Hírlevelek
Regisztráció

LSD

2013.05.10.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Demetrovics Zsolt

 HáziPatika.com

Szinte mindenki hallott már az LSD-ről és az általa okozott hallucinációról. Függőséget bár nem okoz, ám ez a drog is veszélyes lehet.

Alternatív megnevezés:

LSD-25

Hatóanyaga:

lizergsav-dietilamid, az ergolinok családjába tartozó alkaloid

Tipológia:

hallucinogén

Miről ismerhető fel?

Színtelen, szagtalan

Felhasználási mód:

Szájon át juttatják a szervezetbe; többnyire bélyegszerű papírlapon, amit LSD-be áztattak

Hatása:

Hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód, megváltozott idő- és térérzékelést okozhat, hallucináláshoz vezet. A realitásérzék torzul, a személy nem tudja elkülöníteni a valóságot a fantáziatevékenységtől. Jellemző kísérőjelenségei az aggodalom és a zavaró érzékcsalódások. Fizikai jelei a pupillatágulás, szédülés, fokozott nyálképződés, fokozott nyálkaképződés (egyeseknél köhögést okozhat), elpirulás, hidegrázás, libabőr, enyhe testhőmérséklet-növekedés, gyorsabb szívverés, izomgörcs, állkapocsgörcs, émelygés, esetleg hányinger.

Túladagolás tünetei:

Nem lehet túladagolni

Elvonási tünetei:

Nem okoz fizikai függőséget, pszichikai függősége is ritka.

Veszélyei:

Legfőbb veszélye, hogy a megváltozott tudatállapotban a használó nem tudja felmérni cselekedeti következményeit. A közlekedésben való részvétel kifejezett veszélyt jelent például ilyenkor. Mellékhatása az ún. flashback, azaz a szer hatása alatt átélt pszichodelikus utazás későbbi megismétlődése, véletlenszerű időpontban, amely az egyszeri használat után évek múltán is bármikor jelentkezhet, józan állapotban. Használótól függően hozzájárulhat a lappangó pszichés betegségek felszínre töréséhez: skizofrénia, paranoia, pánikbetegség, halálfélelem, ön- és közveszélyes magatartás.

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon