Hírlevelek
Regisztráció

Meszkalin

2013.09.23.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

A meszkalin az egyik legrégebben ismert hallucinogén hatású kábítószer. Legfőbb veszélye, hogy a megváltozott tudatállapotban a használó nem tudja felmérni cselekedeti következményeit.

Megnevezés:

meszkalin

Tipológia:

természetes eredetű hallucinogén

Hatóanyagai:

2-(3,4,5-trimetoxifenil)etilamin

Alternatív megnevezés:

meszka, korong, kaktuszdzsúsz

Miről ismerhető fel?

A szintetikusan is előállítható meszkalin általában kapszulaformában érhető el. A növény jellegzetes, kerekded alakú kaktusz.

Felhasználási mód:

Fogyasztható szájon át, a kiszárított növény el is rágható, időnként teát főznek belőle. Manapság ritkán fordul elő.

  
 

Meszkalin: kaktuszból készül a drog

 

Hatása:

A meszkalin nagyjából ugyanúgy hat, mint az LSD, de az élmény kevésbé erős. Ez legalább annyira előny, mint amennyire hátrány - a gyengébb hatások egyúttal pszichikailag kezelhetőbbek is. A pszichedelikus élmény kialakulásához a meszkalinból 300-500 mg-ra van szükség. Ehhez kb. 6-15 kaktuszkorongra van szükség. Összehasonlításul, az LSD-ből 50-75 mikrogramm (milliomodgramm) elég. Hatása alatt megváltozik az érzékelés, "megnyílik" a gondolkodásmód, megváltozott idő- és térérzékelést okozhat. A realitásérzék torzul, a használó nem tudja elkülöníteni a valóságot a fantáziától.

A meszkalin használói különleges, színes, kaleidoszkópszerű fényjelenségekről számoltak be. Mivel úgy gondolták, hogy fokozza a képzelőerőt és a kreativitást, sok művész kísérletezett vele, többek között Aldous Huxley, Hunter S. Thompson, Carlos Santana vagy Jean-Paul Sartre. Jellemző kísérőjelenségei az aggodalom és a zavaró érzékcsalódások. Fizikai jelei a pupillatágulás, szédülés, fokozott nyálképződés, fokozott nyálkaképződés (egyeseknél köhögést okozhat), elpirulás, hidegrázás, libabőr, enyhe testhőmérséklet-növekedés, gyorsabb szívverés, izomgörcs, állkapocsgörcs, émelygés. Gyakori a hányás, különösen a szert első alkalommal használóknál.

Veszélyei:

Akárcsak a legtöbb hallucinogénnél, legfőbb veszélye, hogy a megváltozott tudatállapotban a használó nem tudja felmérni cselekedeti következményeit. A közlekedésben való részvétel kifejezett veszélyt jelent például ilyenkor. Szintén veszélyes lehet, hogy a használóban gyakran ellenállhatatlan "vándorlási" vágy támad fel, ráadásul ilyenkor nem tud magára vigyázni. A kellemetlen "trip" egyik súlyos következménye lehet, hogy az álomvilágban érzett hatások miatt ön- vagy közveszélyes cselekedetekre ragadtathatja magát. Használótól függően hozzájárulhat a lappangó pszichés betegségek felszínre töréséhez: skizofrénia, paranoia, pánikbetegség, halálfélelem, ön- és közveszélyes magatartás.

Túladagolási tünetek:

A túladagolás ritka, túl nagy mennyiségben fogyasztva hányást okoz.

Elvonási tünetei:

-

Érdekesség:

Dél-Amerikában honos kaktuszokból nyerhető. A peyotlkaktuszt istenként tisztelő huichol (vicsol) indiánok közel 5000 éve ismerik és használják vallási szertattásaikban. A répaszerű növény levágott és megszárított korongszerű csúcsát frisen vagy szárítva elrágcsálják vagy vízbe áztatják és a kapott italt megisszák . A szárított, megőrölt növényt kapszulában is fogyasztják - így nemcsak koncentráltabb volt a kapott élmény, de a kellemetlen, keserű íztől is megszabadultak.
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon