megnyerésével a film és divatiparban korlátozzák a cigaretta szimpatikus és így fiatalok számára rágyújtásra csábító megjelenését. Az 1988. és 1997. forgalmazott hollywoodi filmek 85%-a jelenítette meg pozitívan a dohányzást. Némi túlzással azt is lehet mondani, hogy ezek a filmek indirekt módon növelik a rákkockázatot.

A dohányiparnak küldött egészségügyi hadüzenetként értelmezhető egyezmény csak a kereteket jelöli ki egyelőre, a munka nagy része ezután következik.

A WHO adatai szerint a dohányzás 2020-ra évente legalább 10 millió áldozatot követel majd a világon. A halottak 70 százaléka a fejlődő országok polgára lesz.

A dohányzás az emberiség legkárosabb szokása, amelynek az elmúlt században 100 millió áldozata volt, ennyien haltak meg a cigarettával összefüggésbe hozható betegségekben - rák, krónikus légzőszervi betegségek, agyvérzés, keringési betegségek, pl. érszűkület. A rendszeres dohányzók fele ennek a szokásának lesz az áldozata, a dohányzók egynegyede korábban hal meg, mint az statisztikailag egyébként várható lenne.

Azokban az országokban, ahol a legtöbb a dohányos, a tüdőrákos esetek 90 százaléka írható a füstölés számlájára. A hólyagrákos esetek fele ugyancsak erre vezethető vissza. Kisebb arányban, de bizonyítottan rosszindulatú elváltozást okozhat a dohányzás a vesében, a májban, a szájüregben és a garatban. A passzív dohányzás 20 százalékkal növeli a tüdőrák kockázatát.

Kelet-Európa rossz bizonyítványa

Különösen aggasztónak ítéli meg a helyzetet e tekintetben a WHO Közép- és Kelet-Európában és a fejlődő országok egy részében. Ezekben a térségekben rövid idő alatt nagyon gyorsan emelkedett a cigarettafogyasztás, különösen a fiatalok és a nők körében. A WHO szakértői szerint természetesen az a legjobb, ha valaki el sem kezdi a cigarettázást, de ha legkésőbb a harmincas évei elején abbahagyja, akkor a statisztikai rákkockázat az élete további részére nézve még aránylag alacsony lesz. Akik az ötvenes éveik elején hagynak fel a dohányzással, azok még mindig jelentősen, 60 százalékkal mérsékelhetik a rákbetegség kialakulásának a kockázatát.

Az Európai Unióba való belépésünk előkészítéseképpen a dohánytermékek forgalmazásával kapcsolatos hazai gyakorlatot is összhangba kell hozni az uniós előírásokkal. Ennek egyik fontos lépése, hogy elkészült a megfelelő hazai jogszabály.

A Magyarországon forgalmazott cigaretta dobozain a jövőben az eddiginél lényegesen nagyobb helyet kell szánni a dohányzás ártalmaira figyelmeztető feliratokra. Egy hamarosan hatályba lépő, a dohánytermékek gyártásáról, forgalmazásáról és ellenőrzéséről szóló, a gazdasági és közlekedési, az egészségügyi, a szociális és családügyi, valamint a földművelésügyi miniszter által jegyzett jogszabály célja, hogy a dohánytermékek gyártására, kiszerelésére és árusítására vonatkozó EU-irányelveknek

Jön a hazai jogszabály

A rendelet a fogyasztók számára is szembetűnő változásokat hoz, hiszen hatálybalépését követően teljesen megváltozik a cigarettafélék csomagolása. A dobozokon a jogszabály tervezete szerint a jelenleginél jobban dominálnak majd a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető feliratok. A doboz egyik oldalának harminc százalékán vastag fekete keretben "A dohányzás súlyosan károsítja az egészséget" feliratnak, míg másik oldalának negyven százalékán a tizennégy lehetséges figyelmeztető felirat egyikének kell szerepelnie. A választható figyelmeztetések között olyanok vannak, mint "A dohányosok korábban halnak", "A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz", "A dohányzás halálos tüdőrákot okozhat" vagy "A terhes nők dohányzása károsítja a magzat egészségét".

Ezen kívül a cigarettásdoboz egyik keskeny oldalának tíz százalékát annak a feliratnak kell elfoglalnia, amely a füstölnivaló kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmáról tájékoztatja a fogyasztókat.

A rendelet meghatározza azt is, hogy a Magyarországon forgalmazott cigarettafélék szálanként legfeljebb tíz milligramm kátrányt, egy milligramm nikotint és tíz milligramm szén-monoxidot tartalmazhatnak. Nem szerepelhet viszont a dobozon olyan szöveg vagy jelzés, amely arra utal, hogy az abban lévő dohánytermék más, hasonló termékhez képest kevésbé ártalmas.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Fátyol- és erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Az ország északkeleti felén egyre több helyen pattannak ki záporok, zivatarok. Emellett helyenként a Nyugat-Dunántúlon is előfordulhatnak csapadékgócok. A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés kísérheti. Zivataroktól függetlenül legfeljebb időszakos szélélénkülés fordulhat elő. A hőmérséklet késő este 15 és 21 fok között valószínű. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra