Hírlevelek
Regisztráció

Szipu

2013.05.10.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Demetrovics Zsolt

 HáziPatika.com

A szipuzás szerves oldószerek (pl. benzin, ragasztó, különböző hígítók, lakkok, csavarlazító, körömlakk, öngyújtógáz) gőzének belélegzését jelenti.

Hatóanyagai:

Tolunén, aceton, toulol, triklóretilén, benzin stb. Többségében a petróleum desztillációjával előállított erősen gyúlékony, szerves oldószerekről van szó.

Tipológia:

Hallucinogén, inkább nyugtató hatású.

Alternatív megnevezés:

Szipu, szipuzás, hígítózás, ragasztózás stb.

Kinézet:

Kellékei a bolti forgalomban szabadon hozzáférhető vegyszerek és a nejlonzacskók, de akár egy benzinbe vagy hígítóba mártott rongydarab is szolgálhat eszközül a kábulat eléréséhez.

Felhasználási mód, ráutaló jelek:

A szipuzás lényege, hogy az adott vegyszert valamilyen hordozóra (pl. rongy) vagy hordozóba (pl. nejlonzacskó) juttatják, majd a keletkező gőzöket belélegzik, mintegy inhalálják. A szipus környezetében számos jel utalhat káros szenvedélyére. Az üres flakonok, nejlonzacskók, festék vagy ragasztófoltos rongyok mind-mind gyanúsak lehetnek.

Hatása:

Mivel az oldószerek az orron keresztül gyorsan a tüdőbe és a keringésbe kerülnek (illetve az orr nyálkahártyájáról is felszívódik egy részük), és másodpercek alatt az agyba jutnak, a "fogyasztók" hamar hallucinálni kezdenek, viselkedésük pedig a hallucinációjuk fajtájától függően lehet eufórikusan boldog vagy éppen kimondottan agresszív. Hatásmechanizmusát nem lehet olyan egyértelműen leírni, mint az egyéb drogokét, hiszen nem egy konkrét szerről, hanem egy egész "szer-családról" van szó, és az sem mindegy, hogy ki, mennyi ideje és mire használja.Túladagolás tünetei:

Gyakori a fulladásos halál, amikor a "szipus" úgy próbál még koncentráltabb szippantáshoz jutni, hogy a fejére húzza a hígítót tartalmazó zacskót, mivel azonban a belélegzett szerves oldószer nagy koncentrációban bénítja az agy légzőközpontját, ráadásul a zacskóban elfogy az oxigén, a légzés leállhat, és az áldozat megfullad.

Elvonási tünetei:

Nincsenek kifejezetten felismerhető elvonási tünetek: nyugtalanság, agresszió léphet fel, illetve jellemző lehet a másnaposságra emlékeztető viselkedés.

Veszélyei:

Fizikai hatások

Az oldószer az orron keresztül gyorsan a tüdőbe, majd onnan a véráramba, végül az agyba kerül. Mivel a szerves oldószerek zsírban oldódó molekulákat tartalmaznak, ezért nagymértékben roncsolják a sejtmembránokat, így például az agy idegsejtjeit is. Ezért a rendszeres szipuzás gyors és visszafordíthatatlan agykárosodáshoz vezet. Gyakori még a máj- és vesekárosodás: egy tíz éve "szipuzó" ember mája olyan állapotban lehet, mint egy hetven éves alkoholistáé. A testi tünetek ezeknek megfelelően széles skálán mozognak: hányinger, reszketés, rossz közérzet, bizonytalan mozgáskoordináció, remegés, alhasi fájdalmak, ideggyulladás, apátia. A szívritmus felborul, a pulzus szabálytalan, előfordulhat hirtelen szívmegállás is.

Pszichológiai hatások

A szerves oldószerek okozta hallucinációk veszélyes viselkedésekhez, a kockázatok nem megfelelő felméréséhez vezethetnek.

Egyéb:

Az oldószerek nem számítanak drognak a büntető törvénykönyv szerint. Bár kábító hatásúak, jogi értelemben a szipuzáskor nem történik kábítószerrel való visszaélés, azért a rendőrség csak akkor tud fellépni a szipuzó ellen, ha az más jogsértést, például garázdaságot követ el. Eljárást indíthatnak viszont akkor, ha nagykorú személy ad kábulatkeltésre alkalmas anyagot kiskorúnak, bár ezt sokszor igen nehéz bizonyítani.

Betegséglexikon mobil alkalmazás