Hírlevelek
Regisztráció

Nem is szeretnek bulizni a kokainfüggők

Nem szeretik az összejöveteleket

2014.01.28.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

A legújabb kutatási eredmények szerint a kokaint rendszeresen fogyasztók sokkal kevésbé lelik örömüket a szociális összejövetelekben és a barátaikkal töltött időben, mint mások.

A kokainfüggők ezen kívül a többi emberhez képest kevésbé empatikusak, és kisebb eséllyel segítenek önként embertársaiknak. A Zürich Egyetem kutatói szerint a kokainfogyasztók azért zárkóznak el a szociális érintkezéstől, mert nem találnak akkora örömet benne, mint korábban.

Drog ABC

A leggyakoribb drogokról, felismerésükről, veszélyeikről minden fontos információt megtalál a HáziPatika.com Drog ABC oldalán!

A világ többi részéhez hasonlóan Európában is a kannabisz után a kokain a második legnépszerűbb kábítószer. A kokainfüggőség hosszú távon memóriaproblémákat, koncentrációs nehézségeket, valamint szociális problémákat okozhat.

A Zürich Egyetem korábbi vizsgálatai bizonyították, hogy a kokainfüggők a többi emberhez képest kevésbé empatikusak, nehezebben következtetnek az érzelmi állapotra a beszédhangból, és kevesebb barátjuk is van. A mostani kutatás során Katrin Preller és Boris Quednow pszichológusok arra a következtetésre jutottak, hogy az antiszociális magatartás a kokainfüggők esetében a szociális érintkezéshez köthető örömérzet csökkenésével hozható összefüggésbe.

A tudósok a kokainfüggők agyának megfigyelésekor észrevették, hogy az örömérzetért felelős régió - a mediális orbitofrontális kéreg - sokkal kevésbé aktiválódik a szociális érintkezés során. Érdekes módon a csökkent aktivitás szorosan összefüggött azzal a ténnyel is, hogy a kokainfüggők általában sokkal kevesebbet találkoztak barátaikkal.

 A kokainfüggők eltávolodnak barátaiktól (Fotó: Europress) 
 

A kokainfüggők eltávolodnak barátaiktól (Fotó: Europress)

 

"A kokainfüggők szemében a szociális érintkezés sokkal kevésbé vonzó" - nyilatkozta Dr. Quednow. A kutatók szerint az agyat érintő változások segíthetnek megmagyarázni, hogy a kokainfüggők miért nem képesek lemondani szenvedélyükről annak ellenére sem, hogy a függőségük komoly szociális és családi problémákat okoz. "A függőség sikeres kezeléséhez tehát úgy tűnik, elengedhetetlen lenne a jövőben az empátiához hasonló szociális képességek fejlesztése" - írják a tudósok. A kutatás részletes leírása a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklapban olvasható.
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon